Aprók nagyban - 2013.01.17.

Decemberben az Xbox One vezetett az USA-ban, úton a Forza Horizon 2, pénzügyileg igenis sikeres volt a Tomb Raider...

Aprók nagyban - 2013.01.17.

Major Nelson szerint mindkét konzol nagyon sikeres lesz

Tegnap éjjel jelent meg az észak-amerikai eladásokat mérő NPD december havi jelentése, melyből kiderült, hogy abban a hónapban az Xbox One-ból adták el a legtöbbet - 908 ezer darab ment el a konzolból, de az Xbox 360-ból is jelentős mennyiségű, 643 ezer darab talált gazdára. A Microsoft két konzolja együtt 2013-ban az összes konzoleladás 46%-át tette ki, ami 10%-os növekedés 2012-höz képest.

Major Nelson úgy kommentálta a dolgot, hogy mindannyiunknak büszkének kell lennünk a remekül teljesítő játékiparra. "A Sony remek munkát végzett, és ezért dicséretet érdemel. Az online fórumokon zajló konzolháborúknak véget kell érnie. Mindkét új platform remekül startolt, és mindkettőből nagyon sok fog elkelni. A legjobb pedig, hogy a fogyasztóknak van választása."

A Sony az NPD adataira csak annyit kommentált, hogy az Egyesült Államokban minden PS4 elkelt, így decemberben gyakorlatilag készlet nélkül maradtak. Ezen kívül pedig összességében továbbra is a PS4 vezeti a next-gen konzolok eladási versenyét.

Nyolc PS3-at pakol egybe a Sony a PlayStation Now-hoz

Oké, hogy jön az interneten keresztül a játék, mi meg otthon vidáman toljuk azt a tévénken, vagy okostelefonunkon, de mi van a másik oldalon? Valójában min futnak ezek a játékok? Nos, természetesen PlayStation 3-akon. Érdekesség, hogy a Sony eredetileg azzal kísérletezett, hogy sima PS3 superslim konzolokat helyezzen el az adatközpontokban, de aztán hamar rájött, hogy ez azért így túl sok helyet foglalna, ráadásul az áramfelvétel is hatalmas volt. A mérnökök ezért tervezőasztalhoz ültek, és végül 8 PS3-at sikerült rátenniük egy alaplapra, amit így el tudnak helyezni a szerverközpontokkal kompatibilis vékony rack házakba.

Ráadásul ez lehetőséget adott nekik arra, hogy néhány ponton még belenyúljanak a rendszerbe, tovább csökkentve ezzel a késleltetést a végfelhasználónál. Egyrészt a hálózati interfészt egy sokkal jobbra cserélték, másrészt pedig a kontroller inputot kicserélték egy egy teljesen új, "bedrótozott" verzióra az alap helyett. Ezen kívül kiiktatják a képletből a HDMI kimenetet is: a framebuffer megjelenítése a képernyőn már önmagában 16,67ms időt vesz igénybe, a PS Now szerverei azonban a framebuffert rögtön a h.264 kódolónak adhatják át.

Úton a Forza Horizon 2?

Legutoljára a nyáron hallottunk arról, hogy készülhet a Forza Horizon 2. Akkor a Playground Games egyik művésze ejtette el, hogy egy következő generációs, egyelőre bejelentetlen Forza-játékon dolgozik. Röviddel ezután a stúdió egyébként több pozícióra is állást hirdetett, melyekben mindenhol az szerepelt, hogy a szerencsés kiválasztott "egy sikeres versenyjáték-franchise új részén fog dolgozni".

Most azonban az Ultima Sports autógyártó dobta ki Facebookra (majd le is vette, de az internet azért megmentette), hogy miután autói szerepeltek a Forza Motorsport 4-ben és 5-ben, további szerződést írt alá a Microsofttal, hogy járgányai benne legyenek "egy új videojátékban, mely 2014-ben jelenik meg".

Ezek után már nem is az a legnagyobb meglepetés, hogy jön a Forza Horizon 2, hanem hogy talán még idén!

Bezárta a Square Enix a Core Online-t

Oké, valójában már novemberben, de most bukkant fel egy üzenet a hivatalos oldalon, ami erről értesítette a jónépet. A Core Online a Square Enix részéről egy kísérlet volt, melynek keretein belül HD-játékokat lehetett tolni böngészőben. A kiadó szerint gyakorlatilag nem volt rá kereslet, és üzletileg egyáltalán nem érte meg a dolog. A szolgáltatás egyébként havi 2,99 dollárba került, illetve napi 20 percnyi ingyenes játékot is megengedett. A meglévő előfizetésekből hátralevő időszakot visszafizeti a Square Enix.

Pénzügyileg igenis sikeres volt a Tomb Raider

Habár a Square Enix pénzügyi jelentéseiből azt tudhattuk meg annak idején, hogy a Tomb Raider jelentősen alulteljesítette az elvárásokat, azért úgy tűnik, szépen-lassan beértek az eladások. Az első hónapban 3,4 millió kelt el a játékból, ami egy nagyon tisztességes szám, ám az éppen komoly veszteségekkel küzdő kiadó érthető módon többet akart. Sokan attól tartottak, hogy így veszélyben lehet a franchise jövője. Erről azonban szó sincs: Scott Amos, a játék producere elmondta, a Tomb Raider ugyan tényleg lassan indult, de 2013 végére már átlépte azt a határt, ahonnan már bőven profitot termel - ráadásul pár hét, és érkezik a következő generációra kigyúrt verzió.

"A Square Enix sokat fektetett a franchise-ba. Elindítottak minket az első résszel, és már adták is a pénzt a következőre, ráadásul támogatták a Definitive Edition megjelenését is. Mindig is mögöttünk álltak, annak ellenére, hogy ez a sajtó irányába nem ment át egyértelműen. Az év végére pedig túlteljesítettük az elvárásokat, és profitot hoztunk." - mondta Amos.

Next-gen szerepjátékhoz keres munkaerőt a Bethesda

A friss álláshirdetés szerint csúcsminőségű, AAA-kategóriás next-gen szerepjátékhoz keresne embereket a Bethesda. Elsősorban programozókra van szükség, akiknek lehetőleg jelentős tapasztalata van mind az Xbox 360/PS3, mind pedig az Xbox One és PS4 platformokkal.

Szükség lenne továbbá egy küldetés tervezőre is, aki... nos, mindenféle questet fog megalkotni, dokumentálni és implementálni a játékban. Ehhez nem árt, ha van tapasztalatunk a Bethesda-játékokkal, és jártasak vagyunk az azokhoz kiadott modkészítő eszközökben.

Mivel az álláshirdetések említik a klasszikus szerepjátékos elemek mellett a lövöldözést is, talán egy kicsivel több esélye van egy next-gen Fallout 4-nek egyelőre, mint a következő The Elder Scrolls-résznek - főleg, hogy lassan érkezik az MMO.

Killer Instinct - az első képek Spinalról

A legelső részből megismert csontvázharcos, Spinal hamarosan érkezik a Killer Instinct bunyósai közé. Hogy nagyjából tudjuk, mire kell számítanunk, a Microsoft ki is adott három képet róla.

Galéria megnyitása grid_on

Hamarosan dátumot kap a Driveclub

Még a hét elején hallottuk a pletykát, mely szerint a Driveclub lekésné a PlayStation 4 japán megjelenését, vagyis a február 22-i dátumot. Közben az anyag megkapta már az ESRB-besorolást, szóval úgy tűnik, hogy azért haladnak a dolgok, de a Sony továbbra sem hajlandó semmi biztosat mondani. A cég egyik képviselője ma annyit tudott kibökni az IGN-nek, hogy az Evolution Studios nagyon keményen dolgozik egy igazi next-gen autós játékon, és a megjelenési dátumot hamarosan be fogják jelenteni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward