AMD R9 290: újabb adag bors az Nvidia orra alá

Az AMD végre hódító útjára indította az R9 290-es videokártyát, ami ígéretes megoldásnak tűnik.

AMD R9 290: újabb adag bors az Nvidia orra alá

Az AMD ma bemutatta a Radeon R9 290-es videokártyát, amelynek megjelenésével végre teljessé vált a cég következő generációs videokártyákat tartalmazó kínálata. Először a Radeon R9 280X-ig bezárólag az alsókategóriás, illetve a felső-középkategóriás modellek jelentek meg, majd megérkezett a zászlóshajó, az R9 290X is, ami agresszív árazásának köszönhető remek ár/teljesítmény arányával hatalmas árkorrekciós hullámot indított az Nvidia háza táján.

Az R9 290-es modellt eredetileg a Radeon R9 290X megjelenése után egy héttel, október 31-én kellett volna piacra dobnia a gyártónak, ám a cég szoftverfejlesztő mérnökei az utolsó pillanatban komoly teljesítménynövekedést értek el az újdonság esetében, hála az optimalizációkkal telepakolt Catalyst 11 béta8-as drivernek. Az AMD vezetése a gyorsulás láttán úgy döntött, elhalasztják a rajtot, és arra kérik a tesztelőket, az új driver segítségével futtassák le a teszteket még egyszer, mert a gyorsulás igencsak átrajzolhatja az elsőre kialakult képet.

Előzmények ide vagy oda, most végre eljött az ideje, hogy bemutatkozzon az R9 290. Az újdonság gyakorlatilag az R9 290X alapjaira épül, ám a rajta található Hawaii GPU azért átesett némi karcsúsításon annak érdekében, hogy teljesítményével ne veszélyeztesse a zászlóshajó pozícióját.

Az R9 290 ennek eredményeként egy kissé visszafogott Hawaii GPU-t kapott, ami a 2816 GCN alapú stream processzorból "csak" 2560-at tud munkára fogni, azaz 11 helyett csak 10 CU-val rendelkezik. Ez a különbség már önmagában is észrevehető teljesítménycsökkenést eredményezne, de az AMD illetékesei ennyivel nem érték be: az 1 GHz-es maximális GPU órajelet 947 MHz-re csökkentették, így az R9 290 5,6 TFLOP/s helyett már csak 4,9 TFLOP/s-os egyszeres pontosságú számítási teljesítményt tud felmutatni, ami bő 10%-os csökkenés.

A memória-alrendszerhez nem nyúltak a vállalat mérnökei, így az 512-bites adatsín végén lógó 4 GB-nyi GDDR5-ös VRAM ezúttal is 5 GHz-es effektív órajelen üzemel, ami 320 GB/s-os memória-sávszélességet jelent.

A támogatott technológiák között ennél a modellnél is jelen lesz a TrueAudio és a Mantle API, sőt, az újfajta, külső CrossFire híd alkalmazását nem igénylő CrossfireX technológia is szerepel a repertoárban.

Az új videokártya hűtéséről egy kétslotos, egyetlen ventilátorral ellátott megoldás gondoskodik, ami az R9 290X-ről már ismerős lehet. A stabil tápellátásról - a PCI Express 3.0 x16-os slot mellett - egy hattűs és egy nyolctűs PCI Express tápkábel segítségével gondoskodhatunk, a videó kimenetek között pedig ezúttal is két dual-link DVI, egy HDMI 1.4a, illetve egy 1.2-es DiplayPort csatlakozó sorakozik.

Az AMD R9 290 teljesítményéről friss, ropogós cikkünkben hull le a lepel, ami itt olvasható. A 399 dolláros újdonság hamarosan feltűnik a partnerek kínálatában, sőt, rövidesen az üzletek polcain is találkozhatunk vele.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward