AMD New Horizon – Félelmetes ellenfél lesz a Ryzen

Az AMD picivel több, mint két hete árulta el, hogy ma egy különleges rendezvényre kerül sor, amelynek főszereplője a ZEN architektúra lesz. Itt az összefoglaló.

AMD New Horizon – Félelmetes ellenfél lesz a Ryzen

A ZEN

Eljött a nap, amikor az AMD ígérete szerint újabb információmorzsákra számíthatunk a ZEN architektúrával, illetve a köré épülő processzorokkal kapcsolatban. A New Horizon esemény meglehetősen mozgalmasra sikeredett, így az alábbiakban összefoglaljuk, miről is hullott le a lepel.

Dr. Lisa Su kezdi az előadást

Galéria megnyitása

Miért is kapta a rendezvény a New Horizon nevet? Azért, mert az elnök-vezérigazgató szerint az AMD egy új útra lépett, amelynek eredményeként egy friss, következő generációs processzor-architektúrát bocsáthat a vásárlók és a rajongók rendelkezésére. Szó esik a történelemről, a régi processzorokról és a régi videokártyákról, valamint az RX 480 is feltűnik pár pillanatra, mint az első 200 dollárnál olcsóbb videokártya, ami VR feladatokra is gond nélkül bevethető. Az AMD ráadásul a konzolpiacon is képviselteti magát, a Sony és a Microsoft is velük terveztette konzoljaik lelkét.

Galéria megnyitása

A ZEN fejlesztése 4 évvel ezelőtt indult, teljesen a nulláról. A cél 40%-os IPC növekedés és kiváló energiahatékonyság elérése volt, ezt pedig sikerült elérni, sőt, meg is haladták. A részletek megosztása előtt előkerült néhány komment, amelyben a rajongók azt ecsetelik, mire vágynak a ZEN architektúrával kapcsolatban.

Galéria megnyitása

Miért ZEN? A mérnökök által adott név az egyensúlyt szimbolizálja a fogyasztás és a teljesítmény között. Annak érdekében, hogy a név még hatékonyabban kifejezze, mekkora újítást képvisel a friss termék, végül a RYZEN név használata mellett döntöttek, ami a felemelkedésre is utal. Ez persze nem újdonság, hisz a név néhány órával korábban már kiszivárgott.

Teáskanállal kimért technikai részletek

Galéria megnyitása

Mint azt már régóta tudjuk, minden erőforrást engedélyezve 8 processzormaggal és 16 szállal gazdálkodik a lapka, IPC tekintetében pedig >40%-os IPC növekedést is kínálhat – és még tart az optimalizációs szakasz. Magórajel terén 3,4 GHz-es, vagy ennél magasabb értékekre lehet számítani.

Galéria megnyitása

Komoly újítás az AMD Sense MI technológia, ami 5 alrendszerből áll, amelyek a következők: Neural Net Prediction, Smart Prefetch, Pure Power, Precision Boost és Extended Frequency Range. Ezeknek köszönhetően az adott ZEN processzor mesterséges intelligencia segítségével alkalmazkodik környezetéhez, illetve az alkalmazásokhoz és a felhasználói szokásokhoz, ehhez pedig meglehetősen kevés erőforrást használ.

Galéria megnyitása

A Smart Prefetch szofisztikált tanuló algoritmusok segítségével lemodellezi és megtanulja az egyes alkalmazások adathozzáférési mintáit, így később gyorsabban elérhetőek lesznek az adatok. A minták felismerésével a jövőbeli adathozzáférések az alkalmazáskód alapján előrejelezhetőek, így a legfontosabb adatok a helyi gyorsítótárban tarthatóak, vagyis azonnal elérhetőek, ahogy szükség van rájuk.

Galéria megnyitása

Szenzorokból több száz áll rendelkezésre, amit a Pure Power és a Precision Boost a működéséhez használhat fel, így ezredmásodpercek alatt szabályozható a chip pillanatnyi órajele és fogyasztása, ráadásul egyes komponensei külön, egymástól függetlenül is szabályozhatóak. A Precision Boost finoman, valós időben, a teljesítményre gyakorolt negatív hatás nélkül képes az aktuális órajelet módosítani, méghozzá 25 MHz-es lépcsőkben. Ezáltal optimalizálja a rendszer működését, növeli a teljesítményt, ezzel együtt pedig az enrgiahatékonyságot is fokozza.

Galéria megnyitása

Az Extended Frequency Range jóvoltából a processzor alkalmazkodik a hűtéshez is, legyen szó levegő, folyadék vagy folyékony nitrogén alapú hűtésről, az órajel a pillanatnyi helyzetnek megfelelően alakul. Ahogy azt korábbi hírünkben megírtuk, a rendszer működése teljesen automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül zajlik.

Tesztek!

Jöhetnek a tesztek!

Eddig a pontig a híreink tartalmához képest szinte semmilyen újdonságról nem esett szó, de itt végre megtört a jég, és egy gyors, meglehetősen CPU intenzív Blender tesztet is prezentáltak. Az egyik konfiguráció a 8 maggal és 16 szállal gazdálkodó, 3,4 GHz-es magórajelen ketyegő, Boost technológiát nem alkalmazó ZEN processzort rejtette, míg a másik a másikban egy nyolcmagos Intel Core i7-6900K lapult, gyári üzemmódban, aktív Boost támogatással.

Galéria megnyitása

A 95 wattos TDP kerettel gazdálkodó ZEN hozta a 140 wattos TDP kerettel rendelkező Intel processzor teljesítményszintjét, pedig az illetékesek szerint még be sem fejezték az optimalizációt. Ez így nem hangzik rosszul, de ugye egy teszt nem teszt. Lássuk hát a következőt!

Galéria megnyitása

Handbrake alatt ugyanezek a rendszerek mérkőztek meg egymással, a feladat pedig a RYZEN bemutató videó átkonvertálása volt, méghozzá az Apple TV preset használatával. Az AMD rendszer 54 másodperc alatt végzett, az Intel konfiguráció pedig 59 másodperc alatt lett kész. Ez 10%-os előnyt jelent, ami ismét csak jól hangzik, főleg úgy, hogy a teljesítmény az optimalizációk hatására még javulhat, illetve később még a Boost funkciót is be fogják kapcsolni.

A tesztek a PC Perspective jóvoltából videón is megtekinthetőek, ami azért jó, mert így az FPS értékekről és a fogyasztásról is lehull a lepel. Íme:

VR, 3D modellezés, játékok

VR + AR, azaz vegyes realitás

Vegyes realitást is teszteltek, ami RYZEN tesztrendszeren futott, Unity Engine alapokon. Ennek különlegessége, hogy az AMD mérnökei készítették a szoftvert, ebben pedig néhány stúdió is aktív segítséget nyújtott.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A demó folyékonyan, akadozások nélkül futott, de sok extrát nem lehetett megtudni vele kapcsolatban. Az mindenesetre érdekes és üdvözlendő, hogy az AMD mérnökei VR/AR tartalmak fejlesztésével is foglalkoznak.

Battlefield 1

Ezek után kipróbáltuk, mire képes a ZEN processzor játék alatt. A Battlefield 1 4K-s felbontásban, Ultra képminőség mellett futott: az egyik konfigurációban a 8 magos, 95 wattos TDP-vel rendelkező RYZEN processzor lapult egy Titan X Pascal videokártya társaságában, míg a másikba egy 140 wattos TDP kerettel gazdálkodó nyolcmagos Intel 6900K processzort szereltek, természetesen ugyanolyan videokártya mellé.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A RYZEN rendszer ugyanazt a szintet hozta, mint riválisa, sőt, esetenként felül is múlta az Intel rendszer teljesítményét – ez mindkét rendszernél 60-70 FPS körüli teljesítményt jelentett. DirectX 12 alatt a ZEN processzormagjain remekül skálázódik a terhelés, így jól teljesíthet a tesztrendszer – szólt a hivatalos magyarázat.

3D-s modellezés

Galéria megnyitása

A következő tesztben a 3D modellezésé volt a főszerep. Több millió poligonból álló modellel dolgoztak – 25 millió –, amit a ZEN alapú rendszeren remekül lehetett forgatni, nagyítani és a renderelés is remekül futott.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Valós időben renderelte a rendszer a RYZEN CPU modellt, méghozzá HDR, világítás, tükröződések és egyéb effektek bekapcsolása mellett. A modellező szerint a ZEN tökéletes a feladatra, mert nagyon gyors és nagyon ütőképes – de AMD logós pólót viselve aligha mondhatott volna mást.

Játék és streamelés ugyanazon a rendszeren, egy időben

Galéria megnyitása

A következő bemutató az eSport világába kalauzolta el a közönséget. A neves játékos, PPD DOTA 2 7.00 alatt játszott a bemutató alkalmával 1080P-s felbontáson. A RYZEN alapú rendszer kiválóan futtatta a játékot és ezzel egy időben framedrop nélkül streamalte a játékmenetet 1080p-ben a Twitchre. Ehhez pedig sokszor két külön rendszert szoktak használni a gamerek: egyiken futhat a játék, a másik pedig a streammel kapcsolatos feladatokat végezheti. Itt e két feladatot gond nélkül ellátta a RYZEN alapú tesztrendszer.

Galéria megnyitása

A 140 wattos Core i7-6900K szintén remekül helytállt ugyanilyen körülmények között, csak úgy, mint a ZEN, de a Core i7-6700K alapú tesztrendszer még a 4,5 GHz-es tuning ellenére sem tudott felnőni a feladathoz: csúnyán szaggatott játék közben a Twitch stream, azaz rengeteg framedrop mutatkozott, így a tesztrendszer használhatatlan volt szimultán módon játékra és streamelésre.

Most pedig vissza DR. Lisa Su-hoz.

Galéria megnyitása

A vezető reméli, sok kérdésre választ adtak, és reméli, meggyőző volt a teljesítmény. Kiemelte, hogy a RYZEN hamarosan megjelenik, ugyanis minden a tervek szerint halad – ez 2017 Q1-es rajtot jelent. Ismét elmondta: a ZEN a rajongóknak készül, csak úgy, ahogy a bemutató is őket vette célba.

De van még itt valami! One more thing, ahogy a megboldogult Steve Jobs mondaná…

Itt egy újabb demó, ami játékkal kapcsolatos, ráadásul különleges hardveren fut. Dr. Lisa Su sokat sejtetően leszögezte, jelenleg az AMD az egyetlen a piacon, aki CPU-t és GPU-t is kínál a játékosoknak, ebből pedig már tudhattuk, VEGA bemutatóra készülnek. És így is lett!

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Pár pillanat múlva már egy RYZEN processzorral és VEGA alapú videokártyával felszerelt rendszeren futott a demó. A 8 magos processzor mellett egy egy GPU-s VEGA videokártya kapott helyet, amin a Star Wars BattleFront új DLC-jét indították el, méghozzá 4K-s felbontás mellett. Az indulás sajnos kínosan döcögős volt, amivel a szereplők nem is nagyon tudtak mit kezdeni, így igazi megváltás volt, amikor végre elindult a játék.

Galéria megnyitása

A Star Wars BattleFront érkező DLC-je 4K-ban döccenés nélkül futott, igaz, FPS értéket nem mutattak, de elhangzott, hogy bőven 60 FPS feletti sebességgel abszolválta a tesztet a rendszer. Ez pedig impresszív eredmény, de túl sokat ebből sem tudtunk meg. Sajnos.

Minden a tervek szerint halad

Minden a tervek szerint halad

Dr. Lisa Su szerint a VEGA videokártyából és RYZEN processzorból álló Socket AM4-es konfigurációk lesznek a 2017-es év álom gamer számítógépei. Ha a bíztató teljesítmény mellé kellően agresszív árazás társul mind processzorok, mind pedig Socket AM4-es alaplapok frontján, akkor ez alighanem így is lesz – igaz, ezt valószínűleg az Intel sem hagyja majd csak úgy szó nélkül.

A ZEN architektúra köré épülő RYZEN processzorokról tehát túl sokat ezúttal sem tudhattunk meg, de a közelgő CES 2017 alkalmával remélhetőleg már tényleg lehullhat a lepel a várva várt részletekről és remélhetőleg az új alaplapok is bemutatkoznak majd. Első körben az X370-es lapkakészlettel ellátott, "felsőkategóriás" példányok érkezésére számíthatunk, amelyek remek felszereltségükkel tökéletesen passzolhatnak majd az új processzorokhoz.

Aki lemaradt, itt nézheti meg a tegnapi eseményt

Ahogy sokan mások, úgy mi is türelmetlenül várjuk már a konkrétumokat, hiszen egyelőre a hitegetésen és az információmorzsák csepegtetésén kívül nem sok történt eddig. Noha a New Horizon Show előtt már lehetett tudni, hogy minden információról úgysem rántják le a leplet, de annál azért picivel többet vártunk, mint amit végül elmondtak. Ugyanakkor bizakodunk is, mert a piacnak szüksége lenne arra, hogy a ZEN architektúra köré épülő processzorok ütőképesek és versenyképesek legyenek – az AMD pedig nem engedhet meg magának egy újabb kudarcot. Dr. Lisa Su magabiztosságát és derűsségét elnézve joggal gondolhatjuk, hogy az AMD ezúttal nem csak ígérget, hanem tényleg óriási dobásra készül. A bemutató alapján erre most minden esély meg is van.

Ennek fényében bizakodóan várjuk a CES 2017-et.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap