Shop menü

ALACSONY FOGYASZTÁSÚ BELÉPŐSZINTŰ VIDEOKÁRTYÁT VILLANTOTT A KÍNAI INNOSILICON

A vállalat a Fenghua II segítségével a kifejezetten energiatakarékos rendszereket veszi célba.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Alacsony fogyasztású belépőszintű videokártyát villantott a kínai InnoSilicon

Az Innosilicon bemutatta Fenghua II kódnévre keresztelt megoldását, ami egy belépőszintű, kifejezetten alacsony TDP kerettel rendelkező GPU formájában érkezik, és nemcsak az asztali konfigurációkat, de a noteszgépeket is célba veheti vele a gyártó. A második generációs Fenghua GPU-val kapcsolatban arról nem esett szó, pontosan mely architektúra köré épül, ám az aktuális információk alapján úgy tűnik, a kínai vállalat továbbra is az Imagination Technologies Power VR architektúráját használja a termékhez.

Teljesítmény tekintetében a Fenghua I-hez képest nemhogy gyorsulás, hanem lassulás következett be, ami a TDP keret csökkentésének köszönhető. Igazából a teljesítmény/fogyasztás arány nem is változott, csak visszaskálázták a „nagy GPU-t”, hogy a kifejezetten alacsony fogyasztású GPU-ra vágyó szegmensekben is kínálhasson termékeket a vállalat.

A kisebb TDP keret miatt a nyers számítási teljesítmény 1,5 TFLOP/s-os szintet képvisel FP32-es műveletek esetén, míg az INT8 teljesítmény 12 TOP/s-os értéket ér el. Ehhez képest a Fenghua I esetében még 5 TFLOP/s-os FP32-es, illetve 25 TOP/s-os INT8-as számítási teljesítmény állt rendelkezésre, cserébe viszont a TDP keret is magasabb volt. A Fenghua II jelenleg a 4 W és a 15 W közötti TDP tartományt veszi célba, míg a Fenghua I a 25 W és az 50 W közötti TDP tartományon belül dolgozott.

Nyers teljesítmény tekintetében a kínaiak új GPU-ja igazából valahol a GeForce GTX 1630 szintjén helyezkedhet el, ami a 2019 áprilisában bemutatott TU117-es GPU köré épül. Nyers számítási teljesítmény terén az új kínai grafikus processzort még az AMD Radeon RX 6400-as modellje is maga mögé utasítja. Arról persze nem esett szó, játékok alatt ténylegesen milyen teljesítményre képes a friss termék, csak annyit árult el a gyártó, hogy a régi GLMark2 tesztben 6500 pontra elérésére volt képes.

Galéria megnyitása

Az új GPU DirectX, Vulkan, OpenGL és OpenCL támogatással egyaránt rendelkezhet, valamint még az OpenGL ES API-t is támogatja. Fedélzeti memóriaként 2, 4 vagy 8 GB-nyi VRAM kaphat helyet mellette, méghozzá LPDDR4/4X/5/5X szabvánnyal, akár 10 GHz-es effektív órajelen ketyegve. Az nem derült ki, egyidejűleg hány videó kimenetet kezel a termék, annyi viszont biztos, hogy D-Sub, HDMI 2.0, LVDS, illetve DisplayPort és embedded DisplayPort 1.4 támogatással egyaránt rendelkezi. Az adott rendszerhez PCI Express 3.0 x8-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik, asztali videokártyaként pedig külön PCI Express tápcsatlakozót sem igényel.

A Fenghua II nagy előnye, hogy kompatibilis az összes fontos Linux disztribúcióval, amit Kínában hasznának, így például az UOS, az Ubuntu, a CentOS, a Kirin, a KylinOS, illetve a Tongxin is elketyeg vele. A gyártó ígérete szerint még Windows 10 driverek is készülhetnek majd az újdonsághoz. A terméket egyébként akár kínai processzorral szerelt platformban is használhatjuk, ugyanis minden fontos platformot támogat, így például a Huawei Kunpeng, a Hygon Dhyana, a Shenwei,  a Zhaoxin Feiteng illetve a Loongson SoC egységekkel egyaránt képes együttműködni.

Az Innosilicon Fenghua elsősorban Ázsiában kerülhet kereskedelmi forgalomba, árazásával kapcsolatban egyelőre nincs információ.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére