Alacsony a kereslet, padlón a DRAM árak

Ami a felhasználók számára jó hír, az a DRAM gyártóknak komoly fejtörést és hatalmas veszteségeket okoz

Alacsony a kereslet, padlón a DRAM árak

A DRAMeXchange beszámolója szerint a gyártók szemszögéből nézve nem túl rózsás a helyzet a DRAM piacon

A PC piac a korábbi elemzések alapján gyengélkedik, ami egyrészt az alacsony keresletnek köszönhető, másrészt viszont azzal magyarázható, hogy a vásárlók inkább a táblák és az okostelefonok felé fordultak. A probléma súlyosságát jól szemlélteti, hogy tizenegy éve most először mutatkozott csökkenés az éves PC szállítási mutató tekintetében.

Nagyon alacsony szinten a DRAM árak

Manapság a DRAM piacon a 4 GB-os memóriamodulok a legnépszerűbbek – ezek iránt a legnagyobb a kereslet, illetve többnyire ezek foglalnak helyet a kereskedelem fő áramában. Ennek eredményeként az elmúlt időszakban a 4 GB-os memóriamodulok árában komolyabb csökkenés mutatkozott, mint 2 GB-os társaikéban: a 4 GB-os modulok átlagára 1,54%-kal, egészen 16 dollárig csökkent, de a legalacsonyabb szerződéses árak már a 16 dolláros szint alá is benéztek. Jelenleg a legolcsóbb 4 GB-os DRAM memóriamodulok szerződéses ára 15,75 dollár, a 2 Gb-es memóriachipek így egyenként 0,83 dollárt érnek. A 2 GB-os memóriamodulok szegmensében ezzel egy időben nem volt komolyabb változás, azaz az említett memóriamodulok a korábbi 9,25 dolláros szinten maradtak.

A kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt kialakult válságos helyzetet a DRAM gyártók megpróbálják minél hatékonyabban átvészelni. A piacon ugyanakkor az egyre csökkenő kereslet miatt a jelek szerint még mindig túltermelés jelei mutatkoznak.

Az elmúlt időszakban a vállalatoknak nem volt más választásuk, mint az, hogy fejlesszék a gyártástechnológiát és a lehető leghatékonyabban optimalizálják a költségeket. A 2009-ben széles körben használatos 60 nm-es gyártástechnológiát mára már felváltotta a 30 nm-es csíkszélesség, így a vállalatok évenként egy-másfél generációváltásra kényszerültek.

Újabban a kedvezőtlen gazdasági körülmények és a táblák, illetve okostelefonok egyre komolyabb térhódítása miatt csökkenő PC eladások következtében a DRAM gyártók képtelenek jelentősebb mértékben növelni eladási mutatóikat. Az említett helyzet alapján a felhasználók PC frissítési szokásai is megváltoznak, így egy-egy „PC Upgrade-re” nem 2-3, hanem inkább 4-5 évente kerülhet sor – már ha a nagy átlagot nézzük.

Csökkenteni kell a termelést és ritkítani a csíkszélesség-váltásokat

A DRAM termelés esetében a csíkszélesség-váltásoknak köszönhetően nőtt a termelékenység, ami idővel túltermeléshez vezetett – ez a jelenség az elmúlt néhány év folyamán szinte folyamatosan nehezítette a DRAM piac szereplőinek dolgát. A DRAM szegmens értéke folyamatosan csökken, a gyártók többsége komoly veszteségektől szenved és a CAPEX (Capital Expenditures) – azaz a befektetésre költött öszegek mértéke – is évről-évre csökken.

Jelenleg a piac meghatározó szereplői, azaz a Samsung és az SK Hynix esetében a 30 nm-es csíkszélesség alkalmazásáé a főszerep. A 20 nm-es osztályú gyártástechnológiát alkalmazó memóriachipek aránya 2013 második feléig szinte biztos, hogy nem lépi majd át az 50%-szintet, ami a gyártással kapcsolatos nehézségeknek köszönhető. A Samsung a 20 nm-es osztályú gyártástechnológia alkalmazásával főleg szervermemóriát és mobil memóriát gyárt, a többi DRAM nagyobb része pedig 30 nm-es és 40 nm-es csíkszélesség alkalmazása mellett készül. A következő év folyamán 19%-os növekedés várható termelés tekintetében, ami jelentősen alacsonyabb, mint amit az elmúlt évek során megszokhattunk.

A piac egyéb neves szereplői, azaz a Micron és az Elpida jelenleg arra törekszenek, hogy bevezethessék a 30 nm-es gyártástechnológia alkalmazását. Az Elpida a hírek szerint a kliens tesztekkel már készen áll, a termelés felfuttatását pedig az elkövetkező hónapok folyamán kezdi meg.

A tajvani gyártók, akik a legnagyobb veszteségeket szenvedték el, egyre inkább azon vannak, hogy lassítsák az új gyártástechnológiák bevezetését és csökkentsék a PC DRAM termelést. A Nanya például el is fordul az említett szegmenstől és inkább speciális DRAM chipek készítésére fókuszál. A Powerchip jelentős mértékben csökkenti a PC DRAM termelést, így nála jelenleg már csak havi 20000 ostya készül. Amennyiben a vállalatok mindegyike csökkenti a termelést, úgy a 2013-as termelésnövekedés rendkívül alacsony, mindössze 22,2%-os lesz.

Azonnali beavatkozásokra van szükség, hogy a helyzet javulhasson

Jelenleg a DRAM piac egy tökéletesen versenyképes szegmens, ahol az akut túltermelés miatt pillanatnyilag a vevők vannak jobb pozícióban üzletkötéskor. A 4 GB-os modulok azonnali piaci ára történelmi mélypontra süllyedt, de a kereslet így sem emelkedik. Persze az ár csökkenésének is van határa – az árcsökkenés megállításához mindenképpen termeléscsökkentésre van szükség.

Az elemzők szerint hosszabb távon a gyártóknak módosítaniuk kell termeléskapacitásukon és csökkenteniük kell a befektetésekkel kapcsolatos kiadásaikat is annak érdekében, hogy a DRAM piac 2013 folyamán újra egészséges állapotba kerülhessen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward