Adattárolók Samsung módra

USB 3.0-s külső merevlemezeket és egy 830-as sorozatú SSD meghajtót tettünk próbára, hogy kiderüljön: mennyire érik meg a pénzüket?

Adattárolók Samsung módra

Bevezető

Ezúttal a Samsung néhány adattárolóját láttuk vendégül, amelyek között külső merevlemezeket és egy 830-as sorozatú SSD meghajtót is találnak az érdeklődők. A mobil külső merevlemezek szokás szerint 2,5 hüvelykes formátum köré épülnek és egyetlen USB 3.0-s kábelen keresztül oldják meg az adatátvitelt és az energia felvételt.

Az SSD meghajtó szintén 2,5 colos formátummal rendelkezik,  és valamivel „emberibb” árcédulával kerül az üzletek polcaira, mint a korábbi cikkünkben szereplő SATA 6 Gbps-os SSD-k, amelyek az átlagfelhasználók helyett inkább a nagy írási- és olvasási teljesítményre vágyó felhasználókat, illetve a játékosokat vették célba – ez meg is látszott az árcédulájukon. Aki esetleg lemaradt volna az említett cikkről, itt megtalálja.

A fenti adattárolók mellé bedobtunk a mélyvízbe egy S3 Story Station típusú 3,5 hüvelykes asztali külső merevlemezt is, abból is egy 1500 GB-os példányt. Erről a termékről a táblázat utolsó oszlopa ad képet. Az alábbi táblázatban összesítettük a versenyzők legfontosabb specifikációit.

Nem is szaporítanánk tovább a szót, inkább megmutatjuk, hogy milyen tartozékok járnak az egyes versenyzőkhöz, illetve kicsit közelebbről is bemutatjuk őket. A következő oldalon mindenre fény derül.

Szereplők

Samsung S2 Portable 3

Az S2 Portable 3-as családból egy 1 TB-os adattároló kapacitással rendelkező merevlemezt láttunk vendégül. A kartondobozban helyet foglaló külső HDD-t egy formára öntött plasztik csomagolás rejti, amely alatt a tartozékokat tartalmazó kis doboz lapul.

A tartozékok között ezúttal az üzembehelyezési útmutató, valamint az USB 3.0-s adatkábel mellett egy műbőr tokot is találunk, ami elég passzentos a külső HDD számára, de azért belefér. Lehet, hogy tényleg ilyen szorosra szánta a cég, de valószínűbb, hogy a tokot eredetileg a 9,5 milliméter vastag merevlemezeket alkalmazó külső HDD-khez szánták, az S2 Portable 3 esetében azonban 12,5 milliméter vastag mobil HDD lapul a ház belsejében – a ház külső méretét M2-es társáéval összevetve ez 2 milliméteres pluszt jelent. Az S2 Portable 3 egyébként 111 x 82 x 19,6 mm-es mérettel és 196 grammos súllyal bír.

A kereskedelmi forgalomban jelen lévő S2-es modellekhez jár még két hasznos szoftver is. Az egyik alkalmazás a Secret Zone nevet viseli és titkosított virtuális partíció létrehozásában segít, amelyen fontos, személyes adatainkat tárolhatjuk. A másik szoftver már egy automatikus adatmentő alkalmazás, ami az Auto Backup nevet kapta. Az említett szoftverek a tesztpéldányokról hiányoztak, de azok nem bolti példányok voltak. Mindesetre ha valakinek hasonló problémája lenne, csak látogasson el a Samsung weboldalára, ezeket az alkalmazásokat ott is be lehet szerezni, de a szoftverek csak akkor működnek majd, ha azok eredetileg is jártak az adott külső merevlemezhez.

A SecretZone alkalmazásnál a szoftver telepítése után el kell indítanunk a védett meghajtó csatlakoztatását végző szolgáltatást és egyúttal jelszóval is védenünk kell a szoftvert. Ezek után létrehozhatjuk a virtuális, titkosített tárterületet, amelyet szintén jelszóval védhetünk. A képfájlban tárolt tartalmak védelméről háromféle adattitkosítási módszerrel gondoskodhatunk: választhatunk AES-128-as, AES-256-os, vagy akár Blowfish-448-as adattitkosítási módot is.

A védett képfájlt könnyedén csatlakoztathatjuk különálló meghajtóként a rendszerhez: ezt elvégezhetjük manuálisan, de a szoftver akár automatikusan is végrehajthatja, amikor csatlakoztatjuk a külső merevlemezt - beállítás kérdése az egész. Ha akarjuk, megadhatunk tétlenségi időt is: ha az időkeret letelik, a csatlakoztatott meghajtó automatikusan leválasztódik a rendszerről. A szoftver több felhasználói fiók létrehozását is engedélyezi, de teljes hozzáférés csak az admin fiókhoz jár.

A második hasznos segédprogram az Auto Backup nevet viseli. Az alkalmazás használata előtt, a telepítő lefuttatása után egy áttekinthető kis varázslón kell végiglépkednünk, amely segít a szoftver beállításában. Megadhatjuk, hogy mely fájltípusokat kívánjuk menteni, de az is megadható, hogy a mentésből mely fájlkiterjesztések maradjanak ki. A folyamat végén a mentés időzítésével kapcsolatos beállítások elvégzésére is van mód.

A szoftver beállításai között megtaláljuk az adatmentés módját szabályozó menüt: a normál/időzített mód a megadott időpontban megvizsgálja a mentésben szereplő fájlokat, valamint a forrásfájlokat, és készít egy teljes, vagy egy növekményes mentést attól függően, hogy korábban mit állítottunk be. A másik opció valósidejű mentést kínál: ahogy megváltozik a forráskönyvtárban egy fájl, a rendszer már menti is. Ez utóbbi módszer erőforrás igényesebb, mint a hagyományos, de maximális biztonsággal jár.

Az S2 fényes, lakkhatású műanyag házzal rendelkezik, amire vigyázni kell, ha azt akarjuk, hogy sokáig szép legyen. A védelemről a mellékelt műbőr tokkal hatékonyan gondoskodhatunk. Ez a modell is kompatibilis a korábbi USB szabványokkal, azaz az 1.1-es és a 2.0-s USB portokat alkalmazó rendszerekkel, igaz, ezeknél az USB 3.0-s portokéhoz képest jóval szerényebb adatátviteli sebességek elérésére van mód.

A műanyag ház belsejében egy 5400 RPM-es, 8 MB-nyi gyorsítótárral ellátott mobil merevlemez lapul, amely SATA 3 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik a SATA 3 Gbps-> USB 3.0 átalakítóhoz.

[bold]Samsung M2 Portable 3 500 GB

[/bold]Az M2 Portable 3 családba tartozó külső adattároló szintén egy egyszerű, ám de tetszetős csomagolásban érkezik hozzánk, amely a külső merevlemez mellett egy, a tartozékokat tartalmazó kis kartondobozt is magában foglal. A tartozékok között ezúttal is a gyors üzembehelyezési útmutatót találjuk egy USB 3.0-s adatkábel társaságában. Rajtuk kívül egyéb tartozék nem jár a termékhez.

Maga a külső merevlemez egy tetszetős, mintás műanyag házzal rendelkezik, amely nem fényes, hanem matt, így kevésbé érzékeny a karcokra és az ujjlenyomatokra, mint fényes, lakkhatású borítással ellátott társai, amelyeket nagyon kell óvni a portól, az ujjlenyomatoktól és a karcoktól. A dobozon egyébként egy piktogram is jelzi, hogy a termék ellenáll a karcokkal és az ujjlenyomatokkal szemben – ez szerencsére a saját tapasztalataink szerint is így van.

Az M2 Portable 3 nem csak a nálunk járt „nemes bézs” színben, hanem „köd szürkében”, barnás feketében, és agyag narancs színben is elérhető kereskedelmi forgalomban. A család tagjai többféle adattároló kapacitással is elérhetőek, egészen 1 TB-ig bezárólag. A termékek 111x 81,9 x 17,6 milliméteres mérettel és 150 gramm körüli súllyal kerülnek a boltok polcaira. Ezek a modellek ellenállóak a kisebb rázkódásokkal is kisebb ütésekkel szemben, emellett az Eco Seek és a Noise Guard technológiáknak köszönhetően csendesen, energiatakarékosan is működnek.

A külső mobil merevlemez belsejében egy SATA 3 Gbps-os csatolófelülettel ellátott, 8 MB-nyi gyorsítótárral rendelkező merevlemez található, amelynek korongjai 5400-as percenkénti fordulatszámon üzemelnek.

Samsung S3 Story Station 1500 GB

A mobil merevlemezeknek előnye a kisebb fizikai méret és hogy nincs szükségük külön tápegységre. Azonban be akartuk mutatni, hogy ha valaki csak otthoni adattárolásra keres külső merevlemezt, akkor mire számíthat, így bevettük a tesztbe a Samsung Story Station sorozatának USB 3.0-s változatát is. Az ilyen, 3,5 colos merevlemezt tartalmazó külső meghajtóknak az előnye a nagyobb sebesség (legalábbis mostanában az új csatlakozóval) és a nagyobb maximális tárhely. Elvégre 2TB-os 2,5 colos meghajtót még nem igazán tudunk venni.

Az S3 Story Station egy nagy kartondobozban érkezett meg hozzánk, amelynek felső részén a tápadapter és az USB 3.0-s kábel, az alsó részén pedig maga az asztali külső merevlemez és a tápadapterhez tartozó tápkábel lapult. A csomagban természetesen az üzembehelyezési útmutató is helyet kapott.

A 119,5 x 192,8 x 41,8 milliméteres mérettel rendelkező adattároló 942 grammot nyom a mérlegen. A termék egy tetszetős, szálcsiszolt alumíniumból készült fedlappal rendelkezik, az oldalának alja, valamint az alja pedig műanyagból készült. Az előlapon egy bekapcsoló gombbal kombinált potmétert találunk: a potméter elforgatásával egy kattanás jelzi, hogy bekapcsoltuk az egységet. Amennyiben a potmétert tovább tekerjük, akkor az adattároló működéséről árulkodó, a ház elején, alul elhelyezett LED egyre erősebb fénnyel kezd világítani. A ház belsejében egy ventilátor gondoskodik a merevlemez és az USB->SATA átalakító elektronikájának hűtéséről - a légkeverő halkan, de hatékonyan végzi a rá bízott feladatot. Az asztali külső HDD hátulján egy speciális USB 3.0-s portot, valamint a tápadapter csatlakozóját találjuk. Az S3 Story Station egy SATA 3 Gbps-os, 3,5 hüvelykes formátumú merevlemeznek ad helyet, amely 1,5 TB-nyi adattároló kapacitást kínál. A HDTune információs menüje nem árulta el, hogy az adott merevlemez korongjai pontosan milyen fordulatszám mellett üzemelnek. A leírások szerint a ház egy 5400 RPM-es, 32 MB-nyi gyorsítótárral rendelkező merevlemeznek ad helyet.

Magán az adattárolón a fentebb már bemutatott SecretZone és Auto Backup alkalmazások egyaránt jelen vannak, sőt, a külső asztali merevlemezhez tartozó dokumentáció digitális változatát is fellelhetjük az egyik könyvtárban.

Samsung 830 Series 256 GB SSD

Tesztünk következő szereplője a Samsung 830-as sorozatú SSD meghajtók családjából érkezett és 256 GB-os adattároló kapacitással rendelkezik. Az adattároló egy tetszetős csomagban foglal helyet, amelyben magán az SSD-n kívül egy gyors üzembehelyezési útmutatót, valamint két hasznos CD-t találunk. Az egyiken az SSD-hez tartozó dokumentumok mellett az SSD Magician Software, illetve a Norton Ghost 15.0-s kiadása is helyet kapott, míg a másik egy vészhelyzetben, a rendszer helyreállításához használható Boot CD.

Utóbbival adataink helyreállítását, hibajavítást és víruskeresést is végezhetünk, sőt, segítségével még a korábbi Norton Ghost mentéseink helyreállítására is lehetőség van. A csomag tartalmaz még egy SATA->USB adaptert is, így noteszgépünk merevlemezének tartalmát a Norton Ghost 15.0 segítségével könnyedén átklónozhatjuk az SSD meghajtóra – amennyiben a 256 GB-nyi hely elegendő a művelethez.

A 830-as sorozatú SSD meghajtókról egyébként annyit kell tudni, hogy 7 milliméteres vastagsággal érkeznek, így még az ultravékony noteszgépekbe is beszerelhetőek. A 256 GB-os modell 100 x 69,85 x 7 milliméteres mérettel bír, súlya pedig 63,5 gramm. A termék SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott noteszgép, illetve asztali számítógép alaplapjához.

A 830-as sorozat tagjai 2x nm-es csíkszélességgel készülő Toggle DDR NAND Flash memóriachipek köré épülnek, vezérlésükről pedig egy hárommagos S4LJ204X01-Y040 típusú SSD vezérlő gondoskodik. Gyorsítótárként 256 MB-nyi DDR2-800 MHz-es memória áll rendelkezésre. A gyártó állítása szerint a 256 GB-os modell 520 MB-os folyamatos olvasási-, valamint 400 MB/s-os folyamatos írási sebesség mellett üzemel. 4K módban véletlenszerű olvasási feladat alkalmával 80000 I/O művelet elvégzésére képes az SSD, míg 4K-s véletlenszerű írási feladat esetén 36000 I/O művelet elvégzésére van lehetőség egyetlen másodperc leforgása alatt. Az SSD meghajtó természetesen nem csak SMART és NCQ, hanem TRIM támogatással is rendelkezik.

 

Amennyiben olyan operációs rendszerrel szeretnénk használni a terméket, amely nem kínál TRIM támogatást, akkor az SSD Magician Software segítségével időnként manuálisan is elvégezhetjük a hulladékgyűjtést (Garbage Collection), így az adattároló teljesítménye mindig optimális marad. A hulladékgyűjtés időzítésére is van mód, így a szoftver bizonyos időközönként automatikusan karbantartja az SSD-t. A Windows 7 és Windows Server 2008 operációs rendszerek esetében él a TRIM támogatás – és természetesen a Windows 8 bétájánál is –, korábbi Windows-oknál nem. A szoftver ezen kívül segédkezik az SSD firmware-ének frissítésében is, sőt, még az adattároló teljesítményének tesztelésére is képes.

A bemutató után most végre lássuk, mire is képesek a külső adattárolók, illetve az egy szem SSD meghajtó, amelyhez ugye némi konkurenciát is szereztünk. A következő oldalon a szokásos szintetikus tesztek mellett néhány fájlmásolással kapcsolatos teszt is várja az érdeklődőket.

Tesztek

Tesztek

Első körben a népszerű alkalmazásokat hívtuk segítségül ahhoz, hogy rendet tegyünk a mezőnyben. A külső merevlemezeknél a HDTune, HDTach, Crystal DiskMark és Atto DiskBenchmark alkalmazásokat vetettük be, míg az SSD-nél az AS SSD-t is hozzácsaptuk a listához. Lássuk mire képesek a Samsung külső merevlemezei!

[bold]

USB 3.0-s tesztek[/bold][bold]

[/bold]

USB 2.0-s tesztek

Bizonyára vannak olyanok is, akik az USB 3.0-s adattárolók USB 2.0-s képességeire is kíváncsiak. Nekik készültek az alábbi tesztek. Túl nagy különbségeket nem igazán láthatunk a termékek között, igaz, 4K-s írási, illetve olvasási képességek tekintetében azért kirajzolódik némi differencia. Ez utóbbi főleg az Atto DiskBenchmark és a Crystal DiskMark esetében látszik, ezekre érdemes figyelni.

[bold]Fájlmásolással kapcsolatos tesztek

[/bold]

A szintetikus tesztek mellett ezúttal is megvizsgáltuk, hogy mi a helyzet akkor, ha az adattárolókra különböző tartalmakat másolunk. Első körben sok kis fájllal próbálkoztunk, összesen 8,41 GB-os méretben, amelyek között dokumentumok, képek, zenék egyaránt megtalálhatóak voltak. Ezek után megnéztük azt is, hogy mi a helyzet, ha egy 3,88 GB-os képfájlt pakolunk a termékekre. Minden esetben mértük, hogy a folyamat befejezéséhez mennyi időre volt szüksége az adott adattárolónak. Az így kapott eredmények az alábbi diagramban láthatóak.

Az USB 2.0-s tesztek alkalmával minimális különbségek mutatkoztak az egyes versenyzők között. A nagy fájl másolásakor szinte azonos hatásfokkal dolgozott mindhárom külső merevlemez, viszont a sok kis fájl másolásakor azért már kisebb különbségek kirajzolódtak, de összességében egyik sem kiemelkedő, az USB 2 nagyon lefogja mindegyik meghajtót. Az USB 3.0-s tesztek alkalmával már egyértelműbb volt a kép - látványosabban kijötek a különbségek, amelyek összeségében szintén nem túl jelentősek.

USB 3.0-s csatolófelületen egyértelműen az S3 Story Station típusú külső asztali merevlemez bizonyult a leggyorsabbnak, viszont meglepő módon nem alakult ki akkora különbség a 2,5 colos és 3,5 colos termékek között, mint azt sokan várhatnák. A második helyre az S2 Portable 3-as modell futott be. Ez a modell kis fájlok másolásakor 6 másodperccel, nagy fájl másolásakor pedig szintén 6 másodperccel volt lassabb 1,5 TB-os asztali társánál. Ehhez képest az M2 Portable 3 nagy fájl másolásakor egy másodperccel lassabb volt S2 Portable 3-as társánál, míg kis fájlok másolásakor már 24 másodpercre rúgott a hátránya.

Ezek alapján a sorrend már egyértelmű.

A 830-as sorozatú, 256 GB-os SSD meghajtó tesztjei

A megmérettetésből természetesen a korábban már bemutatott 830-as sorozatú, 256 GB-os adattároló kapacitást kínáló SSD meghajtó sem maradhatott ki. Ezúttal nincs hozzá külön tesztmezőnyünk, így előző tesztünkből kölcsönöztünk eredményeket. Az abban szereplő két legolcsóbb meghajtó az OCZ Agility 3-asa és az A-DATA S511-ese volt, most ezeket dobtuk be a virtuális kalapba a Samsung SSD-je mellé. Azért azt érdemes figyelembe venni, hogy azok a némileg kisebb kapacitásuk ellenére is drágább meghajtók.

A Samsung 830-as SSD sorozatába tartozó 256 GB-os példány egész jól teljesített az első szintetikus körben. A névleges, 520 MB/s-os olvasási, illetve 400 MB/s-os írási tempót ugyan nem érte el a termék, de az ár és a körítés figyelembevételével egyáltalán nem tűnik rossznak ez az SSD. Most lássuk, hogy mit művelt a termék a HDTune tesztekben.

A szintetikus tesztek eléggé felemás eredményeket mutatnak, így most nagy szükség van a valós tesztek alkalmával kapott eredményekre, hogy rendet tehessünk a mezőnyben. Mielőtt azonban erre sor kerül, nézzük meg, hogy az AS SSD milyen eredményeket adott a versenyzők esetében. Ezt a tesztprogramot sok helyen használják előszeretettel, talán nem véletlenül.

Ahogy az a fentiekben is látható, meglepetést okozott a 830-as SSD, ugyanis szépen felvette a versenyt a korábbi mezőny tagjaival. Az OCZ Agility 3-as SSD-t könnyedén maga mögé utasította, ami tulajdonképpen nem meglepő, hiszen ez a meghajtó volt a korábbi teszt sereghajtója. Az már annál meglepőbb, hogy a Samsung 830-as SSD meghajtója az A-DATA S511-gyel is fel tudta venni a versenyt: a két termék között néhol szinte csak alig-alig volt különbség, de persze az eredmények láttán azt azért leszögezhetjük, hogy az A-DATA S511 elsősége - összességében - nem volt komolyabb veszélyben.

Hogy ezek az eredmények visszaköszönnek-e a valós tesztekből? Nos, ez az alábbiakban kiderül.

Valós tesztek

A 830-as sorozatú SSD meghajtó esetében is elvégeztük a fentebb látható fájlmásolási teszteket - gyakorlatilag ugyanazt a módszert használtuk a méréshez, így az alábbi eredmények akár az USB 3.0-s külső merevlemezek eredményeivel is összehasonlíthatóak. Lássuk hát a diagramokat!

A 830-as sorozatú Samsung SSD meglepően jól helytállt, ahogy az a mellékelt ábra is mutatja. Az Agility 3-as SSD meghajtó korábbi tesztünkben szinte végig sereghajtó volt, viszont az A-DATA S511-es meghajtója már az élmezőnyben foglalt helyet. Ennek fényében egyáltalán nem rossz a Samsung 830-as SSD-jének teljesítménye. A szintetikus tesztekből látszott, hogy 4K random esetén némileg lemarad a 830-as, de otthoni felhasználásnál biztos nem panaszkodhatunk.

Végszó

Kicsit nehéz véleményt mondani a merevlemezekről, mert az utóbbi időben a kínálat csökkenése miatt eléggé elindultak felfelé az árak (ez látható az árgrafikonjainkon is a termékek mellett). Ha a mostani árakat vesszük alapul, akkor semmi nem lenne ár-érték bajnok, főleg akkor nem, ha összehasonlítjuk őket a két hónappal ezelőtti árakkal. A piac ingadozása miatt viszont nem szeretnénk lehúzni egy meghajtót sem, ezért az árakat nagyrészt kihagyjuk az értékelésből (az SSD-nél nem, az nem ugrál), azt úgyis mindenki el tudja dönteni, hogy az adott tárhely mennyiség a konkurencia ismeretében éppen mennyire éri meg, a mai cikk célja az volt, hogy bemutassa mit kaphatunk a pénzünkért a Samsungtól.

A két hordozható merevlemez család két eltérő felhasználói réteget céloz meg. Az M2 Portable 3-as modellekhez nem járnak hasznos szoftverek és műbőr tok sem, viszont ezek az adattárolók ellenállóak a rezgésekkel és kisebb ütésekkel szemben, sőt, burkolatukat megkarcolni sem olyan egyszerű. Ezzel szemben az S2 Portable 3-as külső HDD-k behódolnak a mai divatnak, így a felhasznált anyagoknak hála sokkal gyorsabban gyűjtik a koszt és az ujjlenyomatokat, de cserébe kapnak egy tokot a védelemért, és ezen család tagjainál még hasznos szoftverekkel is kedveskedik a Samsung a vásárlóinak (de ez meglátszik a vételáron is).

Működés közben talán egy hajszálnyival halkabb volt az M2 Portable 3, mint S2-es társa, de a különbség nem volt jelentős, így inkább a körítés alapján érdemes dönteni. Aki pedig gyors, asztali merevlemezre vágyik, az vessen néhány pillantást az S3 Story Station család tagjaira, amelyek jó áron kelletik magukat, és még a plusz szoftverek is járnak hozzájuk.

A Samsung 830-as sorozatú SSD meghajtója összességében jól szerepelt a tesztek alkalmával. Az OCZ Agility 3-as család 256 GB-os tagját sok esetben le tudta legyőzni, de az A-DATA S511-es SSD-jére nem jelentett veszélyt a teljesítménye. A 98 000 forint körüli ár összességében versenyképes, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a termékhez sok kiegészítőt kapunk - Norton Ghost, USB->SATA átalakító, Samsung segédprogramok - és a teljesítményre sem lehet különösebb panaszunk. A kicsi lemaradásért bőven kárpótolhat minket az alacsonyabb ár, az említett kiegészítők és a 7 milliméteres vastagság, ami lehetővé teszi, hogy a legvékonyabb notebookokban is használhassuk a meghajtót. Pont ezért egy halvány ajánlott plecsnit is kap tőlünk a széria, úgy érezzük megérdemli.

A 830-as sorozatú SSD meghajtót, valamint az M2 Portable 3-as és S2 Portable 3-as mobil külső merevlemezeket a Samsung hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre. Ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward