A varjak emlékezetből is tudnak eszközt készíteni

Az állatokat egy szellemes kísérlet során „pénzhamisításra” vették rá a Cambridge-i Egyetem kutatói.

A varjak emlékezetből is tudnak eszközt készíteni

Az új-kaledón varjak az állatvilág legintelligensebb képviselői közé tartoznak. Az utóbbi évek kutatásai kiderítették, hogy képesek összetett problémákat megoldani, eszközöket készíteni és az emberi arcokat is meg tudják különböztetni. Egy új vizsgálat szerint egyesek közülük ráadásul emlékezetből is képesek az eszközkészítésre, ami azt sugallja, hogy az okos madarak valamiféle emberi értelemben vett kultúrával is rendelkezhetnek.

Sarah Jelbert, a Cambridge kutatója és kollégái Új-Kaledóniában vizsgálták a madarakat, elsősorban arra összpontosítva, hogy vajon az állatok hogyan tanulják meg az eszközkészítés fortélyait. A varjakat vizsgáló szakértők már korábban is megfigyelték, hogy a sziget egy pontján egy varjú ugyanazt az eszközt készíti el (például egy kampós ágat alakít ki), mint egy tőle kilométerekre élő másik madár, holott semmi nem utalt arra, hogy a közelmúltban találkoztak volna. A vizsgálatok alapján az új-kaledón varjak ráadásul nyelvvel sem rendelkeznek, így senki sem értette, hogyan adják át egymásnak a tudást.

Jelbert és társai azt sejtették, hogy a madarak emlékezetből dolgozhatnak, vagyis valaha egyszer látták az adott darabot, és azt aztán emlékeik alapján képesek maguk is legyártani, ha szükségük van rá. Ennek tesztelése érdekében a csapat nyolc varjút tanított meg arra, hogy ha papírdarabkákat helyeznek egy „automatába” (igazából egy sima fadobozba), finomságot kapnak.

Az állatok viszont csak akkor kapták meg a falatot, ha a megfelelő méretű „papírpénzt” dobták be. Miután a madarak megtanulták, hogyan juthatnak hozzá a finomságokhoz, Jelberték nagyobb lapokat adtak nekik, amelyekből aztán maguk alakíthatták ki az optimális méretű „pénzeket”. Bár a madarak a nagy lapokhoz már semmiféle mintát nem kaptak, gyorsan a megfelelő méretű darabokra tépkedték azokat.

Mivel az állatoknak ebben az esetben nem volt fizikai mintájuk a munkához, a szakértők szerint a papírdarabok mentális képét használták alapul az új eszközök megalkotásához. Ami azért nagyon izgalmas, mert ha erre képesek a madarak, akkor akár az emberi értelemben vett kulturális továbbörökítés is működhet körükben, legalábbis ami az eszközkészítést illeti.

Jelbert és mások is úgy sejtik, hogy a madarak valószínűleg javítani is tudnak az emlékezetükbe vésett terveken, amelyeket aztán utódaiknak is továbbadnak, így generációról generációra összetettebb eszközök készülhetnek. Ennek igazolásához persze újabb vizsgálatokra lesz szükség, például ki kell deríteni, hogy a madarak meddig képesek emlékezetükben hordozni egy-egy eszköz képét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward