A Valve saját operációs rendszert jelentett be

A SteamOS-sel nagyképernyős tv-n élvezhetjük játékainkat, zenéinket, videóinkat.

A Valve saját operációs rendszert jelentett be

A Valve a múlt héten ígéretet tett arra, hogy valami nagy dolgot fog ma bejelenteni, és azóta izgatottan figyeltük számlálót. A lepel lehullt, kiderült, hogy a nagy terveik vannak a Linux támogatásával kapcsolatban, de ez még mind semmi, mert saját oprendszerük lesz SteamOS néven.

A "nappaliba való gépekhez" tervezett SteamOS a Linux segítségével viszi a játékokat a nagy képernyőre. "Miközben azon dolgoztunk, hogy a bevigyük a Steamet a nappaliba, arra a következtetésre jutottunk, hogy az ügyfeleinkhez való értékes tartalmak eljuttatásához egy olyan környezet a legmegfelelőbb, amely eleve a Steam köré épült. A SteamOS a Linux sziklaszilárd architektúráját kombinálja a nagyképernyős játékok terén szerzett tapasztalattal."

A legtöbb konzollal ellentétben a SteamOS teljesen nyitott platform lesz. "A tartalmak létrehozói direkt kapcsolatban lesznek ügyfeleikkel" - magyarázta a Valve. "A felhasználók megváltoztathatják vagy lecserélhetik a szoftver vagy a hardver bármely részét. A játékosok megkapják a hatalmat, hogy beszálljanak szeretett játékaik megalkotásába."

A SteamOS lehetővé teszi a nyílt streamelést a Windowsos/Maces rendszerek és a SteamOS-es gépek között. "Indítsd el a Steamet a gépeden, aztán engedd, hogy SteamOS-es géped (bármi legyen is az) a TV-re streameljen. Nem kell többé átrendezni a szobát, hogy nehezen kezelhető desktopod közelebb kerüljön a nagyképernyős tévédhez."

A nemrég bejelentett Steames Family Sharing is működni fog az új rendszerrel, ha más játékával játszunk, amit kölcsönbe kaptunk, külön el fogjuk tudni menteni a felhőbe saját játékállásainkat. Lehetőség lesz arra is, hogy a szülők korlátozzák, mihez férhetnek hozzá csemetéik.

És ez még nem minden, SteamOS-en filmek, tévésorozatok, és zenék is rendelkezésünkre fognak állni, bár ennek részleteiről még nem árultak el sokat. "Az általatok ismert és szeretett médiaszolgáltatások közül sokkal együttműködünk. Hamarosan online hozzuk őket, hogy elérhesd kedvenc zenéidet és videóidat a Steam és a SteamOS segítségével."

A SteamOS ingyenes lesz, és a gyártók számára is ingyenesen licencelhető majd. A megjelenés dátuma egyelőre még nem ismert, de a Valve még két újabb bejelentést fog tenni a héten, talán ezekből már többet is megtudhatunk. A második visszaszámlálója már elindult, szerda este fog lejárni, úgyhogy valószínűleg a harmadik bejelentés péntekre várható majd. Ki tudja, esetleg új szolgáltatásokról is lehull majd a lepel, vagy végre kapunk egy SteamBox bejelentést.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward