A THQ krízis

Változások, érdekességek a THQ háza táján

A THQ krízis

Bizonyára mindenki hallotta már, hogy a THQ egy ideje meglehetősen nagy problémákkal küszködik: a folyamat még a múlt évben kezdődött a pletykákkal melyek a 2012-es és későbbi termékvonalak törléséről és csődről szóltak, akkor a THQ még cáfolt. Aztán a pletykák elkezdték éreztetni a hatásukat, és a Nasdaq megfenyegette a céget, hogy kivezeti a tőzsdéről ha nem tudja a részvényei árfolyamát, a jelenlegi körülbelül 70 centről, egy dollár fölé emelni – ezek a részvények kibocsátáskor még 30 dollárt értek. Hasonló tőzsdei szankciókkal és kivezetéssel egyszer már fenyegették a kiadót, amikor 2007-ben nem tette közzé időben az éves jelentését, befektetési okokra hivatkozva. Mivel a nagy cégek elleni tőzsdei spekulációk nem ismeretlenek, és a pletykák nagy mértékben hozzájárultak a THQ részvények siralmas árfolyamához, ezért sokáig sokan azt hitték, tőzsdei támadás áll a THQ problémái mögött, és felvásárlással fog próbálkozni valaki.

Amikor befutott a THQ 2011-es pénzügyi évének harmadik negyedéves jelentése, kiderült, hogy valóban nem túl fényes a helyzet. Az adatok alapján a cég vesztesége jelentős mértékben megnőtt: a múlt évbeli 15 millió dollárhoz képest 55,9 millió dollárra. A bevételek is csökkentek kis mértékben 315 millió dollárról 305 millióra. A kiadó saját számítása szerint körülbelül 100 millió dollár bevételtől esett el, melyből 80 millió dollárért a Wii konzolon még elfogadhatóan teljesítő uDraw digitalizáló tábla sikertelen PS3-as, Xbox360-as portolása felelős. Bár a periféria pozitív kritikákat kapott, mégis 1,3 millió példány maradt eladatlanul a boltok polcain a karácsony előtti időszakban. A THQ be is jelentette, hogy leállítják a periféria és a termékvonal gyártását. Pozitív eredményeket hozott szerencsére a WWE12 és a Saints Row: The Third, csupán ez utóbbiból 3,6 millió példány kelt el.

A veszteségek miatt a THQ kénytelen átstrukturálni termékvonalát, az átalakítások miatt teljesen megszabadulnak a casual és a gyermekek számára készített termékektől, és csak és kizárólag a hardcore rétegre, illetve a már befutott sorozatok további részeinek készítésére fókuszálnak a jövőben.  A Warhammer Online: Dark Milleniumban látnak potenciált, cáfolták a pletykákat melyek a fejlesztés leállításáról és a jogok esetleges eladásáról szóltak, és a hatékony fejlesztéshez pénzügyi partnert keresnek.

A cég többi projektje úgy tűnik a pletykákkal ellentétben biztonságban van, idén érkezik a South Park, a Darksiders 2. része, az UFC Undisputed 3, a WWE Brawl. A 2013-as 2014-es pénzügyi években várható majd egy új Homefront rész a Crytektől, egy játék a Left 4 Deadet jegyző Turtle Rocktól, Guillermo del Toro játéka az Insane a Volitiontól, illetve egy még meg nem nevezett játék az Assassin’s Creed sorozatban is résztvevő Patrice Désilets-től. A Metro Last Light várhatóan 2013-ra csúszik majd.

A THQ partnerkapcsolatba lépett egy új fejlesztőcsapattal is tábla PC, telefonos, és szociális játék fejlesztésekhez. Az Innovative Leisure néven futó cégben olyan neves fejlesztők dolgoznak mint Seamus Blackley, Ed Logg, Ed Rotberg, Rich Adam akiknek a nevéhez olyan neves klasszikus játékok kapcsolódnak mint a Asteroids, Centipede, Gauntlet, Battlezone és Missile Command. Reménykedjünk, hogy egyszer elkészítik a Saints Row iOS és Androidos változatát is.

Az átalakítások a dolgozókat is érintik: 240 dolgozót bocsát el a cég, főként az értékesítési és az adminisztratív területről. A leépítések nagy része március 30-ig megtörténik, a maradék pedig szeptemberben kapja meg a munkakönyvet. Ez a lépés rövid távon összesen 11 millió veszteséget okoz a cégnek a végkielégítések, állóeszköz selejtezések, bánatpénzek miatt. A cég vezetője is elismerte felelősséget ezért saját fizetését is megfelezte az elkövetkező évre, így Brian Farrell 718.500 dollár helyett mindössze 359.250 dollárt kap. Természetesen ez az összeg csak az alapfizetése, ennél sokkal többet szokott hazavinni költségtérítések és opciók formájában.

Reménykedjünk, hogy a fenti lépések elegek lesznek a neves kiadó megmentéséhez.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward