Shop menü

A STEAM DECK MÉG SOKÁIG AKTUÁLIS MARAD

Születésnapját ünnepli a készülék.
Török Roland
Török Roland
A Steam Deck még sokáig aktuális marad

A Steam Deck elérte az első születésnapját, a Valve saját hordozható konzol PC-je pedig a mai napig az egyik legjobb vétel, amit egy gamer vehet magának.  

A Valve folyamatosan frissíti a kis Steam masináját, az egy évvel ezelőtti gondok nagy részét már megoldotta a vállalat. Míg a korábbi tesztemben olyan negatívumokat emeltem ki, hogy bugos, rendszerhibákkal teli és hangos, azóta ezek nagy része már teljesen meg lett oldva, a Valve sokat tett azért, hogy a felhasználók elégedettek legyenek.  A Rock Paper Shotgun sikeresen le tudott ülni egy interjúra az eszköz dizájnerével, Lawrence Yanggal és a Deck mérnökével Pierre-Loup Griffais-szel. Ebből az interjúból szemlézünk most kicsit. 

Mindkettőjük számára nagy meglepetés volt a Steam Deck sikere. Már a prototípus fázisban szerették a készüléket, de öröm volt látni nekik azt, hogy a vásárlók mennyire megkedvelték az eszközt. A méréseik szerint érdekes adat, hogy a Steam Deck felhasználók 42%-a ezt az eszközt használja elsődleges gamer platformnak, vagyis akár a gamer PC-je vagy a konzolja helyett is ezen játszik.  

A hosszú várakozási listák ellenére a Decknek nem volt nehéz a közösségét megtalálnia, örömmel látják, hogy már 1-2 hét alatt beszerezhető, ráadásul már sokkal több célra is használható, mint mikor megjelent. A közösség nagy erőkkel készít hozzá saját szoftveres modokat, használja emulátorok futtatására, de a Doom Etarnal is a napokban kapott Ray Tracing támogatást az eszközön. 

A fejlesztők szerint az utóbbi egy évben rengeteg mindent sikerült tenniük a kompatibilitás érdekében, nem sok olyan terület maradt, amit ne tudna már kezelni az eszköz, ha más nem, akkor a Proton rétegen keresztül. Az anti-cheat kérdés se rajtuk múlik már, az Elden Ring és a Final Fantasy XIV problémáit is megoldották szoftveresen. Mindenesetre a Steam Deck játékellenörző program is fut, folyamatosan tesztelik a játékokat. Az eszköz megjelenése óta már 10 000 cím kapott támogatott plecsnit, 8000 pedig játszhatót.  

Viszont látják azt, hogy már érkeznek olyan játékok is, amik nem bírják tartani már a 30FPS-t se legalacsonyabb beállítások mellett sem, ilyen például a Wild Hearts vagy a Returnal. 

Griffais szerint a fejlesztőknek érdemes lenne a Steam Deck ellenőrzésnek megfelelni, mert ezzel ugyan az eladásaikat nem is dobnák meg feltétlenül, de könnyebben tudnák belőni egy-egy gyengébb PC teljesítményét is, így több felhasználóhoz elérne a játékuk. Mindenesetre, ha továbbra is ilyen jó eladásokat produkál a termék, szerintük sokak fognak majd a Steam Deck közösségére is célozni, mert nem lehet majd megkerülni az eszközt. Végül megtudhattuk, hogy a Steam Deck esetleg kaphat kisebb hardverfrissítéseket, de jelentősebb és erősebb, avagy igazi next-gen Steam Deck még pár évig biztosan nem fog érkezni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére