Shop menü

A SONY FÉNYKÉPEZŐK ÉS MOBILOK IS DIGITÁLIS HITELESÍTÉST HOZNAK AZ MI ELLEN

Most még általában meg lehet mondani egy fotóról, hogy valódi vagy MI generálta, de a Sony már arra a jövőre készül, mikor ez egyáltalán nem lesz egyszerű feladat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Sony fényképezők és mobilok is digitális hitelesítést hoznak az MI ellen

A mesterséges intelligencia elleni küzdelemben már arra kell számítani, hogy a hamis felvételek mindent el fognak árasztani, és nagyon nehéz lesz azt megmondani, hogy egy felvétel hiteles-e. A Sony már gőzerővel dolgozik egy olyan „vízjelen”, amivel bizonyíthatja a felvételek eredetiségét.

A Sony a digitális képalkotás terén úttörő szerepet tölt be, és tisztában van azzal, hogy éppen ezért a jövőben könnyen célkeresztbe kerülhet a bizonytalan eredetű felvételek miatt. Ezért a vállalat elkezdett kidolgozni egy kamerán belüli hitelesítési megoldást, amivel képes lesz minden esetben bizonyítani azt, hogy egy-egy felvétel ténylegesen a cég kamerájával készült, vagy éppen ellenkezőleg, és hamisított lehet.

Nincs olyan modern fényképező, ami ne hagyna ez elkészült fényképekben egy sor olyan metaadatot, ami nem a fotók szempontjából releváns. Szóval a cégeknek már van tapasztalata azzal, hogyan lehet extra információkat rögzíteni egy kép kapcsán. De ezeket az adatokat lehet hamisítani. A Sony újítása kapcsán egyelőre még nem tudunk semmi biztosat, de máshogyan működhet majd, mint az eddigi hitelesítési rendszerek.

Galéria megnyitása

A vállalat az Associated Press közreműködésével dolgozik az új generációs hitelesítési megoldáson, ami garantálhatja majd az összes Sony fényképezőből érkező tartalom eredetiségét. Teljesen kizárja a manipuláció lehetőségét már az alapoknál, a kamera hardvere a felvételek elkészülésekor beleégeti a „digitális aláírást” a képbe. A vállalat elsősorban a professzionális tartalomkészítőket igyekszik megvédeni ilyen módon. Tisztában van a Sony azzal, hogy az ügynökségeknek mennyire nehéz dolga lehet majd, és azt szeretné elérni, hogy a készülékei nagyobb megbízhatóságot nyújtsanak.

A Sony egyébként elmondta, hogy a generatív mesterséges intelligencia egy olyan eszköz, amit jól használva a kreativitás kibővítésére remek lehetőséget nyújt, új távlatokat nyithat meg a felhasználók számára. Úgy látja a vállalat, hogy ezt értékelni kell, nem akarják a technológiát gátolni, de az érmének két oldala van, és el akarják oszlatni az emberek kétségét abban, hogy a fotósok adott esetben az MI által készített vagy tartalmilag módosított képeket terjeszthetnek. A manipulált képekkel széles tömegeket lehet megtéveszteni, és ezekkel akár egészen komoly károkat lehet okozni.

Galéria megnyitása

Egyelőre még teszteli az új beépített hitelesítési megoldását a Sony, de amikor elkészül, elvileg már megjelent készülékek számára is elérhető lehet majd. Frissítéssel fogja a cég a korábbi modellekre eljuttatni. Ez pedig még nem minden.

Már az a hír járja, hogy a Sony az új technológiát az okostelefonokba is eljuttassa. Az Xperia 1 VI és az Xperia 5 VI lehet majd a piacon az első olyan mobilgeneráció, ahol már a generatív MI ellen biztosított egyedi digitális aláírás bevezetésre kerül. A Sony mobiljait általában nem a legjobb fotós ás videós megoldásokként szokták számon tartani, de a cég ettől függetlenül sokat dolgozik azon, hogy minél több lehetőséget adjon az emberek kezébe.

Galéria megnyitása

A célja az lenne, hogy a Sony fényképezők mellett többen válasszanak maguknak Sony okostelefont is, és az új digitális hitelesítést pedig minden fronton igyekszik biztosítani a vállalat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére