A Nokia 2 csapdába esett, de a Nokia 5 frissült

A Nokia 2 csapdába esett, de a Nokia 5 frissült

A HMD Global kapcsán tegnap számolhattunk be arról, hogy mikor frissülnek az Android Pie rendszerre a vállalat eddig kimaradt okostelefonjai. Mint az az infógrafikából kiderült, a Nokia 5 és a Nokia 3.1 még januárban részesülhet az új operációs rendszerből, és a mai napon el is indult a Nokia 5 esetében a frissítés terjesztése.

Mivel a finnek csak minimális szoftveres módosításokat szoktak végrehajtani az Androidon, így nem meglepő az, hogy a Nokia 5 esetében az Android 9.0 rendszert elhozó frissítés változáslistája igazából csak azokból a fejlesztésekből áll, amik a Google-nek köszönhetőek. A HMD Global a közel 1,7 GB-os frissítésnél kiemelte a kezelőfelületet, a beállítások menüt és az értesítési rendszert érintő változásokat, az adaptív fényerő és az adaptív akkumulátor technológiák, valamint az Apps Action felület megjelenését, ahol a rendszer a gépi tanulást kihasználva mindig ajánlásokat tesz majd. Ezek mellett pedig még azt is megjegyzi, hogy itt már a Google által január elején kiadott biztonsági javítás van felhasználva, szóval védett az ismert sebezhetőségekkel szemben.

Galéria megnyitása

A Nokia 5 frissítése mellett pedig arra is fény derült időközben, hogy a Nokia 2 miért maradt ki a korábban megjelent Android Pie menetrendből. Sajnos ebben az esetben nem sok jó hírrel tudunk szolgálni a tulajdonosoknak. Ahogy azt sejteni lehetett, ennél a készüléknél az okozza a problémát, hogy eredetileg a teljes értékű Android Nougáttal jelent meg, később viszont már az Android Oreo (Go edition) rendszert szerette volna rá elkészíteni a HMD Global. A mindössze 1 GB-nyi memóriával bevetésre került készülékre azonban a beszámolók szerint még a szóban forgó Oreo kiadás sem készült el, hanem megragadt a béta kiadás szintjén. Ezért több felhasználó is a panaszának adott hangot a Twitteren megjelent infógráfia alatt, és így derült ki, hogy mi a gond a mobillal.

Juho Sarvikas, a vállalat termékekért felelős vezetője némi betekintést engedett a fejlesztés hátterébe annak érdekében, hogy mindenki megértse, mi a gond. A szakember elmondta a tulajdonosoknak, hogy a vállalat korábban próbált a Google-lel és a Qualcommal zöldágra vergődni az Android Oreo (Go edition) frissítés kapcsán, de nem találtak lehetőséget arra, hogy elkészülhessen a fapados Android a Nokia 2-re. Az pedig, hogy az 1 GB-nyi memóriával ellátott gépen megfelelő élményt tudjon nyújtani a teljes értékű Oreo, olyan kihívást jelent a HMD Global számára, amit nem tudott megoldani.

Galéria megnyitása

De már készül a végleges, ám kompromisszumoktól nem mentes megoldás. Az a hivatalos forgatókönyv, hogy a Nokia 2-re nem az Android Oreo Go edition, hanem a rendes Oreo lesz végül kiadva, ez azonban nem OTA frissítéssel fog befutni, hanem csak webes felületről letöltve lehet majd elérni és telepíteni. Azok, akik mindenképpen szeretnének az Android 8.1-re váltani, feltehetik a rendszert, de számolniuk kell azzal, hogy nem fognak ugyanolyan élményt kapni, mint gyárilag a Nougáttal. Aki nem akar lemondani az elfogadható teljesítményről, annak azt tanácsolja Sarvikas, hogy ne frissítsen.

Arról viszont most sem esett szó, hogy milyen sors vár a Nokia 2-re az Android 9.0 frissítéseket illetően. De a problémák miatt erről valószínűleg már le kell mondania, legjobb esetben is csak úgy válhat elérhetővé a legújabb rendszer az alsókategóriás készülékre, ahogy az Oreo.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap