Shop menü

A MICROSOFT TECHNOLÓGIAI FŐIGAZGATÓJA SZERINT MANAPSÁG KÖNNYEBB HOZZÁJUTNI AZ NVIDIA AI GYORSÍTÓIHOZ, MINT KORÁBBAN

A hiány még nem múlt el teljesen, de a termékek elérhetősége hétről-hétre javul.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Microsoft technológiai főigazgatója szerint manapság könnyebb hozzájutni az Nvidia AI gyorsítóihoz, mint korábban

A Microsoft technológiai főigazgatója, Kevin Scott arról beszélt a minap a Code Conference alkalmával, hogyan változott az Nvidia HPC és AI piacra szánt gyorsítókártyák elérhetősége. Mint ismeretes, a vállalat A100-as és H100-as, valamint a Kínára szabott A800-as és H800-as gyorsítói iránt óriási kereslet mutatkozott a piacon az elmúlt hónapok folyamán, amelynek oka a nagy nyelvi modellek terjedése, és a fejlesztésükhöz szükséges számítási kapacitás iránti igény növekedése. Ennek megfelelően kisebb hiány alakult ki az Nvidia gyorsítókártyáiból, amelynek hatására óriási mértékben nőttek az értékesítési árak, különösen Kínában.

Kevin Scott a Microsoft kötelékén belül egyebek mellett a GPU beszerzésekért is felel, így az elmúlt hónapok folyamán igencsak nehéz dolga volt, hiszen az Nvidia gyorsítókártyák körül tapasztalható hiány alaposan feladta a leckét a piaci szereplők számára. A kereslet messze felülmúlta azt a teljesítményt, amellyel az ellátási lánc rendelkezett, így természetesen nem sikerült kielégíteni a felmerülő igényeket. A helyzet állítólag most már javulni kezdett, ennek eredményeként könnyebb hozzájutni a szóban forgó gyorsítókártyákhoz, és az elérhetőségük egyre javul, ahogy telnek a hetek. A pozitív tendencia jóvoltából sokkal több jó hírre lehet számítani ezen a téren, mint amennyi rosszra, ennek megfelelően a beszerzéssel kapcsolatos feladatok is egyszerűbbé váltak. Arról persze nem esett szó, hogy az elérhetőség javulása mekkora árcsökkenést hozott, de igazából nem is ez volt a lényeg.

Galéria megnyitása

Az Nvidia számára az aktuális helyzet mindenképpen pozitív, hiszen az olyan nagy piaci szereplők, mint amilyen a Microsoft is, a cég gyorsítókártyáinak szavaztak bizalmat az elmúlt időszakban, és várhatóan a jövőben sem változik majd a helyzet. Azzal, hogy a nagy nyelvi modellek és a generatív Ai iránti igények robbanásszerűen nőttek az elmúlt hónapokban, az Nvidia pénzügyi eredményei is hatalmas növekedést produkáltak, ennek megfelelően rekordokkal zárultak az elmúlt negyedévek. Az, hogy az Nvidia termékei iránt ennyire hatalmas a kereslet, a részvénypiaci árfolyamot is felrántotta: 2023 folyamán eddig már 190%-kal emelkedett az Nvidia részvény-árfolyama, ami óriási előrelépésnek tekinthető. A vállalat ezzel egy időben a videokártyák szegmensében is remekül teljesít.

Annak érdekében, hogy az AI és a HPC piacra szánt Nvidia gyorsítókból ne legyen ekkora hiány, a vállalat szeretné növelni a termelést, ami egyszerű lépésnek tűnhet, de valójában messze nem az. Ezzel egy időben a ChatGPT felhasználók száma is csökkent az elmúlt időszakban, lényegében három hónapja tart a csökkenő tendencia. A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI a Microsoft Azure platformját használja a számítási-teljesítménnyel kapcsolatos igények kielégítésére. Az AI alapú funkciók egyébként a Microsoft szolgáltatásaiban, egyebek mellett a Microsoft Windows háza táján is kezdenek teret hódítani maguknak, ehhez pedig szintén szükség van az AI és HPC piacra szánt gyorsítókra.

Kevin Scott a korábban felröppent pletykákat, amelyek szerint a Microsoft saját AI hardvert fejlesztene, nem erősítette meg. Szerinte az elmúlt években az Nvidia volt a legjobb választás ezen a fronton, az AI szektor igényeit ugyanis ennek a vállalatnak a termékei fedték le legjobban. Az nem titok, hogy a Microsoft komoly pénzeket fektet be szilíciumipari területen az elmúlt évek folyamán. Az sem titok, hogy a vállalat célja mindig az, hogy a lehetőségekhez mérten a lehető legjobb döntéseket hozza a rendszerei felépítéséhez, akármilyen opciók is állnak rendelkezésre. Az elmúlt évek folyamán az Nvidia termékei voltak a legjobbak ezen a téren. Hogy ez a helyzet az elkövetkező időszakban változik-e? Erre majd később kapunk választ. Az biztos, hogy az Nvidia AI/HPC piaci egyeduralma már felkeltette a francia versenyhatóság érdeklődését, méghozzá olyannyira, hogy az Nvidia francia irodájában razziát is tartottak az elmúlt hét folyamán, ahogy arról már beszámoltunk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére