Shop menü

A MICROSOFT MÁR ALÁ IS ÍRTA A NINTENDO-VAL A CALL OF DUTY-S MEGÁLLAPODÁSÁT

Tíz éven keresztül kompromisszumok nélküli Call of Duty és más Xbox játékok érkeznének Switch-re, ha létrejön az Activision Blizzard felvásárlás.
Török Roland
Török Roland
A Microsoft már alá is írta a Nintendo-val a Call of Duty-s megállapodását

Ismét az Activision Blizzard üzletről van szó, a játékipar egyik legnagyobb beruházása ugyanis kritikusan közel van ahhoz, hogy meghiúsuljon. Az ok természetesen még mindig a szabályozó szervek aggodalmai miatt áll fent, hiszen akár az amerikai, akár a brit, akár az EU, ha nemet mond, akkor az egész üzletnek lőttek. 

A feltüzelt ellenőrök természetesen sokat köszönhetnek a Sony vélt vagy valós aggodalmának, ami szerint ha a Microsoft megszerzi a Call of Duty jogokat, akkor a videojátékipar legnagyobb ura lesz, mellyel lesöpörheti a PlayStationt a térképről. A Sony bár maga is folyamatosan vásárolja fel a különböző játékstúdiókat, illetve köt egyedi megállapodásokat különböző exkluzivitásokért cserébe, attól tart, hogy Call of Duty-val nem tudnak versenyre kelni. Ha a CoD például Xbox exkluzív címmé válna, akkor többé senki nem akarna Nintendo vagy PlayStation konzolt venni, ez pedig versenyellenes lenne. 

A Microsoft éppen ezért ajánlott a Nintendonak és a Sony-nak is egy olyan szerződést, aminek értelmében 10 éven keresztül minden egyes Call of Duty játék biztosan megjelenne az összes többi platformon is, ráadásul exkluzív alkudozások, funkciókülönbségek vagy bármilyen késés nélkül. Vagyis a Call of Duty XY pontosan ugyanolyan lenne Nintendo és a Sony konzolokon is, mint az Xboxon vagy a felhőben. 

A Microsoft és a Nintendo pedig nem is késlekedett, már alá is írták a saját 10 éves megállapodásukat. 

Ennek értelmében, ha a Microsoft megszerzi a CoD jogokat, akkor végre Nintendo Switchre is megjelenhetnének a Call of Duty játékok, holott eddig ezen a platformon nem is voltak eddig elérhetőek. Ez a jogilag kötelező érvényű megállapodás ráadásul nem csak a Call of Duty, de több egyéb Activision Blizzard, illetve Xbox címet is magába foglal, vagyis a két vállalat kapcsolata minden eddiginél szorosabbá válik.  

A felhős területen sem kívánja a Microsoft a látszatát sem fenntartani az exkluzivitásnak, ezért már az NVidiával is leszerződtek, hogy a GeForce Now-on minden Xbox Game Pass PC játék elérhetővé váljon, sőt, a jövő Blizzard címei is felkerülnek majd ide.

Ezzel szemben az elmúlt időszakban a Sony vezetősége egyszerűen minden kommunikációs kapcsolatot megszakított a Microsofttal. A Microsoft nem tudja elérni a Sony illetékeseit, hogy tárgyaljanak, Bobby Kotick, az Activision Blizzard fejese szerint azért, hogy így próbálják meg szabotálni a tranzakciót.  

A szabályozó szervek közül legközelebb az Epurópai Bizottság fog foglalkozni a kérdéssel, ami döntő jelentőségű lehet, hiszen az amerikai és a brit hatóságok véleménye is megváltozhat a EU álláspontját követve.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére