A Microsoft elismerte: egyes Windows 10 frissítések lassulást okozhatnak a játékok alatt

Két frissítőcsomag okozott galibát nemrégiben: az egyik a Windows 10 stabil csatornáján, a másik pedig az Insider Preview Programon keresztül érkezett a rendszerekre – mindkettő alacsony FPS-t eredményezhetett egyes játékok alatt.

A Microsoft elismerte: egyes Windows 10 frissítések lassulást okozhatnak a játékok alatt

A Microsoft Windows 10 operációs rendszeréhez folyamatosan érkeznek a különböző frissítések, ám olykor-olykor homokszem kerül a gépezetbe, amelynek eredményeként különféle bugok szórakoztatják a Windows 10 tábor egyes tagjait. Legutóbb a napokban számoltunk be problémáról, amely többféle kellemetlenséget is okozhat, köztük akár lassulást is az egyes játékok alatt, aminek érthető módon egyetlen játékos sem örül. Az érintett frissítés a KB5001330 jelölést viseli, míg a Windows Insider Preview Program keretén belül a KB5000842 jelöléssel érkezhetett a rendszerekre egy hasonló problémákat okozó csomag.

A hibáról a Microsoft csapata már értesült és el is kezdték a felszámolását annak érdekében, hogy véget érjen a felhasználói panaszáradat és minden visszatérjen a megszokott kerékvágásba. A panaszok hatására az Nvidia egyik illetékese a GeForce fórumon egyébként már azt is javasolta, hogy aki a frissítés telepítése után lassulást tapasztalt, az egyszerűen álljon vissza a Windows 10 korábbi, hiba nélkül működő változatára – ezt a visszaállítási pont használata mellett a frissítés törlésével is el lehet érni.

A Microsoft terméktámogatási weboldalán arról lehet olvasni, hogy a felhasználók egy kis csoportjánál előfordulhat a frissítés telepítését követően, hogy a vártnál alacsonyabb teljesítménnyel futtatja a rendszer a különböző játékokat. Azok, akik tapasztalták a hibát, jellemzően teljes képernyőn, vagy keret nélküli teljes kijelzős módban próbálkoznak a játékok futtatásával, és legalább kettő monitorral rendelkeznek. A ComputerBase felmérése szerint az a kis felhasználói tábor nem is olyan kicsi, mert a megkérdezettek nagyjából 20%-a arról számolt be, ő is találkozott már a játékok alatti teljesítménycsökkenés jelenségével a frissítés telepítése után.

Galéria megnyitása
A KIR várhatóan kijavítja a hibás kódrészletet, nem lesz szükség a teljes csomag törlésére

A hiba elhárításához a Microsoft egy viszonylag új eszközt használ ahhoz, hogy a teljesítménycsökkentő komponenseket deaktiválja a KB5001330-as és a KB5000842-es csomagok esetében. Ez az új eszköz a Known Issue Rollback, amit KIR néven emlegetnek, lényege pedig az, hogy egy szerveroldali frissítőrendszer, amellyel különböző hibákat lehet gyorsan és hatékonyan kijavítani.

A fejlesztők egy célzott kódjavítással vagy kódeltávolítással tudják megoldani azt, hogy a hibás kódrészlet ne okozzon több problémát, ezt pedig minden érintett rendszeren el tudja végezni a Windows Update, így sokszor azelőtt kerülhet pont egy probléma végére, hogy az adott felhasználó bármit is észlelt volna belőle. Ezzel a módszerrel nem kell egy teljes frissítőcsomagot törölni az adott rendszerről, amelynek részeként akár biztonsági frissítésektől is elesne a rendszer, csak egy speciálisan célzott kódrészletet távolít el, vagy éppen tilt le a KIR, ami mindenképpen üdvözlendő.

A KIR már működésbe lépett, a Microsoft ígérete szerint 24 órán belül automatikusan megtörténik a javítás minden Windows 10-es PC-n, ám a javítást követően egy újraindításra is szükség lehet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap