Kékhalált és alacsony FPS-t okoz a legújabb Windows 10 frissítés – érdemes kerülni

Az új csomag számtalan hibát idéz elő, amelyek közül az egyik akár adatvesztést is okozhat.

Kékhalált és alacsony FPS-t okoz a legújabb Windows 10 frissítés – érdemes kerülni

A Microsoft fejlesztőcsapata két új frissítőcsomagot adott ki a napokban, amelyek az eddigi beszámolók alapján nem sikerültek tökéletesen, ugyanis számos problémát okoznak a felhasználók rendszerein. Az egyik frissítés, vagyis a KB5001330-as jelölésű csomag a 2004-es és a 20H1-es Windows 10 buildekhez készült, míg a másik, vagyis a KB5001337-es már a 1909-es és a 1903-as buildeket veszi célba.

A felhasználói beszámolók alapján a frissítőcsomagok sok esetben okoznak FPS csökkenést a különböző játékok alatt, de a kékhalál sem egy ritka vendég a telepítésüket követő időszakban. Egyes felhasználók arról panaszkodnak, hogy a frissítés telepítése óta a V-Sync mellett futó játékok alatt instabillá vált az FPS, de hasonlót akkor is tapasztalni lehet, ha Discordon keresztül kijelző-megosztást indítunk.

És a hibák sajnos nem érnek véget itt. A kellemetlen jelenségek nemcsak a játékok alatt érezhetőek, hanem számos egyéb helyzetben is, ugyanis a frissítések következtében esetenként boot-loopba kerülhet az adott rendszer, vagyis megállás nélkül újraindulgathat, plusz arra is volt példa, hogy DNS-sel kapcsolatos hibák jelentkeztek, ami az internetelérést akadályozta. Egyeseknél a frissítés egyszerűen nem is települ – talán ők jártak a legjobban –, míg másoknál a telepítés egy bizonyos százaléknál megáll és onnan nem megy tovább.

Galéria megnyitása
Csak akkor töröljük a frissítést, ha hibákat okoz

A fentieknél egy fokkal rosszabb, hogy megint felbukkant egy régi hibajelenség, amire a Windows Latest beszámolója hívta fel ismét a figyelmet. Ez a bug gyakorlatilag azt csinálja, hogy eltünteti a bejelentkezéshez használt fiókunkat, valamint az ehhez tartozó fájlokat is, vagyis a teljes profil megszűnik, ami még adatvesztést is okoz. Szerencsére ez egy nagyon gyakori hiba, de ez aligha vigasztalja azokat, akik épp áldozatául estek.

Jelenleg egyetlen dolgot lehet tenni, ha problémákat tapasztalunk a frissítés telepítése után: törölni kell az adott csomagot a korábban már említett módon. A Gépházon belül a Frissítés és biztonság menüpontot választva látogassunk el a Windows Update menüpontra, majd alul a Frissítési előzmények megjelenítése menüponton beül válasszuk ki a Frissítések eltávolítása opciót. Itt a listából ki kell keresni buildtől függően a KB5001330-as, vagy éppen a KB5001337-es csomagot, majd el kell távolítani, ha a telepítést követően furcsa hibák ütötték fel a fejüket.

A Microsoft fejlesztőcsapata alighanem dolgozik már a hiba elhárításán, ám a javítás érkezéséig nem ritkán két hét, vagy akár egy hónap is eltelhet, ezért ha törölni kellett az említett frissítőcsomagokat, érdemes szüneteltetni a frissítéseket néhány hétre.

Nálunk egyébként hiba nélkül működik a KB5001330-as csomag, semmilyen problémát sem okozott még. Arról egyelőre nincs információ, hogy a hibajelenségek nagyjából mekkora mértékben érintik a Windows 10-et használó felhasználói tábort, de idővel talán erre is választ kaphatunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap