A kockázatos MMO ipar

Avagy szegény Richard hiába erőlködött, a WoW lenyomta...

A kockázatos MMO ipar

Avagy szegény Richard hiába erőlködött, a WoW lenyomta... Ha már itt tartunk, akkor celebes műsorvezetőnk Balázs behúzhatna egy arcoskodást a Blizzardnak is. Azt kell hogy mondjuk, hogy már néha nehezen bírható ki nevetés nélkül annak a nyomon követése ahogy a nagy MMO iparosok civakodnak. Az enyhén homokozó feelinges szópárbajokban előszeretettel dobálóznak százalékokkal és aktív előfizetőik számával. Szeretett Blizzünk pedig egyre csak azt hajtogatja, hogy "Végetek n00b Warhammeresek (Age of Conanosoknak meg még inkább vége) mert mind visszatérnek Azeroth-ra híveink!"...

No de térjünk vissza szegény Richard Garriot-ra, akit most még jobban húz a Föld gravitációja, mint eddig valaha (vagy mint mielőtt járt volna az űrben). Mi már akkor megmondtuk, hogy inkább az MMO-jába kellett volna ölni azt a pénzt, mert most igen szorult helyzetbe került a Tabula Rasa. Rengeteg MMO jön ki mostanság, igaz kevesebb sci-fi mint fantasy, de WoW és Warhammer párharca közepette egyre jobban őrlődnek fel és buknak el a kisebbek. Nem olyan rég élhettük meg a Hellgate: London halálát, most a Tabula Rasa is veszélyben van.

Ez most nem vicc, de Amerikában annyiért "osztják" a Tabula Rasa MMORPG-t, mint egy dupla cheeseburgert vagy egy salátát. Így a kissrácok elgondolkodhatnak, hogy "Kihagyjam a mai uzsonnámat és vegyek egy Tabula Rasa-t és egy finom almás pitét? Áh, kit érdekel, legyen inkább mindhárom. Vagy mégsem, a Tabula Rasa helyett inkább egy kólát kérnék..". Nagy levegő... Igen, a játék mindössze 0,96 dollárért kapható.

Ami a jövőt illeti, szerintünk nem számíthat túl sok jóra a Tabula Rasa, hisz már láthatáron a Star Wars és Stargate MMO is, amiknek a filmek és sorozatok után minden bizonnyal már most több rajongója van, és ha a nehézségekből még valahogy ki is képes kászálódni, ezek a sci-fi játékok megadják majd neki a kegyelemdöfést. (Nem is beszélve, hogy jön az NCSoft-os Aion is, ami talán az eddigi legígéretesebb játéka a cégnek.)

Ami pedig kedvenc arcoskódónkat Mike Morhaime-et illeti, nem hagy minket százalékok nélkül ma sem. "Azon játékosok közül akik az Age of Conan-t jelölték meg a World of Warcraft-ból való kiszállás okán, már 68% visszatért. Ugyanez igaz a Warhammeresek 48%-ra is!" (Tulajdonképpen már kezdjük inkább úgy érezni, hogy nem megfelelő a csoportosítás. A Warhammert nevezhetjük kihívónak, viszont az AOC-ot kispadra küldenénk az Eve Online és a Lotro mellé, akik remekül kitartanak, de nem igazán nagymenők.) Ne felejtsük el azt sem, hogy a WoW az elmúlt 1 évben újabb másfél millió játékossal egészült ki. Így mint tudjuk már több mint 11 millió játékost számlál az MMO-k királya. Arthas nyugodtan és elégedetten ülhet tehát tovább fagyos trónján...

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward