A Haswell lesz az utolsó cserélhető Intel CPU?

A jelek szerint a kereskedelem fő áramába szánt termékeknél hamarosan lemondhatunk az egyszerű processzorcsere lehetőségéről.

A Haswell lesz az utolsó cserélhető Intel CPU?

A jövőben csak alaplappal együtt cserélhetünk majd processzort?

Napjainkban a klasszikus asztali számítógépek szegmense nem teljesít valami jól, amelynek a kedvezőtlen gazdasági helyzet mellett az az oka, hogy a mobil konfigurációk egyre népszerűbbek a felhasználók körében. A legnagyobb népszerűségnek a táblák örvendenek, de a noteszgépek irányába is sokan fordulnak.

Azáltal, hogy a számítógép konfigurációk egyre vékonyabbá és kisebbé válnak, flexibilitásuk is csökken, azaz kevésbé bővíthetőek. A helytakarékos kompakt konfigurációk esetében – valamint a mobil konfigurációk és az egybegépek esetében is – alaplapra integrált processzort szokás használni, ami teljesen elfogadott dolog. Ez a gyakorlat a jelek szerint rövidesen a kereskedelem fő áramába szánt asztali számítógépek piacára is beszivároghat, így véget érhet a mai gyakorlat: nem lehet többé processzort cserélgetni csak úgy, külön, mint manapság – erre maximum alaplap-cserével együtt lesz mód.

Manapság az AMD és az Intel is különböző platformokat kínál a különböző asztali szegmensek számára, így a kereskedelem fő áramába szánt központi egységek, valamint a nagyteljesítményű, felsőkategóriás számítógépekbe szánt processzorok egyaránt különböző tokozást használnak. Az AMD erre a célra a Socket FM1/FM2, illetve a Socket AM3+ foglalatokat használja, míg az Intel az LGA-1155-ös és LGA-2011-es processzorfoglalatokra támaszkodik.

Az Intel háza táján az LGA-1155-ös processzort használó rendszereknél a lassabb processzorokat könnyedén helyettesíthetjük egy gyorsabb, modernebb LGA-1155-ös központi egységgel – ehhez egy BIOS frissítést követően csak a processzort kell kicserélnünk. Jelenleg processzor-generációk között is válthatunk: a Sandy Bridge processzorok helyére könnyedén Ivy Bridge processzorok kerülhetnek – és ez fordítva is igaz. Persze csere előtt érdemes a legfrissebb BIOS-t letölteni – különösen Sandy Bridge -> Ivy Bridge váltás esetén.

A kereskedelem fő áramába szánt processzorok BGA tokozást kaphatnak

A jövőben a jelek szerint már nem lesz „ennyire jó dolgunk”, ugyanis a pletykák szerint az Intel arra készül, hogy a Land Grid Array (LGA) és a Micro Pin Grid Array (µPGA) tokozásokat kivezeti a mainstream piacról, helyettük pedig a BGA (Ball Grid Array) tokozást kezdi használni, amit például az Atom processzoroknál is alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelem fő áramába szánt asztali számítógépek esetében bezárul a kapu a processzorcserélgetés előtt.

Hogy erre mikor kerül sor? Nos, most úgy tűnik, hogy az Ivy Bridge processzorok utódai, a Haswell alapú APU egységek lesznek az utolsó olyan, a kereskedelem fő áramába szánt Intel processzorok, amelyek még LGA tokozást használnak, azaz igény esetén könnyedén cserélgethetőek lesznek. Az LGA-1150-es tokozású Haswell APU egységek utódai, a 2014 folyamán érkező Broadwell APU egységek már BGA tokozással, az adott alaplapra integrálva lesznek elérhetőek – ha hihetünk a meg nem erősített információknak.

A Broadwell APU egységeknél már a PCH – a klasszikus értelemben vett déli híd – is a processzor tokozásán belülre kerül, így ezek a központi egységek MCM (Multi-Chip Modul) típusú megoldásoknak tekinthetőek. Az újdonságok TDP-je modelltől függően 10 watt és 57 watt között fog elhelyezkedni.

Ami felhasználói szemmel rossznak tűnik az egyben jó is

A BGA tokozással ellátott MCM modulok számos előnyt kínálnak majd a nagyteljesítményű táblák, ultravékony noteszgépek és kecses egybegépek gyártóinak, ugyanis a BGA tokozású chipek helytakarékosak lesznek, az MCM felépítésnek köszönhetően pedig maga a platform is kevesebb helyet foglalhat, mint elődei. Persze ezzel együtt problémát is jelent majd a gyakorlat, mert így a rendszerépítőknek többféle alaplapot is raktáron kell tartaniuk annak érdekében, hogy partnereik és vásárlóik igényeit maradéktalanul kiszolgálhassák, ez pedig a kisebb szereplők számára megnövekedett üzleti kockázatot rejt magában.

[bold]A felsőkategóriás (HEDT) plaformoknál megmarad az LGA tokozás?

[/bold]

A kereskedelem fő áramába szánt processzorok tehát a jelek szerint alaplapra integrálva érkezhetnek 2014-től, de ez nem jelenti azt, hogy a felsőkategóriás asztali számítógépek szerelmeseinek le kell mondaniuk az egyszerű processzorcsere lehetőségéről. A felsőkategóriás asztali számítógépek (HEDT) várhatóan továbbra is LGA tokozású processzorokkal érkeznek majd, ám az erősen kérdéses, hogy ezek az akkoriban már különlegességnek minősülő LGA processzorok pontosan mennyibe fognak kerülni. Manapság a legolcsóbb LGA-2011-es HEDT processzor 294 dollárba kerül, míg a legdrágább LGA-1155-ös processzorért, amely a kereskedelem fő áramába szánt megoldások teljesítményre kihegyezett szegmensében próbál labdába rúgni, 332 dollárt kell letennünk az asztalra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward