Shop menü

A GPT-4-RE MEGUGRANDÓ CÉLKÉNT TEKINT A META

Akár elismerésnek is veheti az OpenAI, hogy a Meta állítólag azon van, hogy a GPT-4 nagy nyelvi modellt lekörözze.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A GPT-4-re megugrandó célként tekint a Meta

A Meta a Google és a Microsoft mellett folyamatosan dolgozik azon, hogy a mesterséges intelligencia terén komoly eredményeket érjen el, és szünet nélküli kommunikálja, hogy éppen hol tart ezen a fronton. Legutóbb azonban olyan hírek jöttek, hogy a fejlesztői csapata bomlásnak indult, de ettől függetlenül elkötelezetten dolgozik egy minden eddiginél jobb nagy nyelvi modellen.

A nagy generatív MI háborút teljesen egyértelműen az OpenAI indította el nyíltan, és nem véletlenül. Minden bizonnyal tisztában volt azzal, hogy előnyben van a nagy piaci szereplőkkel szemben. Elérte az OpenAI a technológia megoldásaival, hogy több milliárd dolláros együttműködési megállapodást hozzon tető alá a Microsofttal, így a redmondiak is egészen jó helyzetbe kerültek.

A Google igyekszik tartani a lépést, de azért azt lehet látni, hogy a ChatGPT-re például nem tud érdemben válaszolni a Barddal. A Meta pedig a többiek farvizén haladva, próbál minél több szabadon elérhető eszközt biztosítani a fejlesztőknek, abban bízva, hogy a partneri köre annak ellenére is szépen növekedni kezd, hogy most még nem az általa nyújtott nagy nyelvi modellek és MI szolgáltatások a legjobbak.

Galéria megnyitása

A Metának több nagy nyelvi modellje van már, csak idén kettővel álltak elő, amiket több módon is igyekeznek kihasználni. Először jött a Llama, majd ezt követte a fejlettebb Llama 2, ami már skálázhatóság szempontjából is egy érdekesebb eszköz lett. De ezek igazából nem érnek fel a GPT-4 szintjére a számítási kapacitás és a flexibilitás szempontjából. Azonban a The Wall Street Journal azt adta hírül, hogy a Meta már dolgozik egy olyan adatközponton és új MI chipen, amivel képes lesz a riválisát behozni.

A belső információk szerint a Meta 2024 elején kezdheti majd az új nagy nyelvi modell tréningezését, és állítólag Mark Zuckerberg felügyeli a munkát. A vállalat vezérigazgatója nyomást helyez a dolgozókra, hogy minél előbb létrejöhessen egy olyan mesterséges intelligencia eszköz, amivel valóban labdába tudnak rúgni a chatbotok körében és más területeken is. Korábban arról beszélt Zuckerberg, hogy a Facebook keretébe egy olyan asszisztenst fognak kínálni, amivel minden ember beszélhet több mint 100 nyelven, és segíteni fogja a globális kapcsolatteremtést.

Galéria megnyitása

Állítólag a Meta nagy mennyiségben vásárolt az utóbbi időben Nvidia H100 gyorsítókártyákat, amik az ágazatban mostanra nagy népszerűségnek örvendenek. Az Nvidia az MI robbanás egyik nagy nyertese, és most a bevételt alaposan megpörgeti a Meta is ezek alapján. Azt akarja elérni a cég, hogy ne kelljen más szolgáltatásra támaszkodnia, mert választhatná azt is, hogy a Google vagy a Microsoft, esetleg az Amazon felhős hátterét veszi igénybe, de azzal a riválisokat erősítené.

A Meta nemcsak a Facebook égisze alatt igyekszik majd kihasználni a következő generáció nagy nyelvi modellt, hanem az Instagram mögött is. Ennek kapcsán korábban arról lehetett hallani, hogy egy olyan szolgáltatással lehet majd beszélgetni, ami legalább 30 különböző „személyiséggel” fog szolgálni, ennek köszönhetően mindenki a magának tetszetős stílusú MI partnerrel elegyedhet majd beszélgetésbe.

Azt nehéz megmondani, hogy mekkora lehet a Meta hátránya, de azt látni kell, hogy amennyiben egy fél éven belül tényleg képes lesz a GPT-4-et behozni, akkor még egészen jól áll. Ugyanis az OpenAI azt korábban elmondta, hogy egyelőre a jelenlegi nagy nyelvi modellek lehető legjobb kihasználására fókuszálnak, és nem kezdték el a GPT-5 felkészítését. Az mindenesetre nem fog segíteni a Metának, hogy a napokban olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a Llama eredeti alkotói csapatának jelentős része mostanra elhagyta a céget.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére