Shop menü

A GOOGLE SZOLGÁLTATÁSOK A JÖVŐBEN BIZTONSÁGOSABBAK, DE KÉNYELMETLENEBBEK LEHETNEK

Komoly változások jönnek az új digitális piacokról szóló jogszabály miatt, és most kiderült, hogy mit lép a Google az adatkezelés terén.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Google szolgáltatások a jövőben biztonságosabbak, de kényelmetlenebbek lehetnek

Európában az idei évtől a technológiai szektor nagyjainak, vagy ahogy az EU hivatkozik rájuk, a kapuőröknek már lényegesen szigorúbb szabályoknak kell megfelelnie, mint korábban. Nagyon sok olyan dolog lesz a jövőben szabályozva, ami eddig még belefért, és főleg az adatkezelés terén kell komoly változásokra számítani.

A Google most bejelentette, hogy az új digitális piacokról szóló jogszabályhoz igazodva a továbbiakban lehetőséget nyújt majd a felhasználóknak arra, hogy szétválasszák a különböző adataikat az eltérő szolgáltatások esetén. A DMA bevezetése nyomán ezáltal sokkal biztonságosabb lehet az információk menedzselése a sok platformon átívelve. A Google elképesztően sokat tud az emberekről a szolgáltatásai révén, és mindent meg is tett azért, hogy az adatokat felhasználva bevételhez jusson.

Galéria megnyitása

A célzott reklámokhoz például a vállalat felhasználta a Google Kereső tevékenységet, a YouTube előzményeket, vagy akár a Google Térképben megnézett pontokat. De az az igazság, hogy hosszasan lehetne még sorolni ezt a listát. A cég bevételének szinte a teljes egészét a reklámok adják, és mindent megtett az elmúlt években azért, hogy a hirdetéseket a lehető legmagasabb szinten tudja célzottan eljuttatni az emberekhez. Erre azonban a DMA nagy csapást jelent, ezt a rendszert ugyanis az EU-ban felbonthatják majd a felhasználók.

Bejelentette a vállalat, hogy hamarosan szabadon szabályozhatják majd a fiókok tulajdonosai azt, hogy mely szolgáltatások milyen más egyéb szolgáltatásokkal kapcsolódhatnak össze az adatkezelés szintjén.

Nagyon egyszerű a képlet. Meg lehet majd azt adni, hogy a YouTube előzményekhez semmilyen más Google szolgáltatás ne férjen hozzá, így nem tudja például az ajánlót a YouTube a Google Kereső előzményei alapján finomhangolni. De például a Google keresések és a Google Térkép esetén már dönthet úgy az ember, hogy maradjon a közös adatkezelés, hogy könnyeben menjen a nyaralás tervezése. A felhasználón múlik majd, hogy mit enged és mit nem.

Kényelem vagy biztonság?

Annak köszönhetően, hogy a Google adatkezelési rendszerét felbonthatják a felhasználók, nagyobb biztonságban tudhatják majd az adataikat. De azt is látni kell, hogy biztosan érzékelni fogják ennek a hátrányát is. Sok esetben nem lesz annyira kényelmes a szolgáltatások áramlása, hiszen így nem lehet majd például a Google Keresőből közvetlenül adatot küldeni a Google Térképnek. Vagy például a Google Shopping vásárlás során nem lehet majd azonnal elérni a Google saját fizetési rendszerét, hanem több lépéssel kell megoldani a számla rendezését.

A felhasználók megpróbálhatják majd úgy alakítani az adatkezelési rendszert, hogy az számukra a lehető legelfogadhatóbb legyen a kényelem és a biztonság szempontjából.

A Google bejelentése valószínűleg nem véletlenül most jött. Múlt héten az Európai Unió versenyjogi részlegének első embere az Egyesült Államokba utazott, ahol egy héten keresztül folyamatosan különböző Big Tech vállalatok vezetőivel egyeztetett. Egyebek mellett a Google-höz is ellátogatott Margrethe Vestager, és utólag sikeresnek ítélte az amerikai körutat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére