Shop menü

AZ EU TRÖSZTELLENES VEZETŐJE A BIG TECH CÉGEKKEL FOG EGYEZTETNI A HÉTEN

Amerikai turnéra indul Margrethe Vestager, hogy az aktuális aggályokról tárgyaljon a technológiai vállalatok vezetőivel.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az EU trösztellenes vezetője a Big Tech cégekkel fog egyeztetni a héten

Ez elmúlt években az Európai Unió egyre határozottabb szabályokat vezetett be a technológiai cégek szabályozására, és már életbe lép az új digitálisz piacokról szóló jogszabály, valamint a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály is. Ezek ismét változtatnak a játékszabályokon. Az EU úgy véli, hogy a trösztellenes ügyekben szükség van a személyes egyeztetésre.

A Reuters adta hírül, hogy Margrethe Vestager, az EU versenyjogért felelős biztosa, valamint a digitális korszakért felelős alelnöke meglátogatja az Egyesült Államokban a nagy techvezetőket. Az utóbbi időben Vestager nem minden ügyben tudta érvényesíteni az álláspontját, és szakértők szerint emiatt még agresszívabb fellépésre készül az EU érdekeit képviselve. Trösztellenes szakértők szerint az európai biztos az antitröszt eljárások során, valamint a cégek együttműködéseinek vizsgálatánál is határozottabb álláspontra térhet át.

Az EU már eddig is rendszeresen osztott ki büntetéseket a tengeren túli technológiai vállalatoknak a tengeren innen. A DMA és a DSA pedig még több eszközt ad az Európai Unió és az Európai Bizottság illetékeseinek kezébe. Az első olyan vizsgálatot már el is indította az EU, ami az új szabályok mentén lesz lefolytatva. Az X mikroblog került a célkeresztbe számos különböző okból, mivel úgy vélték, hogy nem próbál az együttműködésre és a megoldásra törekedni például a háborúkkal kapcsolatos tartalmak kezelésébe.

Galéria megnyitása

Az X vezetőségével jelen állás szerint pont nem tervez személyes találkozót Margrethe Vestager, de az Apple, az Alphabet (Google) és az Nvidia esetében tervben van a látogatás. A jelentés szerint Tim Cookkal, Sundar Pichai-jal, valamint Kent Walkerrel, a Google jogi osztályának vezetőjével is találkozni fog az EU biztos. Hock Tan, a Broadcom első embere is számíthat Vestager látogatására, az Nvidiánál pedig Jensen Huanggal ülhet tárgyalóasztalhoz az EU digitális korszakért felelős alelnöke.

Az utóbbi időben az egyik legforróbb technológiai cég az OpenAI volt, így nem meglepő, hogy Vestager oda is szeretne ellátogatni. Az OpenAI technológiai vezetőjével, Mira Muratival és a stratégiai igazgatóval, Jason Kwonnal fog egyeztetni a tervek szerint. Ez a találkozó több szempontból is kiemelten fontos lehet, hiszen itt nagy figyelmet kaphat már a bevezetés előtt álló AI Act is, ami az OpenAI-t igen erőteljesen érintené.

Az OpenAI kapcsán az is szóba jöhet majd, ahogyan a Microsofttal együttműködik a vállalat. A dollármilliárdos értékű kollaboráció egy ideje már foglalkoztatja az Európia Unió illetékeseit. De a többi techcég vezetőjével is tárgyalni fognak érzékenyebb témákról. Az Apple-t például most éppen a technológiai megnyitása miatt találja meg rendszeresen az EU, ami a cégnek elég fájdalmas. Az Alphabethez pedig azon a napon látogat el Vestager, amikor az Európai Unió Bírósága döntést hoz a Google fellebbezéséről egy korábbi 2,42 milliárd eurós trösztellenes büntetés ügyében.

Galéria megnyitása

Az Európai Unió az utóbbi időben rendszeresen próbált tenni azért, hogy a piaci versenyt mindenki számára megfelelő mederbe terelje, és ezért kezdett el új jogszabályokat bevezetni. Az elkövetkezendő években pedig ezek betartatására fog törekedni, miközben újabb törvények is jönnek. A DMA és a DSA után most az AI Act a következő, ami nagyobb figyelmet kap. Ezek kapcsán pedig az EU folyamatosan igyekszik az érintettekkel tárgyalni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére