A Far Cry mélységei

Hogyan válunk áldozatból gyilkossá és mit jelent olyan hősnek lenni, amivé nem mi akartunk válni.

A Far Cry mélységei

Mark Thompson, a Far Cry 3 pályatervezője rögtön leszögezte, hogy a játék nem a jó és a rossz összecsapásáról szól, nem fog ítélkezni fölöttünk, ha lelövünk valakit, hisz mindenki tudja, egy shooter készül. A játék azt kéri lőjünk le embereket, így nem fog ennek a moralitásán lovagolni. Sokkal inkább az van a fókuszban, hogy a főszereplő Jason, aki azelőtt még nem is fogott fegyvert a kezében, hogyan kényszerül bele a hős szerepébe, hogy megmentse a barátait a szigeten lakó őrült bandától. Nem egy rossz fiú, csak egyszerűen azt teszi, amit a túlélés törvényei diktálnak neki.

"Nem mondjuk meg mi jó és mi rossz, nem ítélkezünk a játékosok felett. Végsősoron a játék az ölésről szól, ezt mi is tudjuk. Azt kéri, hogy lőj, embereket kell gyilkolnod, hogy nyerj. Éppen ezért olyan sztorit akartunk, ami ezt kiegészíti."

 

"A játék arra keres választ, hogy milyen áldozatok kellenek ahhoz, hogy hős legyen valakiből. Milyen nyomás kerül arra a személyre, aki azzá válik."

 

Thompson nagyon tiszteli azokat, akik felteszik a kérdést, hogy miért kell annyi embert megölni a játékban. Ez annak a jele, hogy a közönség érettebbé vált és nekik, mint fejlesztőknek, figyelembe kell venniük azok véleményét, akik fogyasztják a játékokat. Így több hely marad a narratívának, a részletes körítésnek, amit a videojátékok korábban annyira nem helyeztek előtérbe. Mindig csak a szupererők és szuperkatonák ugráltak ki a kalapból.

Dan Hay, a producer, Jason áldozatból gyilkossá válásának útját pedzegette. Azt, ahogyan egy átlagos srác, a szigetre keveredve összetalálkozik Vaas-szal, majd roppant felkavaró események középpontjában találja magát. Nem egy szuperkatona, helyben kell megtanulnia ellátnia magát az erdőben. Tipikus eset, hogy nappal még nagylegény, de este aztán majd összecsinálja magát a sötétben.

 

Végül persze gyilkos vadász lesz az áldozatból és a szörnyű az, hogy talán még tetszik is neki a dolog egy kicsit. Felteheti tehát a kérdést: ki vagyok én?

 

A Far Cry 3-nak egyébként van pár közös pontja az új Tomb Raiderrel. Mindkettőben egy mindennapi ember köt ki egy ellenséges szigeten, a játékosok pedig mindkettővel tudnak majd azonosulni, drukkolni nekik. Mindkettőben van egy kis szexuális feszültség is, majd meglátjuk, ez mekkora szerepet kap a Far Cryban.

 

A játék november 30-án jön Európába.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward