A csalás fertőző

Kutatások szerint az online játékokban pont úgy terjed a csalás, mint az influenza.

A csalás fertőző

Egy újonnan végzett tanulmány szerint a csalás az online játékokban és a baráti körökben fertőző, azaz ha csalókkal együtt játszunk, van rá esély, hogy magunk is csalókká válunk. A University of South Florida doktorandusza, Jeremy Blackburn barátai segítségével pillantott be a csalók világába a Steam közösségén belül. A szakdolgozathoz több mint 12 millió Steames játékosról gyűjtöttek adatokat, ezek közül 700000 volt csalóként megjelölve. A kutatáshoz több mint 10000 játékos játékon belüli interakcióinak adatait is összegyűjtötték.

A kutatást végzők következő érdekes irányvonalakra derítettek fényt:

 

[list type="unordered"]

[*]A csalók összetartanak. A kutatás rámutat, hogy a csalók nagyobb valószínűséggel barátkoznak más csalókkal.

[*]A csalás fertőző. Annak az esélye, hogy egy becsületes játékost a jövőben csalónak jelölnek meg, arányos csalónak megjelölt barátai számával. A csalás tehát úgy terjed, akár az influenza.

[*]Ha egy játékost csalónak jelöltek meg, az nagy hatással van közösségben elfoglalt státuszára. A csalók hajlamosak gyorsan elveszíteni barátaikat, közülük néhányan maguk vágják el a kapcsolataikat azáltal, hogy szigorúbbra veszik profilbeállításaikat.

[/list]

A kutatók egy olyan képlet kifejlesztését javasolják, amely lehetővé teszi annak megállapítását, hogy mekkora eséllyel lesz valakiből a jövőben csaló, annak alapján, hogy a barátai közül hányan csalnak. Hmm... Különvélemény? Gondolatrendőrség? Bár a kutatás maga érdekes, ám súlyos következményekkel járna a Steam és az ügyfelek viszonyára nézve, ha egyszercsak elkezdenék találgatni, hogy kik a potenciális csalók; ha ártatlan játékosokat hamisan vádakkal illetnének és szankciókkal sújtanának, az nem vezetne jóra.

Akit komolyabban érdekel a téma, az itt megtalálja a teljes szakdolgozatot.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward