8 ASRock alaplap Sandy Bridge processzorokhoz

Az ASRock bemutatta Sandy Bridge processzorokhoz készült alaplapjait, amelyek között első körben négyféle P67-es és négyféle H67-es modell lesz jelen. A két lapkakészlet között lényeges különbség, hogy a P67-esek esetében nem, míg a H67-es modelleknél az FDI link és a hátlapi csatlakozók között elhelyezett videó kimeneteknek köszönhetően kihasználhatjuk a processzorba integrált videó vezérlő képességeit is. Nézzük, hogy az egyes alaplapok felszereltség tekintetében pontosan mit kínálnak majd.

8 ASRock alaplap Sandy Bridge processzorokhoz

Az ASRock bemutatta Sandy Bridge processzorokhoz készült alaplapjait, amelyek között első körben négyféle P67-es és négyféle H67-es modell lesz jelen. A két lapkakészlet között lényeges különbség, hogy a P67-esek esetében nem, míg a H67-es modelleknél a hátlapi csatlakozók között elhelyezett videó kimeneteknek köszönhetően kihasználhatjuk a processzorba integrált videó vezérlő képességeit is. Nézzük, hogy az egyes alaplapok felszereltség tekintetében pontosan mit kínálnak majd.

A ranglétra legfelső fokát a P67 Extreme6 foglalja el, amely nem kevesebb, mint hat darab SATA 6 Gbps-os portot, négy külső és két belső USB 3.0-s portot és három darab PCI Express x16-os bővítőhelyet tartalmaz. A rendkívül jól felszerelt alaplap 18 fázisú tápellátást biztosít a rendszer számára, méghozzá minőségi alkatrészek felhasználásával. A másik "extrém" P67-es alaplap a P67 Extreme4-es típusjelzést viseli és valamivel szerényebb felszereltséggel érkezik majd. Ahogy a nevéből is sejthető, a legnagyobb különbség a nagytestvérhez képest, hogy "csak" négy darab SATA 6 Gb-os portot és négy darab USB 3.0-s portit kínál (két előlapi, két hátlapi).

A két extrém alaplapot két középkategóriás P67-es modell követi. Az egyik termék a P67 Pro3 lesz, amely már nem sok extrát tartalmaz. A termék két darab SATA 6 Gbps-os és két darab USB 3.0-s csatlakozóval bír, PCI Express x16-os slotból pedig mindössze egyetlen egy lesz jelen rajta. A bővítőhelyek között találunk még három darab PCI Express x1-es slotot és három PCI portot is. A tápellátásért - kategóriájában szokatlan módon - egy tízfázisú VRM áramkör felel majd. A következő alaplap a P67 Pro lesz, amely USB 3.0-s portokat már nem tartalmaz, de két darab SATA 6 Gbps-os csatlakozót azért rajta is találunk. A tápellátásért itt már "csak " egy 4+1 fázisú VRM áramkör felel, ám a termék egyéb tekintetben megegyezik majd P67 Pro3-as társával.

A H67-es lapkakészlet köré épülő alaplapok között - amelyekből a tervek szerint sokkal több fogy majd, mint a P67-esekből - a ranglétra legfelső fokán a H67M GE-HT modellt találjuk. Ez az alaplap gyártója szerint ideális lesz prémium kategóriás HTPC konfigurációk építéséhez, ugyanis a szükséges videó formátumokhoz kínál majd hardveres videó gyorsítást a processzor IGP-je, emellett pedig minden szükséges csatlakozót is tartalmaz az alaplap, amire egy HTPC esetében szükség  lehet. A processzor tápellátásáról egy hatfázisú VRM áramkör gondoskodik, az FDI linken keresztül pedig DVI, D-Sub, HDMI 1.4a és DisplayPort csatlakozók segítségével kapcsolhatunk megjelenítőket a rendszer IGP-jéhez. Az alaplap négy darab USB 3.0-s portot (két külső, két belső), egy nyolccsatornás, optikai audió kimenettel is ellátott HD audió vezérlőt, eSATA portot, Gigabites Ethernet portot, valamint  egy PCI Express x16-os, két PCI Express x1-es és egy PCI slotot tartalmaz.

A következő H67-es példány a H67M GE-HT típusjelzést kapta és tulajdonképpen ugyanarra a nyomtatott áramköri lapra épül, mint fentebb említett társa. Ez a modell már nem tartalmaz VRM hűtőbordákat, sőt, a tüskesor formájában jelen lévő USB 3.0-s portok és a DisplayPort csatlakozó is hiányzik róla. Az  alaplap összességében ennyiben különbözik H67M GE-HT társától. A harmadik H67-es lapkakészlettel ellátott újdonság a H67M típusjelzést kapta. A termék a H67M GE modellnél karcsúbb PCB-vel érkezik, de tulajdonságok tekintetében hasonlít majd hozzá, azt leszámítva, hogy a H67M esetében négy helyett már csak két darab DDR3-as memóriafoglalat áll rendelkezésre, viszont a SATA 6 Gbps-os portok és a két darab USB 3.0-s port természetesen ezúttal is a kínálat részét képezi.

A termékpaletta utolsó H67-es megoldása a H67M DE3-as példány, amely már ATX formátummal érkezik és szolgáltatások, illetve csatlakozók tekintetében hasonlít H67M GE társára, ám annál az alaplapnál több bővítőhelyet kínál. A H67 DE3 esetében egy PCI Express x16-os slot, valamint három darab PCI Express x1-es és két PCI bővítőhely áll rendelkezésre.

Az új alaplapok várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk. A termékek a Sandy Bridge processzorokkal egy időben, január 5-én, a CES (Consumer Electronics Show) alkalmával rajtolhatnak majd el hivatalosan.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward