3D szemüveg az NVIDIA-tól

Az NVIDIA számos újdonsággal készült az idei CES-kiállításra (például a GeForce GTX 295-tel), most azonban egy teljesen új és szokatlan termékről rántotta le a leplet.

3D szemüveg az NVIDIA-tól

Az NVIDIA számos újdonsággal készült az idei CES-kiállításra (például a GeForce GTX 295-tel), most azonban egy kissé szokatlan termékről rántotta le a leplet.

A GeForce 3D Vision névre keresztelt szemüvegek 199 dolláros áron lesznek kaphatóak, és a gyártó állítása szerint több mint 300 játékprogrammal képesek együttműködni a kiadás pillanatában. Természetesen a játéklista nem áll meg, idővel még tovább fog bővülni.

Hogy hogyan működik és pontosan mit takar ez a szemüveg? Az eszköz infravörös porton keresztül kommunikál a számítógéppel, akár 6 méteres távolságig. Használatához csupán pár dologra van szükség a szemüvegen kívül. Először is csak 120 Hz-es képfrissítéssel tud együttműködni, úgyhogy ez már körülhatárolja a monitorok skáláját, másodszor pedig legalább GeForce 8800 GT-szintű videókártyával kell rendelkeznie a felhasználónak. Ezek után pedig csak egy speciális meghajtóprogram feltelepítésére van még hátra, ami 3D-támogatást ad a játékprogramoknak.

A 3D-hatást úgy éri el a szemüveg, hogy felváltva záródik és nyitódik a jobb és baloldali lencse 60-60 Hz-es frekvenciával (ezért szükséges 120 Hz a megjelenítőtől), így a két szemünk mindig mást és mást lát. Ez a sztereó technológia már régóta ismert, azonban az NVIDIA számos javítást eszközölt azon, például egy töltéssel akár 40 órán keresztül képes működni a GeForce 3D Vision. Ha lemerül, egy mini USB-kapcsolaton keresztül tudjuk újra életre kelteni.

Néhány játékban az úgynevezett "mélység effektet" tapasztalhatjuk meg a szemüveggel (például a Left for Dead-ben), azonban egészen extrém esetek is előfordulhatnak velünk. A World of Warcraft: Wrath of the Lich King játékban könnyen szembe találhatjuk magunkat egy sárkánnyal, ami - virtuálisan - épp most lép ki a monitorból. Ez egy nagyon izgalmas effekt, de implementálása meglehetősen nehéz.

A szemüveg könnyű, tömege mindössze 50 g, és azoknak sem kell búcsút mondani a technológiának, akik már szemüvegviselők, ugyanis könnyedén elfér a legtöbb lencse előtt. A DailyTech szerkesztőinek lehetősége volt élőben kipróbálni a GeForce 3D Vision-t és első tapasztalataik nagyon optimisták voltak. Véleményük szerint jobb 3D-s érzést kelt mint az IMAX mozi, és néhány karakter és ellenség valóban három dimenzióban látszik.

Akik tervezik a szemüveg beszerzését, jobb ha rátekintenek a gyártó termékével kompatibilis monitorok listájára. Azok a kijelzők, amik nem találhatók meg a sorban lehetséges, hogy együtt fognak működni a GeForce 3D Vision-nel, de az NVIDIA ezt nem garantálja 100%-osan. További információk (mint például játéklista) az nVidia oldalán találhatóak. A szemüveg ára $199.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward