24"-es újdonságok

Ezúttal három 24”-es kijelzőt vizsgáltunk meg, melyek a Lenovo, az LG és a BenQ gyárából érkeztek. Előbbiek a 16:10-esek, utóbbi a 16:9-es kijelzők táborát gazdagítja.

24"-es újdonságok

1. Bevezető

Ezúttal három 24”-es kijelzőt vizsgáltunk meg, melyek a Lenovo, az LG és a BenQ gyárából érkeztek. Míg első két tesztalanyunk a hagyományos 16:10-es megjelenítők táborát gyarapítják, addig a tajvani cég legújabb típusával egyértelművé teszi, hogy a 16:9-es megjelenítők felé vette az irányt.

A specifikációkból kitűnik, hogy a Lenovo és LG készülékének fogyasztása között óriási a különbség, mely fényerejüknél érhető tetten, ám mindkettejük széles testreszabhatósággal bír, ami a BenQ kijelzőjéről már korántsem mondható el.

2. Lenovo L2440p

Lenovo L2440p

Elsőként a Lenovo hagyományosan jól megépített 24”-es kijelzőjével ismerkedünk meg, mely előrebocsátjuk, hogy vegyes képet alakított ki bennünk.

A monitor formatervezése mit sem változott az elődökhöz képest, a szögletes és pofás megjelenés úgy látszik, még mindig nagy sikert arat a vásárlók körében. A sötétszürke matt felületet viszonylag könnyű tisztán tartani az ujjlenyomatoktól, szerencsére a fényes felületek térhódítása még várat magára a Lenovo gyárában. A káva anyagminősége remek, viszonylag vastag műanyagokat használtak fel hozzá, recsegést szinte nem is lehet hallani.

A hullámszerű menüvezérlő gombok elöl kaptak helyet, így a könnyű kezelhetőséghez nemcsak a jól olvasható piktogramok, hanem a nyomógombok elhelyezése is nagyban hozzájárult. A menü reakciója gyors, ráadásul a gombismétlés sebessége is állítható, így a beállításoknál a szoftveres vezérlés hiánya sem okozott gondot nekünk. Az állapotjelző led a kijelző működésénél halványzöld, készenlétnél pedig halványnarancs színű, fénye egyáltalán nem volt zavaró.

A készülék állványát előre összeszerelték nekünk, a használat előtt szinte semmi dolgunk nem volt a monitorral. A kábelek rendezettsége érdekében és a porté mód kényelmes használatához viszont érdemes a mellékelt kábelspirált, valamint a talprész hátsó fedőlapját is felszerelni, ötletes kiegészítőknek bizonyultak. Az állvány robosztus felépítésű, stabilitása nagyon jó, és emellett az áthelyezés sem okozhat nehézséget, mivel a kijelző a fülénél fogva remekül emelgethető. A magasság állítása - miután a lila biztosító pöcköt kihúztuk a nyakból - széles keretek közt lehetséges, kár, hogy lefixálni csak a legalacsonyabb állásban tudjuk. A talprész további extrája a kétszer 45 fokban való elforgathatóság. Örültünk még annak is, hogy a panelt könnyen vízszintes helyzetbe tudtuk hozni, ez ugyanis a pivot módos kijelzőknek egy kritikus pontja.

A képernyőhöz csak a szokásos VGA és DVI csatlakozókat találjuk meg, a HDMI-t hiányoltuk. Kapunk viszont három USB kivezetést a panel oldalára, így a pendrive-jainkat egyszerűen csatlakoztathatjuk.

Képminőség

A monitor példás megépítése után lássuk a lényeget, a képminőséget! A kijelző fényereje napsütéses időhöz is megfelelő, kontrasztja viszont csak átlagos, a legsötétebb részletek sajnos már nem kivehetőek. A színhűséggel semmi probléma nincs. Bár a színátmeneti skálák enyhe darabosságot mutatnak, a kijelző színkezelése mégis nagyon jó.

Natívon valamivel élesebb megjelenítést vártunk, de még így is megfelelő az eredmény, melyet viszont még analóg felületen is tartani tud a monitor. A skálázási képességek borzasztóak, a legnagyobbtól eltekintve minden felbontásban erős homályosodást tapasztalhatunk, ezért, ha van rá lehetőség, akkor DVI-n keresztül inkább GPU skálázást válasszunk. A 16:10-től eltérő képarányokat viszont képes lekezelni a monitor, egyedül a 16:9-eseket húzza szét függőlegesen, a többi torzításmentesen jelenik meg.

A háttérvilágítás ugyan nem tökéletes, mégis dicséretet érdemel, ugyanis bevilágítás és foltosodás is csak alig látható. A fekete mélysége is meglepően jó a kategóriában, ezért fura, hogy a kontrasztskálán miért nem voltak megkülönböztethetőek a legsötétebb részletek. A panel reakcióidejére nem panaszkodhat, az 5ms-os érték a gyakorlatban is elegendőnek bizonyult a játékok során, az enyhe bemeneti késés pedig nem okoz drasztikus élmény csökkenést. A készülék egyetlen, de legnagyobb szégyenfoltja a betekintési szögei. Sajnos hiába a jó színkezelés és a közel tökéletes háttérvilágítás, ha ebből nem sokat fogunk látni a használat során. Szemből nézve csak a képernyő közepe olyan, amilyennek lennie kell. A felső sorokat a vöröses színtorzulás, az alsókat pedig az erős kontrasztvesztés jellemzi, ráadásul az oldalsó látószögek sem jártak jobban, ilyenkor gyors fényerőcsökkenéssel kell számolnunk (szerencsére az olvashatóság még ilyenkor is megmarad).

A képernyőmenü borzasztóan egyszerű, mely nem csak grafikájában, hanem annak extráiban is megmutatkozik. A fényerő-kontraszt páros beállításán kívül csak színhőmérsékleti profilt választhatunk, mozi vagy fénykép módokat nem tartalmaz a kijelző menüje. A színkezelés viszont hibátlan, ezért az egyedi színkeverésre sem volt szükségünk, az előre beállított sRGB, Reddish, Bluish és Neutral közül választásunk utóbbira esett. Extraként mindössze nyelvválasztást kapunk, valamint az OSD pozícióját és a gombok ismétlési sebességét állíthatjuk be.

3. LG L246WHX

LG L246WHX

Tesztünk második szereplőjét az LG biztosította számunkra a már korábban tesztelt modell frissített változatának személyében. A típusjelzés is erről árulkodik, az L246WH immáron egy X betűvel is kiegészült. Az előd sajnos nagyon gyengén muzsikált, legalábbis ami a képminőséget illeti. A ráncfelvarrás célja remélhetőleg a hibák kijavítása volt, melyet a háttérvilágítás és a panel cseréjével oldottak meg.

A dizájn tökéletesen változatlan, az új kiadás régi formáját hozza. Letisztult megjelenés, egyszerű vonalak, matt fekete színezés jellemzi a monitor külsejét. Az eltelt idő alatt a típus szerencsére nem esett a költségcsökkentési hullám áldozatává, az akkori, még drágább modelleknél használt vastag műanyagokkal és remek összeszereléssel találkozunk itt is.

A menüvezérlő nyomógombokat a káva aljába rejtve találjuk, magyarázatul pedig a jól olvasható fehér piktogramok szolgálnak nekünk. A beállításokat kis reakcióidejük és a többfunkciós gyorsgombok könnyítik meg, ám sötétben már szükség lehet a szoftveres menüvezérlésre is. Ezt ugyan nem kapunk meg a mellékelt lemezen, viszont letölthetjük a gyártó weblapjáról. Az állapotjelző led alig világít, fénye inkább feldobja a látványt, minthogy elvonná figyelmünket.

A monitort már összeszerelt állvánnyal találjuk dobozában, a masszív talpszerkezet profi módon tartja a készüléket a beállított pozícióban. A támogatott funkciók közé az elegendő mértékű döntögetés, egy teljes kört leíró talpforgatás és a tág magasságállítás sorolható. Bárhogy szeretnénk beállítani, a készülék minden esetben készségesen engedelmeskedik nekünk, nagy megelégedésünkre. A porté mód most kimaradt, amit nem feltétlenül sajnálunk, mivel így a panel stabil vízszintezésének gondjával sem kell törődnünk, ez ugyanis fix, tehát a gyárilag tökéletes állapot mindig megmarad. Hiányossága, hogy a monitor áthelyezésekor nem találni rajta fogást, ezért ilyenkor csak taszigálni tudjuk az asztalon, a panel hátuljára jól jött volna egy fül.

A panel hátulján található csatlakozók nemcsak a számítógépes felhasználást teszik lehetővé a D-Sub, HDMI és DVI csatlakozással (utóbbi csak a mellékelt átalakítóval lehetséges), hanem a komponens bemenetnek hála még konzolokhoz is használni tudjuk a kijelzőt. Az egyenáramú kimenet az opcionális hangszórókat látja el árammal, az USB bemenet pedig a káva oldalán található kivezetéseket szolgálja, így könnyítve meg nyomtatónk, pendrive-unk vagy mp3 lejátszónk csatlakoztatását. Itt található továbbá egy fejhallgató kivezetés is, mely a HDMI csatornáról leválasztott audio sávot juttatja el hozzánk.

Képminőség

A monitor nem kápráztatott el minket egyetlen újítással sem, legalábbis ami a küllemet, kezelhetőséget és testreszabhatóságot illeti. Az említett területeken már eddig is jól szerepelt, a változtatásokat inkább a képminőségen mérhetjük le, és szerencsére pozitív irányban. A kijelző hihetetlenül nagy fényerővel rendelkezik, ezt ráadásul a képminőség romlása nélkül ki is használhatjuk, így az erős napsütéses sem jelent neki gondot. A kontrasztskálán csak közepesen teljesít, a fekete és fehér közeli árnyalatok legtöbbjét gond nélkül jeleníti meg, a legsötétebb és legvilágosabbak viszont már a háttérbe olvadnak. A színkezelés jó, a WCG-s monitor képe élénk, fakó vöröseknek vagy túlszaturált színeknek nyoma sincs, az átmenetek viszont nem tökéletesek, mivel némi sávosodás is megfigyelhető rajtuk.

DVI csatlakozásnál (HDMI) a natív felbontás nagyon szép éles, ami analógon is csak alig romlik. Az alacsonyabb 16:10-es arányú képméretek viszont rendre erős homályossággal jelennek meg, a skálázást ilyenkor jobb, ha videokártyánkra bízzuk. A kijelző a 16:9-es, 5:4-es és 4:3-as felbontásokat meglepően szépen kezeli. Nemcsak az eredeti, teljes képernyős torzításmentes és 1:1 megjelenítési módokat ismeri, de minőségük is több mint megfelelő, ezért jól használhatóak.

A monitor korábbi változatának legsúlyosabb hibája a háttérvilágítása volt. Szerencsére a javított kiadás beváltotta reményeinket, ami a fekete képernyőn azonnal lemérhető. Ezúttal a háttérvilágítás majdnem teljesen homogén, a széleken egyáltalán nincs bevilágítás, mindössze oldalról figyelhetünk meg némi egyenetlenséget a fénycsövek mentén. Szemből viszont tökéletesen elégedettek lehetünk végre, az élményt pedig a fekete igen jó mélysége fokozza tovább. Játékos kedvűeknek örömteli, hogy a válaszidő gyorsítással ellátott panel nagyon szépen jeleníti meg a gyors mozgásokat, a bemeneti késés pedig szinte ismeretlen fogalom a kijelző számára. Látószögei átlagosak, vízszintesen némi színtorzulásnak lehetünk tanúi, a képernyő ilyenkor enyhén vöröses színezést kap, egyébként olvasható marad. A függőleges betekintési szögek változatosak, felülről nagyon sokáig hibátlan marad a kép, viszont már 1-2 fokban alulról nézve jól látható sötétedést okozhatunk a monitornak, bár a színtorzulás ilyenkor szerencsére elmarad.

A grafikus menü jól strukturált, az almenük közt a nyílgombokkal navigálhatunk. A frissített kiadás továbbra sem kapta meg a F-engine színkezelő motort, így előre beállított képprofilokat (mint pl. mozi vagy szöveg mód) hiába is keresnénk, ezeket sajnos mellőznünk kell. Helyettük csak az sRGB, 6500K és 9300K-es színhőmérsékletek választhatóak (utóbbiak fix fényerő és kontraszt mellett) vagy élhetünk a User mód szabadságával, mely lehetőséget biztosít manuális beállításra is (tippünk lap alján olvasható). Habár a Forte-Manager nem szerepel a lemezmellékleten, a monitor mégis képes vele együttműködni, segítségével készíthetünk saját képprofilokat is, az F-engine színhatásait (ACE, RCM) viszont ezzel sem pótolhatjuk. További érdekesség, hogy a video bemenetek mindegyike külön-külön konfigurálható, így a D-Sub, HDMI és kompozit csatlakozásnál különböző képbeállításokat használhatunk. A monitor képességei közt szerepel a kompozit bemenet megjelenítése egy tetszőleges ablakban (PIP), melynek helyét is meghatározhatjuk a képernyőn, ezen kívül extraként az átlátszóság mértékét, power led kikapcsolását és egy gyerekzárat tudunk megemlíteni.

 

4. BenQ G2411HD

BenQ G2411HD

A BenQ legújabb 24”-es full HD-képes monitora nagy képátlójával jó olvashatóságot ígér, melyhez a gyártó a weboldal szerint már vadonatúj fejlesztésű Q-Pilot menüvezérlőjét is mellékelte, a kényelmes használhat tehát már a beállítás fázisában garantált.

A monitor a G sorozat frissített formatervét kapta, a HD kivitelre jellemző lekerekítések és elegancia érhető tetten itt is. A matt fekete festés szerencsére megkönnyíti dolgunkat, mikor takarításra kerül a sor, mivel nem elsődleges célja az ujjlenyomatok megőrzése. A felhasznált anyagok minősége jó, amit ebben az árkategóriában el is vártunk a kijelzőtől.

A menükezelő gombok használata ezúttal nem annyira gördülékeny, mint ahogy azt korábban megszokhattuk, a színezetlen feliratok csak alig olvashatóak. A gombok a káva alján találhatóak és nehéz kitapintani őket, így azonnal az ígért menüvezérlő alkalmazáshoz (Q-Pilot) fordultunk volna, ám csalódottan tapasztaltuk, hogy ez nemcsak a telepítő CD-ről maradt le, de még a weblapról is hiányzik. A többfunkciós gyorsgombok a fényerő/kontraszt beállításához, a bemenő video jelválasztáshoz és a Senseye+Photo képprofilok kiválasztásához nyújtanak könnyebbséget. A power led fénye halvány, ezért figyelmünket sem tereli el.

Az egyszerű talpszerkezet normál mértékű dönthetőséget szavatol számunkra, mely kényelmesen állítható. A fix magasságot jól eltalálták, ezért nem éreztük szükségét az utólagos korrekciónak. A pivot mód, talpa körüli megforgatás és egyéb nyalánkságok viszont kimaradtak, bár utóbbi a gumírozott talp ellenére csúsztatással is megoldható, ugyanis a kijelző méreteihez képest igencsak könnyűre sikerült. Éppen ezért stabilitási szempontból is jól szerepelt a monitor, az ovális talp megfelelő alátámasztást nyújt a készüléknek, ingadozásnak és bólogatásnak nyoma sincs.

A panel hátulját vizsgálva, a csatlakozók táján látható a hagyományos D-Sub dugasz, de szerencsére emellett a digitális bemenetek is helyet kaptak, melyről a típusjelzés HD végződése tájékoztat minket. A DVI és HDMI csatlakozók tehát elérhetőek számunkra, de jó tudni, hogy utóbbi egy audio sávot is tartalmaz. Ez egy fejhallgató kimenet formájában került kivezetésre, mely a monitor bal oldalán található meg.

Képminőség

A kijelző képminőségével már mondhatni hagyományos módon vagyunk elégedettek. Habár fényereje nem rugaszkodik el olyan nagymértékben, mint az LG esetében, mégis bőven elegendőnek találjuk még 50 százalékon is, így rendelkezik némi tartalékkal is a napsütéses időkre. Kontrasztértéke igen jó, bár a skála szélső értékei már meghaladják a monitor képességeit. Alaphelyzeti színkezelése leginkább munkához a megfelelő, igazi erejét csak Senseye profiljaival tudja megmutatni. Segítségükkel élénk színek csalogathatók elő, a színátmenetek pedig még ilyenkor is folytonosak maradnak.

A natív felbontás élessége D-subon csak elfogadható, DVI-n viszont remek, ezért a monitort így érdemes használni, mivel a másik digitális bemeneten (HDMI-n) már a helyzet siralmas. A kijelző ilyenkor képtelen teljes méretben megjeleníteni a képet, helyette összenyomja azt, ezzel drasztikus minőségromlást okozva (bár esélyes, hogy videokártya driverünknél csak beállítási gondok voltak). A készülék skálázási képessége nagy dicséretet érdemel, ugyanis (a 16:9-es full HD monitorokra jellemző módon) az 1280x720-as felbontás viszonylag éles, így szövegmegjelenítésre is tökéletesen alkalmas, de még az átmeneti 1680x1050-es képméret is meglepően jól használható. Más felbontásoknál már vegyes a kép, jellemzően az alacsonyabb 4:3-asokat kedveli jobban (a megjelenítés ilyenkor élesebb), a többinél érdemes videokártyánkra bízni az interpolálás feladatát. Szerencsére torzítással egyik esetben sem kell számolnunk.

A fekete képernyő kíméletlenül mutatja meg a háttérvilágítás alig látható foltosodását, ám a gyakorlatban ez nem olyan számottevő, hogy észrevegyük, és a széleken sincsenek durva bevilágítások. A fekete mélysége remek, és talán ezért látjuk a fényképeken erősebbnek a felhősödést, ilyenkor jobban meglátszanak a fényerőkülönbségek is. Szerencsére egyre nehezebb feladat játékra alkalmatlan megjelenítőt találnunk, ez alól jelen típus sem kivétel. A monitor jól kezeli a gyors mozgásokat, 2ms-os válaszidejét a gyártó reakcióidő-gyorsítással, vagyis az úgynevezett AMA technológiájával képes elérni. A mellékhatásoktól (szellemkép, elmosódott színek) mentes gyorsításának és alacsony bemeneti késésének hála jól használhatjuk játékra, bár láttunk már a célra ennél hatékonyabb kijelzőt is. A panel betekintési szögei csak átlagosak, ugyanis minden irányból tapasztalható némi sárgás színtorzulás, melyhez gyors fényerő- valamint kontrasztveszetéssel társul.

A monitor a gyártó megszokott grafikus menüjét használja, mely maga az egyszerűség, ezért könnyen átlátható. Ahogy említettük, a kijelző igazi ereje Senseye képprofiljaiban rejlik, az extra színezésnek hála rendkívül hatásos megjelenítést érhetünk el velük.

Szövegmegjelenítéshez a Standard, minden másra pedig a látványos Movie, Photo és Dinamics módjai ajánlottak. Habár a gyártó ez utóbbit különösen világos környezethez szánta, ezek mégis alig különböznek egymástól, ezért mindegy, melyiket használjuk. A dinamikus kontrasztvezérlés csak a három profil használata alatt kapcsolható be, és újdonság, hogy a funkció immáron öt fokozatban szabályozható. A kijelző ismeri továbbá az sRGB szabványt, ezen kívül színhőmérsékleti beállításra is lehetőséget ad kékes, pirosas, normál és egyéni profiljaival. Extraként a fejhallgató kimenet hangerejét állíthatjuk be, valamint a bejövő HDMI jelfelismerést tilthatjuk le.

5. Értékelés

Lenovo L2440p

A Lenovo masszív, ügyes talpszerkezettel ellátott készüléke tökéletes példája annak, hogyan kell úgy beépíteni a porté módot, hogy az ne menjen a használhatóság rovására (előforduló hibaként itt elsősorban a panel pontatlan vízszintezésére gondolunk). A készülék pozitív tulajdonságai közt említhető még remek színkezelése és jó háttérvilágítása, játékra is alkalmas paneljével pedig már azt hihetnénk, hogy előttünk áll a tökéletes kijelző. Az összkép viszont nem ennyire rózsás, ugyanis a borzasztó betekintési szögek sajnos lerontják az élményt. Ezért és az extra színező képprofilok hiánya miatt filmnézésre csak nagyon korlátozottan használható a monitor, gyenge skálázási képességei miatt pedig a natív felbontás használata is erősen ajánlott, mely a játékosok kedvét szegheti. A kijelzőt leginkább munkára tudjuk ajánlani, bár láttunk már ennél élesebb és kontrasztosabb megjelenítést is. Extraként az ügyes kábel elvezetési megoldás és a hasznos oldalsó USB kivezetések említhetőek, a 3 napos pixelhiba garancia viszont elmarad. A borsos árcédula mellett a készülék értékelése: 60/100.

LG L246WHX

A monitor szép küllemmel, kényelmes kezelhetőséggel és stabil, jól konfigurálható állvánnyal rendelkezik. A kijelzőt továbbá kiváló anyaghasználattal és olyan figyelmességekkel spékelték meg, mint a csatlakozók széles garmadája és a kép-a-képben funkció. Örömmel nyugtáztuk, hogy a gyártónak sikerült kijavítania az előd hibáit, így már a képminőséggel sem akadt gondunk, habár tökéletességről még mindig nem beszélhetünk. A monitor kiválóan használható játékra, a gyors mozgások jól követhetőek, bemeneti késése alig érezhető, és emellett színhasználata is élénk. Skálázási képességei jók, a 16:10-as arányú képméreteknél viszont gyengélkedik, ilyenkor VGA kártyánkra kell támaszkodnunk. A filmrajongók sajnálatára kimaradt az F-engine, így mellőznünk kell az extra színhatásokat, valamint a kijelző látószögei is csak átlagosak. Ilyen célra tehát ennél már jobb megjelenítőt is találhatunk, de azért még így is elfogadhatóan szerepelt ezen a területen. Munkánkat segíti a kijelző bőséges fényerő tartaléka és nagyfokú élessége, kár, hogy kontrasztértéke csak közepesnek bizonyult. Összefoglalva minden területen jól használható a készülék, mégis ahová a leginkább ajánljuk, az a játékok birodalma. Az elfogadható vételár fejében a három napos pixelhiba garanciát is megkapjuk, így a monitor értékelése: 79/100.

[bold]BenQ G2411HD

[/bold]

Érzésünk szerint a BenQ G2411HD típusával a következő célt tűzte maga elé: inkább egy minden területen jól használható kijelzőt készít, mintsem hogy kizárólag filmezésre, munkára vagy játékra alkossa meg az ideális megjelenítőt. Ha ez a szándék vezérelte a gyártót, jelentjük tökéletesen sikerült neki, ugyanis a remek színprofiloknak és jó háttérvilágításnak hála filmezéshez tökéletes lenne, ám az átlagos látószögek ezt némileg beárnyékolják Játékos felhasználásra szintén jó választás a készülék, mivel skálázási képességei többnyire éles képet eredményeznek, valamint reakcióidő-gyorsításával is szép eredményeket képes elérni a gyors mozgásoknál, ám a legjobbaktól még mindig elmarad a kijelző. Munkára szintén jó választás, mivel elegendő fényerőtartalékkal, éles szövegmegjelenítéssel (digitális bemeneten) és jó kontrasztértékkel rendelkezik, ám ez utóbbi jobb is lehetne. Hátrányként még azt említhetjük meg, hogy testreszabhatósága nem túl fényes. A felsorolt előnyök, hátrányok és a pixelhiba garancia hiánya mellé egy viszonylag borsos vételár társult, ennek megfelelően a kijelző értékelése: 74/100.

                                   

A teszttermékekért köszönet jár a Cédrus Számítástechnikai Kft-nek és a CHS Hungary Kft-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward