24 CPU magot zsúfoltak az új Qualcomm SoC-ra

Az új SoC egység számos területen tűnhet fel a nem is oly távoli jövőben az adattároló központoktól egészen a gépi tanulást fejlesztő szerverekig.

24 CPU magot zsúfoltak az új Qualcomm SoC-ra

A Qualcomm egy fontos terméket mutatott be a napokban, amellyel a szerverpiacot veszi majd célba a nem is oly távoli jövőben. A szóban forgó újdonság egy 24 processzormaggal ellátott SoC egység, amely ARMv8 alapokon nyugszik – ez chip szerves részét képezi egy új, szerverpiacra szánt fejlesztőplatformnak (SDP), amit néhány élvonalbeli partnerének már szállít is a Qualcomm.

Az új, 64-bites SoC egység elsősorban a nagyméretű adatközpontokkal dolgozó ügyfeleket veszi célba, ahol számos feladatra használható: nyújthat infrastruktúra- vagy platform-alapú szolgáltatást, de gépi tanulással kapcsolatos feladatokra és nagy adatmennyiségekkel operáló munkafolyamatok kiszolgálására szintén bevethető.

A 24 processzormaggal rendelkező SoC FinFET gyártástechnológiával készült, fedélzetén pedig a szerverpiacon használatos PCIe és adattároló interconnectek egyaránt jelen vannak. A Qualcomm tervei szerint a kereskedelmi forgalomba szánt változatok teljesen egyedi magot használnak majd és szintén FinFET gyártástechnológiával készülnek.

A Qualcomm a siker érdekében a Xilinx szakembereivel is együttműködik a jövőben, így a Xlilinx FPGA technológiájában rejlő lehetőségek kamatoztatására is mód nyílik. A közösen kifejlesztett termékek nem csak kártyaszinten, hanem magas fokon integrált megoldások formájában is elérhetőek lesznek. Az FPGA-k, azaz különböző funkciókra szánt, programozható célhardverek integrálása több területen is jól jöhet: segítségükkel gyorsíthatóak a különböző számítási feladatok, de nagy adatmennyiségek elemzésére, gépi tanulásra, adattárolásra és CloudRAN feladatokra szintén kiválóan alkalmazhatóak lesznek az újfajta termékek.

Fotó: James Niccolai

További fontos adalék, hogy a Qualcomm a Mellanox Technologies szakembereivel is együttműködésbe lépett annak érdekében, hogy az Ethernet és InfiBand interconnectek tökéletesen kompatibilisek lehessenek a vállalat szerverekbe szánt SoC egységeivel. A szóban forgó együttműködés gyümölcseként a Qualcomm alapú szerverek munkába állítása, illetve a szerverkonfigurációk skálázása egyszerűbb lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward