2020-ban 40%-os áremelkedésre számíthatunk a NAND piacon?

Amennyiben hihetünk az előrejelzésnek, úgy idén elég komoly mértékű drágulásra lehet számítani.

2020-ban 40%-os áremelkedésre számíthatunk a NAND piacon?

Úgy tűnik, a NAND Flash piacon jelentkező túlkínálat, amelynek köszönhetően igen alacsonyak voltak az elmúlt hónapok során az árak, rövidesen véget érhet, legalábbis erről számolt be a DigiTimes. A memóriagyártóktól származó információk alapján arra lehet számítani, hogy idén elég nagy mértékben emelkednek a NAND Flash árak, így idővel drágulni fognak az SSD meghajtók és kártyák, de ezzel együtt minden egyéb olyan termék ára is emelkedhet, amelyben van némi NAND Flash alapú tárhely. A helyzeten valószínűleg az sem segít, hogy a Samsung egyik üzemében az év végén egy áramszünet miatt több millió dollár értékben mehettek tönkre DRAM és NAND Flash lapkák.

Galéria megnyitásaA drágulás mögött az efféle incidensek mellett egyéb dolgok is állnak. Például a gyártók a túltermelést látva úgy döntöttek korábban, hogy nem sietnek a kapacitás-bővítéssel, így a túlkínálat idővel megszűnhet, valamint hiány is kialakulhat, ha egyes termékek miatt hirtelen nagy mennyiségben lesz szükség a NAND Flash lapkákra. A lehetséges okok mögött húzódhat meg az is, hogy a termeléshez szükséges nyersanyagokból nem áll rendelkezésre elég, de az is benne van a pakliban, hogy a kereslet-kínálat közötti ingadozásokat nem tudják olyan gyorsan lereagálni a vállalatok, ahogy kéne – pont az elhalasztott kapacitás-bővítések miatt.

Az előrejelzés tehát nem valami rózsás, hiszen idén akár 40%-os áremelkedésre is sor kerülhet a NAND Flash piacon, ami a kiskereskedelmi árakra is egészen biztosan hatással lesz. Az egyelőre kérdéses, hogy a folyamat mennyire húzódik majd el, idővel kiderül.

Reméljük, a keresletnövekedésre hamar reagálnak a gyártók, így a drasztikus drágulás talán elkerülhető lehet – másrészt azonban az sincs kizárva, hogy a keresletnövekedésből megpróbálnak majd minél többet profitálni, hiszen a túlkínálat miatt kieső profitokat ennek hatására most részben pótolni lehet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap