2011-ben az Apple volt a legnagyobb félvezető vásárló

2011-ben az Apple volt a legnagyobb félvezető vásárló

A Gartner elemzőinek legfrissebb összesítése arról rántja le a leplet, hogy 2011 folyamán a különböző neves piaci szereplők egymáshoz képest mennyi félvezetőt vásároltak. Az összesítés alapján létrejött rangsort az az Apple vezeti, aki tavaly nyáron a világ legértékesebb IT vállalatává lépett elő.

Ezek alapján nem túl meglepő, hogy az Apple volt az, aki 2011 folyamán a legeslegtöbb félvezetőt vásárolta a piacon. 2010-ben az első helyen még a HP-t találtuk, ám idén az Apple került a dobogó legfelső fokára – megelőzve a HP-t és a Samsung-ot is. Ahogy az a lenti táblázatban is látható, 2010 folyamán az Apple még „csak” 12,8 milliárd dollárt költött a különböző termékeiben helyet kapó félvezetőkre, míg 2011 folyamán ez az érték 35%-kal növekedett, azaz 17,3 milliárd dollárra ugrott. A Samsung, aki a második helyet foglalhatta el, 9,2%-os növekedés után 16,7 milliárd dolláros eredménnyel zárta a tavalyi évet.

A Gartner elemzői szerint az Apple hatalmas növekedése mögött termékeinek sikere áll: az iPod és iPhone eladási mutatók stabilak, a MacBook Air pedig szintén jól fogy. Utóbbi meghatározó szerepet tölt be a piacon, hiszen a noteszgép család népszerűségét látva az Intel létrehozta az ultrabook „szabványt”,  így egy ideje olyan noteszgépekkel is találkozhatunk, amelyek kifejezetten a MacBook Air-ek babérjaira törnek. Az ultrabookok között már most is találunk számos ütőképes modellt, de az Ivy Bridge processzorok érkezésével a harc még szorosabbá, még kiélezettebbé válhat.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward