2010 FIFA World Cup South Africa

Harminckét ország, közel ötszáz sportoló, és egy minden korábbinál egzotikusabb helyszín - ez a 2010-es FIFA labdarúgó világbajnokság!

2010 FIFA World Cup South Africa

I. oldal

Egy hónap, és kezdetét veszi az őrület. Június 11-én hivatalosan is megnyitja kapuit a szabadon tartott oroszlánok, a városi vízilovak, és a póráz nélkül sétáltatott leopárdok otthona, a Dél-afrikai Köztársaság, kezdődik ugyanis a 2010-es FIFA labdarúgó világbajnokság. A június 11-ét követő hetekben a Föld férfi közössége igyekszik megdönteni a sörfogyasztási világrekordot, többszörösére fogjuk növelni az egy időben történő WC-lehúzások számát, de borítékolhatóan nem lesz ritka a mindennapos szurkolói rekedtség sem. Anglia, Brazília, Hollandia, Németország, Spanyolország, netán Japán, Korea, Mexikó, vagy Elefántcsontpart? Akárkinek is szorítsunk, az egészen biztos, hogy nyáron nem fogunk unatkozni egy percet sem.

Ha már nem bírjuk cérnával az első meccsek kezdetéig, akkor nincs más dolgunk, mint elővenni a foci VB frissen megjelent hivatalos játékát, a 2010 FIFA World Cup South Africát, amit, ahogy az a szériára jellemző, ezúttal is az Electronic Arts hozott el nekünk. A játék csak és kizárólag a foci VB-re lett kihegyezve, ennek megfelelően nincsenek is benne klubcsapatok, minden az afrikai torna körül forog. A nemzeti tizenegyesek bőrébe bújva lejátszhatjuk a teljes idényt, sőt nyitva áll előttünk a selejtező is, mellyel akár még Magyarországot is bejuttathatjuk a döntőbe! A játék tényleg nagyon jól sikerült, az arcfestett, konfettit dobáló közönség, a profi focisták, és a szavannai hőség tökéletes hármast alkot, egy valami viszont mégis beárnyékolja a boldogságunkat. A World Cup játék csak Playstation 3-ra, Xbox 360-ra, Wii-re és PSP-re jelent meg, a sorozat történelmében először kihagyták a szórásból a PC-seket!

A menübe belépve tíz lehetőség fogad minket, melyeket bár az igazi cyberfocisták a legmélyebb álmukból felkeltve is ismernek, mi azért rendes játéktesztelőként felsorolnánk őket, biztos ami biztos. A listát a Kick-off nyitja, ami a hagyományos 1v1 gyorsmeccsek otthona, csak ki kell választanunk két országot a földgömbről, és már megy is az összecsapás. Az őt követő 2010 FIFA World Cup nevű menüpont magát a foci VB-t rejti magában, végigjátszhatjuk a teljes egy hónapos tornát, de ha úgy tartja kedvünk, akkor indulhatunk a kvalifikációs meccseken is, az eredeti sorsolásoknak megfelelően. Már ez a két játékmód is teljesen lefedi minden fociigényünket, azonban ahogy a többi FIFA-ban, úgy itt sem merül ki ennyiből a felhozatal.

II. oldal

A Captain your Country nem más, mint a Be a Pro mód új változata, amiben ezúttal is egyetlen játékost kell irányítanunk. Ki kell választani az országot, a beépített szerkesztő segítségével megalkotni a saját focistánkat, majd nem is marad más dolgunk, mint indulni a VB-n. A meccsek során nem kell mindig a gólra játszanunk, sokkal erősebb a csapat, ha cselezgetünk, és inkább passzolunk, de természetesen karrierünk csúcsára úgy kerülhetünk, ha kivesszük a részünket a pontok megszerzéséből. A mód néhány éve debütált a sorozatban, és érdemes kipróbálnia mindenkinek, aki eddig valamiért nem tette. A menüsort tovább böngészve szuper élményt nyújt még a Story of Qualifying mód is, melyben lenyomhatjuk a teljes amerikai, európai, ázsiai és afrikai selejtezőket, míg a Story of the Finals az idei VB döntő meccseit tartalmazza majd. Ez július elején egy letölthető frissítés formájában lesz csak elérhető, ha megvannak a finalisták, akkor a valós életnek megfelelő körülmények között virtuálisan is átélhetjük a kupahajrát.

A 2006 FIFA World Cup az előző világbajnokság meccseit eleveníti meg a képernyőnkön, az Online FIFA World Cup pedig az internetes VB, igazi hús-vér szereplők részvételével. Az Xbox LIVE/PSN menüpontban tudunk hagyományos egy-az-egy elleni online összecsapásokat nyomni, a Penalty Shootout pedig az új 11-eseket mutatja be. A büntetőknél immáron lehet trükközni, ha például kétszer megnyomjuk a lövés gombot, akkor a támadónk nekifut, de megáll a labda előtt, és csak akkor lövi azt el, ha a kapus már vetődött. De akadnak újdonságok a védő oldalon is, a gyakorlás alatt pedig a játék megmutatja nekünk, hogy milyen gombokkal miket csinálhatunk, illetve hogy hova fog menni a labda, mit várhatunk az egyes kombóktól. Ehhez hasonlóan gyakorolhatunk még a Training Groundban is, van third person nézetes, kapus elleni játék, de nyomhatunk teljes meccset, illetve szabadrúgásokat, bedobásokat, büntetőket és szögleteket is ismételhetünk. A menüsor végére érve már csak egy lehetőség maradt, a My FIFA World Cup, ami a beállítások otthona. Testre szabhatjuk a meccseket, megadhatjuk a félidők hosszát, a játék sebességét, a labda kinézetét, és kedvünk szerint belenyúlhatunk a játékos- és csapat adatbázisba is.

Nem semmi tehát a felhozatal, és akkor a játékélményről még nem is beszéltünk. A hangulat egyszerűen fantasztikus, a menü a nagyon jól eltalált sárga-vörös színeivel igazi afrikai atmoszférát varázsol a nappalinkba, a közönséget rendszeresen mutatják közelről, mindenki ki van festre a csapata színeire, hangosan üvölt, és konfettiket dobál a pálya szélére. A kamera többször kinyit a kispadon idegeskedő szövetségi kapitányokra, a játékosok pedig minden átvezető alatt mutatnak valamit, tehát teljesen él az egész pálya, már csak a fűszálakat nem fújja a szél, de még pár év, és minden bizonnyla ezt is megoldják a tisztelt fejlesztő urak.

III. oldal

A játék első ránézésre hagyományos FIFA-nak tűnik, ismerjük már jól minden részletét, az indítást követő tutorial videók viszont hamar felfedik előttünk az irányítás legfontosabb újdonságait. Míg az utóbbi években az analóg karos cselezgetéssel igyekeztek egyre bonyolultabbá tenni a játékot, addig idén választhatunk egy kezdőknek szánt kiosztást is, melynek köszönhetően mindössze egy lövés és egy passz gombot kell használnunk, minden mást a játék intéz helyettünk. Helyzettől függően simán passzol, magasan íveli át a labdát, vagy szöktet, de még a kapu előtt is csinál egy-két nem várt mozdulatot. Ennek köszönhetően sokkal kiegyensúlyozottabbak lettek a meccsek, nincs akkora szakadék kezdő és rutinos kontrollermarkoló között, úgyhogy nem kell félnünk akkor sem, ha kezdőként egy házibuliban beültetnek a konzol elé.

Őszintén szólva sosem szerettük nagyon a FIFA-t, a Pro Evolution Soccerben mindig is szebb focit láthattunk, a VB élményt most viszont annyira sikerült eltalálnia a készítőknek, hogy ilyet utoljára talán csak a 98-as kiadásban láthattunk. A zene tökéletes lett, olyan előadók számai vannak benne, mint Lady Cath, Fedde Le Grand, Fool's Gold, Kid British, Michael Franti, Nas, Rocky Dawuni, Sérgio Mendes, vagy White Rabbits, de a nagy globális összefogás jegyében természetesen afrikai és ázsiai együttesek is képviseltetik magukat. A hangok terén egyedül a kommentár érdemel egy hatalmas pontlevonást, a VB-s játékból ugyanis kimaradt Faragóék magyar szinkronja, amit nagyon sajnálunk. A látvány viszont egyáltalán nem rossz, az új motort sikerült még tovább fejleszteni, a közeli képek most is szuperül néznek ki, és a távoli kameraállásoknál sincs igazán okunk panaszkodni, bár továbbra se valami élethű a játék, azt be kell vallanunk.

Ezt nem csak a grafikára, hanem a játékosok viselkedésére is értjük. A FIFA-ban továbbra is robot módjára mozog mindenki, látszik, hogy számítógép vezérli az embereket, nincsen bennük semmi élethűség, ami egyszerűen katasztrófa, hiszen évek óta könyörgünk az EA Sports-nak, hogy csináljon ezzel is valamit. Úgy látszik a következő konzolgenerációig marad is minden így, a szögletes mozgást, a gépesített viselkedést és a gondolkodásmentes játékot nem fogja egy könnyen levetkőzni magáról a széria, így pedig hiába tökéletes a VB hangulat, a játékélményt erősen lerontják a használat gyengeségei. A csapat nem figyel ránk, mindenki ugrik a labdára, nincs rendes középpálya, egy nagy matekképlet az egész.

IV. oldal

A szavatosság minden negatívum ellenére magas, hiszen az online meccsekkel szinte a végtelenségig el lehet lenni, akár az egy-egy elleni változatot, akár az internetes VB-t nyomjuk. A döntőben érkező patch is feldobja majd a játékot, nagyszerű élmény lesz az igazi meccsel párhuzamosan nyomni a dobogóért vívott küzdelmeket, illetve mint minden konzolos játékban, itt is van egy rakat achievement és trófea, amiért mind meg kell izzadnunk.

A 2010 FIFA World Cup South Africa összességében nagyon jól sikerült, a sorozaton belül kiemelkedő mind az irányítás, mind a hangulat terén, de ahogy testvérei, úgy a PES-sel összehasonlítva ő is csúnyán lemarad játékélményben. A legjobb megoldás az lenne, amit minden egyes ilyen tesztnél emlegetek, hogy egyesüljön a két csapat, és adjanak ki egy nagy, közös focis játékot, egy tökéletesen sikerült műalkotást, hiszen külön-külön mindketten sánták, ideje lenne hát valami összefogásnak. Ez szép álom persze, sosem fog megtörténni, és annak se nagy az esélye, hogy egy harmadik kiadó beférkőzzön a piacra, még a UbiSoft is csak egy FIFA Streethez hasonló kis szórakoztató szösszenetet fog kiadni jövő hónapban, pedig a kezdeti Pure Futball még bíztatónak tűnt.

[bold]Platformok: Playstation 3, Xbox 360, Nintendo Wii, PSP

Tesztelt platform: Xbox 360[/bold]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward