125 éves a Nintendo

Az 1889-ben alapított cég élemedett kora ellenére még mindig jól tartja magát. Boldog születésnapot!

125 éves a Nintendo

Ma ünnepli 125 éves születésnapját a Nintendo, amely a Coca-Colával, az Eiffel Toronnyal és a The Wall Street Journallal egyidős. Az 1889 szeptember 23-án alapított céget mi már leginkább a Mario, a Zelda és a Donkey Kong játékszériákról ismerjük, de a kezdetekben még csak kártyajátékokat gyártottak.

A Nintendót egy Fusajiro Yamauchi nevű úriember alapította, de vállalkozása az ötvenes évekig csak szerény nyereséget hozott a konyhára. A cég történetében a nagy változás akkor következett be, amikor Fusajiro unokája, Hiroshi Yamauchi úgy döntött, hogy bővítésekbe kezd és a külföldi piacot is megcélozza.

A videójátékok gyártásához és kiadásához vezető út rögös volt, előtte a Nintendo többféle területen is kísérletezett: taxi szolgáltatást indítottak, gyorsrizst árultak és hotelhálózatot üzemeltettek szerelmi légyottra vágyó pároknak.

A 70-es években Yamauchi olyan emberekkel kezdett együtt dolgozni, mint Gunpei Yokei és Shigeru Miyamoto, akik jól ráláttak, hogy milyen irányba tart a világ, így a cég először elektromos játékokkal, majd játékkonzolokkal kezdett foglalkozni.

Egyszer fent, egyszer lent - mindig is ez volt jellemző a Nintendo szerencséjének alakulására, de a cég a nagy túlélők közé tartozik. A Wii U-val és a 3DS-sel kezdetben nem volt szerencséjük, de hosszú távon talán már képesek lesznek egyenesbe jönni a veszteségek ellenére is. A cég jelenleg az amiibo játékokkal próbálja bővíteni a kínálatát, ezen kívül pedig egészséges életmóddal kapcsolatos termékekkel is foglalkoznak.

NES - a Nintendo egyik legnagyobb sikerterméke

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward