100 000 dollárt érhet egy-egy Windows 8.1-es biztonsági rés

A Microsoft egy ötletes program indítására készül, amelynek keretén belül komoly díjazást kapnak a Windows 8.1 Preview és az Internet Explorer 11 Preview biztonsági réseinek felkutatói.

100 000 dollárt érhet egy-egy Windows 8.1-es biztonsági rés

A Microsoft "bugvadászatra" hívja azokat az informatikai biztonságtechnikai területen jártas szakembereket, illetve vállalkozó kedvű felhasználókat, akik elég felkészültek és képzettek ahhoz, hogy feltérképezzék a Windows 8.1 hamarosan megjelenő első, és egyben egyetlen bemutató kiadásának biztonsági réseit. Emellett a vállalat az Internet Explorer 11-es bemutató kiadására is kiterjeszti a programot, de utóbbi akció majd csak később indul.

A kezdeményezés célja, hogy a vállalat időben észrevegye a biztonsági réseket, és időben javíthassa azokat - még azelőtt, hogy segítségükkel különböző támadást lehetne indítani a Windows alapú számítógépek és felhasználóik ellen. Egyszóval a vállalat biztonságos operációs rendszert és biztonságos webböngészőt szeretne kínálni felhasználói számára - ez üdvözlendő dolog.

A vadászat június 26-án indul

A Windows 8.1 Preview június 26-án, azaz a következő hét szerdáján válik ingyenesen elérhetővé. A bemutató kiadás megjelenésével egy időben kezdetét veszi a biztonsági rések utáni vadászat is: a Microsoft egy-egy Windows 8.1 Preview biztonsági rés feltérképezéséért akár 100 000 dollárt is hajlandó kifizetni (Mitigation Bypass Bounty). Itt persze csak olyan biztonsági rések játszanak, amelyekről eddig még nem szerzett tudomást a vállalat. A cég persze azt is honorálja, ha a frissen felfedezett biztonsági rés mellé védelmi tanácsot, illetve védelmi ötletet is ad az adott delikvens - egy-egy ilyen "védelmi ötletért" akár 50 000 dollárt is be lehet majd zsebelni (BlueHat Bonus for Defense).

A Windows 8.1 Preview mellett az Internet Explorer 11 Preview kiadása is beszáll a buliba, igaz, itt már szerényebb összeg üti a markát annak, aki biztonsági rést talál. A feladat annyi, hogy a Windows 8.1 Preview kiadásán futó Internet Explorer 11 Preview esetében kritikus biztonsági réseket kell keresni, majd találat esetén értesíteni kell a Microsoftot - természetesen némi magyarázattal karöltve. Az Internet Explorer 11 Preview egyes biztonsági réseiért akár 11 000 dollárt is zsebre lehet vágni. Fontos, hogy az Internet Explorer 11 Preview Bug Bounty program csak 30 napig tart, azaz június 26-tól július 26-ig tart, a Windows 8.1 Preview esetében azonban nincs megszabott időkeret.

Az összegek megállapításánál minden bizonnyal azt is figyelembe veszik a szakemberek, hogy a feltérképezett biztonsági rés nagyjából mekkora kockázatot jelent. Ötletes kezdeményezés, igaz, hasonló programokat már más neves vállalatok is indítottak. Reméljük, a példa továbbra is ragadós lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward