1,15 milliárdba fájt a Microsoftnak az Xbox 360 RRoD hibája

A legendás pirosledes hiba sokaknak szerzett kellemetlen pillanatokat . Többek között Peter Moore-nak és Steve Ballmernek is.

1,15 milliárdba fájt a Microsoftnak az Xbox 360 RRoD hibája

Peter Moore, aki ma az Electronic Arts operatív igazgatója, annak idején az Xbox-csapat egyik vezetője volt, az IGN tegnapi podcastjában pedig beszélt egy kicsit arról, mi is történt akkor, amikor a Microsoft rájött, nagy a baj az Xbox 360-nal.

Valószínűleg mindenki emlékszik az Xbox 360 piroskarikás elhalálozására, az RRoD-re, ami tulajdonképpen a konzol első egy-két szériáját szinte 100%-ban elvitte előbb vagy utóbb. Nos, Moore elmondta, az egész balhé 1,15 milliárdba került a Microsoftnak. Amikor először fedezték fel a problémát, azonnal nekiállt a pénzügyi csapata kiszámolni a dolgokat, hiszen Moore pontosan tudta, hogy hamarosan mindenképp Steve Ballmer elé kell állnia.

"Leültünk a csapatommal, és kijött az 1,15 milliárdos összeg. Máig emlékszem arra, hogy ebből 240 millió csak a FedEx-hez ment. A részvényárfolyamuk valószínűleg megzuhanhatott abban az időszakban. Aztán odaálltam Steve elé, akit egyébként halálosan szeretek, de azért lássuk be, ijesztő tud lenni. Csak annyit mondott, hogy ismertessem a teljes helyzetet" - kezdte Moore.

"Sohasem felejtem el azt a pillanatot, és ha ma Xbox-játékos vagy, akkor megköszönheted Steve Ballmernek, hogy még csak nem is hezitált a döntéssel. Persze a Microsoft egy gazdag cég, ami megengedheti magának az ilyesmit, de Ballmer még csak nem is gondolkodott, rögtön megmondta, hogy a márka megóvása fontosabb. Ha ezt a döntést akkor nem hozzuk meg, akkor az Xbox márka, és az Xbox One nem létezne. Ballmer simán ráköltött 1,15 milliárd dollárt erre, így az Xbox ma már valószínűleg háromszor-négyszer annyit ér" - emlékezett vissza.

Az Xbox 360 korai változatainak problémája tulajdonképpen az volt, hogy a forrasztásokhoz ólommentes forraszanyagot használtak, ami a nagy hőterhelés hatására előbb-utóbb elengedett, és a GPU tulajdonképpen levált az alaplapról - ez persze annak a következménye is, hogy eleve elég gyenge hűtési megoldást kapott az első Xbox 360. Moore úgy emlékszik, az ólommentes anyag használata az európai szabályozásoknak való megfelelés miatt vált szükségessé. Később a helyzetet a forrasztás megváltoztatásával oldották meg, illetve a GPU is kapott még egy extra hűtőbordát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward