Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Aion: Gondolatok a béta után

 • Dátum | 2009.06.09 12:01
 • Szerző | Magrathea
 • Csoport | JÁTÉKAz elmúlt hétvégén az NCSoft megtartotta első nyugati Aion bétáját. Nem húzták hosszúra, de legalább kaphattunk egy kis bepillantást a játékba. Éppen ezért nem is írunk róla komolyabb cikket, csak összegezzük észrevételeinket a játékkal kapcsolatban egy rövidke előzetes formájában. (A béta okán így nem annyira a bugokra(hibákra) mint az általánosabb jellemzőkre igyekszünk majd kitérni.)

Az Aion mint tudjuk Cryenginet használ, a grafikája a maga műfajában szép, de azért túl sokat ne várjunk. Inkább azt helyezték előtérbe a készítésénél, hogy elég gyors legyen, és minél inkább száműzzék a töltőképernyőket a játékból.

Kezdetek és karaktergenerálás

Ahogy azt már megszokhattuk az NCSofttól, szeretik a felemelő hangulatú zenéket. A játék indítását követően egy bájos hangú hölgynek körülbelül 10 másodpercig tart kiénekelni azt az egy szót, hogy Aion. Már ettől szárnyakat kaptunk, szóval bele is fogtunk gyorsan a karaktergenerálásba, amiről csak pozitívan tudunk nyilatkozni. Rengeteg féle arc és haj közül választhatunk leendő avatárunknak, sőt, csúszkák tömkelegével ezeket még tovább tudjuk finomítani. Nem csak az arcot, de karakterünk testét is kedvünk szerint formálhatjuk, amiből eredően alkothatunk akár töpszli tündét vagy lombrágó embert is. (Az alapvető fejméret növelésével még lufi fejű szörnyetegeket is összehozhatunk, de viszonylag kevesen álltak elő ehhez hasonló karakterekkel.) Lényeg az, hogy nem raktak be olyan fajokat, mint az elf, ember vagy a törpe, de simán csinálhatunk olyan karaktert, amely pontosan úgy néz ki mint ezek. Kiemelendő talán még a mellméret növelő csúszka (chest), és az abban rejlő lehetőségek... :)

A karakterválasztó képernyő
A karakterválasztó képernyő

Itt érdemes néhány szót ejteni a karakter animációkról. Szépek és változatosak. A mozgás szemet gyönyörködtető, rengeteg féle emote (érzelmeket kifejező mozdulatok) van és figyeltek olyan apróságokra is, mint például ha avatárunkkal vízbe megyünk, elkezd pancsolni. Száraz, sivatagos területen pedig pár másodperc után meglegyezi magát, míg normál helyen csak érdeklődően körbe tekint. Már rögtön az elején magunkénak éreztük a karaktert, ez egy igen fontos pozitívum.

Önfeledt pancsolás...
Önfeledt pancsolás...


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 24.
  2009. 06. 13. 10:04
  L2 az tényleg borzalom én is sokat játszottam vele ... de már nagyon meguntam. Nincs azzal gond, csak nem európának szánták.

  egy kis update akkor:
  - AH már javítva van talán 1.2-es verzióban már szintenként lehet szűrni
  - A videós questeknél természetesen lesz hangja az npc-knek, sőt a karaktereknek is, mert ugye most még mindig a koreai nyafogás hallatszott
  - Repülés a szotoriban leírtak szerint történik, miszerint csak aether közelében tudsz repülni, ami az torony közelében egyre magasabb koncentrációban található ... lásd Abyss ... ott már csak a repülési időd szab határt szárnyalásotoknak.
  - Irányítással nem tudom mi a gondotok ... Aionban gyakorlatilag mindent be tudsz állítani ... célszerő az A és D-t forgásról oldalazásra cserélni <img src= Point and Click kikapcsolható ... de néha jól jön ... pl aether szedésnél!

  Ui.: Koreai verzióban megjelent az 1.3as patch ... új fajta insták ... van ahova mindkét frakcióból 1-1 party egyszerre lép be ... stb stb
  Új stigmák, questekkel növelhető a stigma slotok száma ... stb stb
  Részletes Patch Notes olvasható az AionHun oldalán <img src=
 • 23.
  2009. 06. 12. 15:53
  Igaz, én is csak régebben játszottam vele és már meguntam, de szerintem PvP terén voltak finomságok. A farmolás része meg tényleg borzalmas volt.

  Viszont GW az még ma is el tud szórakoztatni, néha-néha belépek hogy újra csínáljak 1-2 küldetést. Csak jöjjön a második rész.
 • 22.
  2009. 06. 12. 15:39
  Én sokat játszottam anno a Lineage 2-vel. Sajnos. Nem vagyok jó véleménnyel róla. Itt nyugaton a trend inkább a sztori alapú MMORPG-k felé húz, abban pedig eleinte nem is voltak küldetések (kasztváltókat inkább ne is számítsuk, olyan rémesek voltak). Később implementáltak valamiféle quest szagú maszlagot, de gyenge próbálkozás volt. Alapvetően lett volna neki sztorija, de ez a gameplay során elsikkadt. Egy nagy farm bajnokság volt az egész. Előnye: jó nagy bögyei voltak a sötételf csajoknak és szépek voltak a ruhák. Persze valakinek ez tetszik, ízlés kérdése, átfogalmazom a mondatom:

  Egyébként drukkolok az Aionnak, ez tűnik a NCSoft eddigi legkomolyabb próbálkozásának a Guild Wars mellett, ami megfelel a nyugati ízlésvilágnak és trendeknek is.
  <img src=
 • 21.
  2009. 06. 12. 10:26
  (Pacman @ 2009 Jun 12, 01:42) Egyébként drukkolok az Aionnak, ez t?nik az NcSoft eddigi legkomolyabb próbálkozásának a Guild Wars mellett. A zárásban egyébként írtam is, hogy összességében jó és ígéretes a játék. <img src=)
  Azért az L2 sem elhanyagolható..

  A rózsaszín fákról meg annyit, hogy a cseresznyevirág (sakura) igen elterjedt keleten, legalábbis a japánoknál.
  (Kék fákat viszont még nem láttam.)
 • 20.
  2009. 06. 12. 02:42
  Melkor:
  Félreérted, nem éreztem támadónak, csak reagáltam az általad írtakra. Tényleg tettetek hozzá jó néhány hasznos megjegyzést a cikkhez, örülök, ha tapasztalt játékosok megosztják a tudásukat a többiekkel.

  A köszönetet komolyan gondoltam, nem volt benne semmi "mögöttes értelem". =)

  Én annyit játszottam a játékkal amennyi a nyugati béta volt.
  Egyébként drukkolok az Aionnak, ez tűnik az NcSoft eddigi legkomolyabb próbálkozásának a Guild Wars mellett. A zárásban egyébként írtam is, hogy összességében jó és ígéretes a játék. <img src=)

  Hozzáteszem amit negatívnak hoztam fel:
  1. xp vesztés és tejelés halál után
  2. 2 sok helyen le van tiltva a repülés
  3. nincs úszás (mellig érő víz már halálos)
  4. kiszámíthatatlan a craft skillek fejlesztése
  ezek nem a kliens hibái, és valószínűleg egyelőre így is maradnak.

  Az aukciós házat, a szinkront és az irányítást nagy valószínűséggel helyre rakhatják még. <img src=

  A grafikával pedig már így sem volt gondom, egy mmo-tól nem lehet elvárni, hogy úgy nézzen ki mint a crysis. A wownál és warhammernél szebb az Aion már így is. A keleties stílus meg ízlés kérdése hogy kinek tetszik. Nekem alapvetően nincs vele gondom, csak a kék és rózsaszín lombbal rendelkező fáktól áll fel a hátamon a szőr! <img src=
 • 19.
  2009. 06. 11. 21:43
  Hát sajnálom h támadónak érezted a postjainkat, inkább csak kitértünk Bull-al azokra a dolgokra, amire nektek idő és vagy érdeklődés hiányában ti nem foglalkoztatok. Talán így a többi leendő játékos teljesebb képet kap róla. Hidd el nem kevés játékóra van már mögöttünk szinte minden kasztot kipróbáltunk a mesterségekkel együtt és ezeknek az eredményét nagyrészt olvashatjátok AionHun-on is. Postjaink csak kiegészítésként akartak szolgálni.

  Bár reakciódat elnézve te ezzel nem igazán értesz egyet. Aminek oka talán az lehet, hogy:
  "A béta okán így nem annyira a bugokra(hibákra) mint az általánosabb jellemzőkre igyekszünk majd kitérni."

  ... ennek ellenére a cikked 70%-a ezekről a hibákról szól <img src=
 • 18.
  2009. 06. 11. 21:03
  Melkor:
  Beleírtam többször is, hogy béta és ahhoz mérten kell az elmondottakat értékelni. A gyártásnak pedig a fejlődés részét húztam le, az, hogy milyen itemeket lehet vele aztán készíteni, már egy más tészta. Több MMO-ban is van critical a gyártásnál, ez annyira nem extra (pl.:lotro), de pozitív. A kék csík csak akkor mozog gyorsabban, ha alacsonyabb szintű tárgyat készítesz vagy gyűjtesz, éppen ezért egy a fejlődést nem gyorsítja meg. A varázslatokat már korábban megbeszéltük. A chain skillekről esett szó, van varázslónál is egyébként bőven olyan. A nyilacskákat szintén magyaráztam (ami a mozgásra ösztönöz).

  Mi is bízunk benne, hogy a következő verzióban már kijavítják a felsoroltakat és lesz szinkron. <img src= Köszönjük a véleményed.
 • 17.
  2009. 06. 11. 18:57
  hát ahhoz képest h egy béta teszt volt egy régi klienssel, ahhoz képest néhol elég nagy elvárásaid akadtak ... pedig ez még messze nem a végleges verzió. Az általad felsorolt hibák nagyrésze a kliensből adódik, ezek egy részét már javították a többit pedig fogják.
  BullFrog elmondta a nagyját, max még a gyártás részéhez szólnék hozzá egy kicsit amibe ti beleuntatok.
  Értelemesebb recepteknél (értem ezalatt magát a fegyvert meg a ruhákat, éxereket) van rá esélyed, hogy a vártnál valami jobbat sikerül gyártanod ... lásd L2 ... fundation itemek, csak itt már kis szinten is megvan ez. Pár bétát már megjártunk kínában ott pl 36 darab 17es szintű polearmból nekem 8 darab lett shining item ... ami annyit tesz, hogy jelen esetben a 17es fegyver jobb lett mint a síma fehér 22es. Ugyanez megvan minden mesterségben pl kajáknál "ízletes" étel lehet így és akkor nem 30 percig tart a buff hanem 45ig.
  Egyébként minél magasabb a gyártós szinted annál gyorsabban megy a "kék csík".
  A varázslatok kb az összes RPGben így műkődnek, a többi NCSoft csodában is a jég lassít a tűz fáj stb stb ... ezekről kár is szót ejteni.
  Ami viszont lehet h elkerülte a figyelmeteket, mert ugye a varázslót próbáltátok ... az a skillezés meg a chain skillek! Közelharci karakterek esetében ez kell a túléléshez, ha nem skillezel, ha használod a chain skilleket, nem mozogsz harc közben, akkor könnyen a Soul Healer lehet a következő beszélgetőtársad. Assassinnál pl 2szer annyi hp-d marad ha mozogsz harc közben, mintha csak állsz és püfölöd.
  Repülésről annyit, hogy ahogy közelebb kerülsz a toronyhoz annál több a repülési idő, annál több helyen lehet repülni, és egyre jobban kinyílik a térkép, nem annyira lineáris, mint az első két területen.
  Egy lvl 20as bétából nem szabad nagy következtetéseket levonni, kínában 30 volt a limit, de még így is sok kérdés maradt bennünk, ami nem is baj ... mert különben minek játszanánk akkor szeptembertől? <img src=

  Ui.: Következő béta hétvége Június 19-21 ... Asmodian oldal lvl limit: 10 !!!
 • 16.
  2009. 06. 11. 13:52
  tszaboo: olyan jelzés már tervbe volt véve, hogy jelezzük a cikk címében kis ikonokkal, hogy milyen gépekre van, de azt nem gondoltuk, hogy a stílus problémát jelent, kitalálunk valamit arra is, lehet lesz egy infó box az első oldalon, köszönjük az észrevételt
 • 15.
  2009. 06. 10. 08:13
  freeker: én még 1-2 éve láttam az NCSoft oldalán hogy meg fog majd jelenni és akkor még csak Single player volt <img src= de akkor mégse :L
 • 14.
  2009. 06. 09. 22:03
  tehát, tegyükfel külön gatya meg külön fölső még mindig ugyanazt a kinézetet fogja adni mintha csak a fölső? (gondolom a fölső cucc adja a páncél kinézetét)
 • 13.
  2009. 06. 09. 18:39
  pontosan, és látszanak a nyakékek is, és a ruhákat egyedileg lehet festeni is, zöld, kék, barna, lila

  http://picasaweb.google.com/eryndis88

  Itt vannak egyébként képek, bnőm albumában, festésről rakok fel pár képet, mindjárt, csak hogy élesben lehessen látni <img src=
 • 12.
  2009. 06. 09. 17:13
  csigabigaf:
  Van alsó, felső, cipő, kesztyű, vállas, sapi és ékszerek, amelyek közül a fülbevaló látszik ha felveszed.

  A kérdés jó, ha nem ugyanazon armor szet darabjai vannak rajtad, akkor előfordulhat, hogy elütnek egymástól a cuccaid, de hát ez mindenhol így van általában.
 • 11.
  2009. 06. 09. 16:34
  Személy szerint 4 éve WoW-ozok, én még nem próbáltam de már nem 1 WoW-os barátomtól hallottam, hogy rerollol erre a jáékra ha kijön szóval valamit tényleg tudhat mert lássuk be eddig nem igen tudott 1 MMo se komoly koknkurenciát jelenteni a WoW-nak.
 • 10.
  2009. 06. 09. 16:33
  KHmm ... gondoltak a férfiakra is, mivel így első ránézésre mindegyik szereplő elég nagy "tűdővel" rendelkezik <img src=
 • 9.
  2009. 06. 09. 16:15
  jadam92: MMORPG Single Playerbe? Érdekesnek bizonyul!
 • 8.
  2009. 06. 09. 16:01
  Ő.. hát.. nem véletlenül van MMORPG-nel titulálva.
  Tehát nem.

  (Mást meg tényleg nem lenne semmi értelme WoW-hoz hasonlítani)
 • 7.
  2009. 06. 09. 15:56
  nem olvastam el. De ő ez csak SinglePlayeres lesz nem?
 • 6.
  2009. 06. 09. 15:22
  (Svindler @ 2009 Jun 9, 14:11) Konkii: A varázslatok viselkedése több világban is eltér. Van ahol pl. a villámokra helyezik a hangsúlyt, vagy a jég komoly sebzést tud kiosztani (én valahogy mindig frost párti voltam :] ) A spelleknél ha felt?nik a hasonlóság akkor ez van, nem azt írta, hogy ez rossz.

  Sajnos nem volt id?m hétvégén kipróbálni a bétát, pedig akartam, az, hogy el?re vagy hátra blinkelünk mindegy, megszokás kérdése, jól kihasználható mindkett?.

  Viszonyítási alapként a WoW szerintem több, mint megfelel?, pont azért mert sokan ismerik, van mib?l kiindulniuk és így közelebb lehet vinni az Aion-t azokhoz is, akiket eddig pl. nem érdekelt. Kíváncsi vagyok a teljesre, alapvet?en nem szeretem az NCSoftos MMO-kat, de az Aion érdekel, tetszet?s darab.

  A legtöbb MMORPG varázsó kasztjaiban azért többféle "elementál" is megjelenik, így a specializálódás nem a játékon múlik, hanem a játékoson.
  Az hogy hasonlítanak a varázslatok, ezt ellehet mondani akármilyen MMORPG párosítással, hiszen már nem igazán lehet újat kitalálni, jó pár éve ell?tték szinte az összes lehet?séget. (Illetve ha tud valaki valami eredetit mondani amihez hasonló még sehol nem volt, az dícséretes.)

  A személyes véleményem meg az, hogy a WoW a sikerét leginkább annak köszönheti, hogy egy ezelött is igen híres világra épült. Amely egy friss játéknál nem (feltétlenül) adott. (Persze lehet hogy elfogult vagyok a WoW-val kapcsolatban, hiszen inkább az Ncsoftos alkotások tetszettek, de azért nem hiszem)

  Mondjuk az Aion világa nem tetszett, meg az eddigi videók amiket láttam bel?le, de majd lehet hogy kipróbálom. Viszont ami tuti siker lesz az a GW2.
 • 5.
  2009. 06. 09. 15:11
  A stigmáknál azért írtam hogy egyedivé tesz, mert más más skilleket kapsz ugye belőlük, így nyílvánvalóan mást készítesz be egy raidhez és mást akkor ha csak szólózni mész. Ezen kívül még sokmindenről lehetne írni, így például a socketelhető itemekről és így tovább, de ez csak egy előzetes, így nem fejtettem ki mindent.

  Valóban érdekes a bolygó üreges mivolta, az Abyss, ami a két fél között helyezkedik el szerintem nagyon olyan mint az Űr, de nagy szakinak látszol, ha te mondod biztos van ott levegő. <img src=

  WoWhoz azért hasonlítottam, mert igyekeztem gyakorlatiasan megközelíteni a dolgot, a WoWot pedig nagyon sokan ismerik. Egyébként jobban is hasonlít az Warcraft rendszere az aionra mint például a lotroé vagy a conané.
 • 4.
  2009. 06. 09. 15:11
  Konkii: A varázslatok viselkedése több világban is eltér. Van ahol pl. a villámokra helyezik a hangsúlyt, vagy a jég komoly sebzést tud kiosztani (én valahogy mindig frost párti voltam :] ) A spelleknél ha feltűnik a hasonlóság akkor ez van, nem azt írta, hogy ez rossz.

  Sajnos nem volt időm hétvégén kipróbálni a bétát, pedig akartam, az, hogy előre vagy hátra blinkelünk mindegy, megszokás kérdése, jól kihasználható mindkettő.

  Viszonyítási alapként a WoW szerintem több, mint megfelelő, pont azért mert sokan ismerik, van miből kiindulniuk és így közelebb lehet vinni az Aion-t azokhoz is, akiket eddig pl. nem érdekelt. Kíváncsi vagyok a teljesre, alapvetően nem szeretem az NCSoftos MMO-kat, de az Aion érdekel, tetszetős darab.
 • 3.
  2009. 06. 09. 14:51
  Miért kell egyáltalán hasonlítani valamihez?
  Nekem sem tetszett ez a fajta megítélése a játéknak.
  Azért mert sokan játszanak a WoW-val, attól még nem kell úgy megírni a cikket mintha például a Blizzard találta volna ki a tűzgolyót vagy tudom is én mit.
  Az egésznek volt egy olyan hangulata, mintha azt akarnád sugallni, hogy jó-jó, de semmi új a WoW-hoz képest. Pedig ha úgy nézed Wow előtt is volt túzgolyó, teleportálás és jégvarázslat is.
  Sőt hosszú fülü emberek, törpék és színesbőrüek (zöld).
  Egyébként egy varázslónál valószínüleg értelmesebb hátra teleportálni, mint előre, hiszen azért varázsló hogy ne üssék.


  UI:
  "...A jég varázslatok lassítottak, fagyasztottak, a tűzvarázslatok nagyot sebeztek, még a teleport varázslat is ott volt"
  Hát igen gyanús lenne ha a jégvarázslatok teleportálnának, a tűzvarázslatok lassítanának meg fagyasztanának és a teleport meg nagyot sebezne. De te tudod...
 • 2.
  2009. 06. 09. 14:44
  Lévén a WoW a legelterjedtebb piacvezető MMO, és a hasonlítás segít a megértésbe, szerinted mihez kéne hasonlítani?

  Egyébként kérdés, a videóba láttam a szépszép rucikat, közben felmerült bennem hogy ezek nagyon egy-nek látszanak, tehát a felszerelésünk mennyire darabolt, és ez mennyire látszik amikor hordjuk azt?
 • 1.
  2009. 06. 09. 14:27
  VISSZA A CIKKHEZ

  Egy kis kiegészítés:
  Minden halálnál 2 % XP-t veszít mindenki és mindig 6os szinttől fogva, ebből 1%ot lehet visszavásárolni, az első halál borsos, így olyankor nem sok értelme van Soul Healert használni. Ilyenkor ugyanis ha ilyenkor 100%ot kell fizetni, következő haláloknál már csak 50%. Azaz 2. halálnál 150%ot, harmadiknál 200%, negyediknél 250%, és így tovább. szóval érdemes 3 halált megvárni hogy megérje a soul heal <img src=

  Abyss nem az űr, a 2 világ ketté szakadt, lett az északi és a déli rész, és a köztes rész az Abyss, így túlképp van levegő <img src=

  Stigmákkal nem egyedivé tehetjük a karaktereinket, hanem vannak skillek, amikhez kell Stigma, pl az említett Sorcerernek lvl20on van egy stigma skillje, ami fává változtatja az ellenfelet. Ha jól emléxem 10 szintenként kapsz 1 stigma slotot így lehet 4 helyed, ahova berakhatod ezeket a speckó skilleket. Cleric-nek pl instant healje van lvl25-n. Vagy Gladiátornak instant root.

  Lvl25-t elérve kapsz questet, hogy Abyssba kerülhess, és itt kapsz egy skillt amivel lényegesen nagyobb sebzésed van ha repülsz, és 30%al gyorsabban is.


  Jah és még valami, ez még nagyon messze van a teljes verziótól, amit most bemutattak, az az 1.0-s verzió, amit a kínai OB is használ, azaz semmivel sem jobb/több/szebb, mint az. Amit mi szeptemberben megkapunk az már az 1.3 lesz (itt tart a kóreai fejlesztés, de az is lehet hogy addigra már lesz 1.4). Aminek köszönhetően, ha minden igaz, szebb grafikát, még szebb karakteranimációkat, nagyobb felbontású textúrákat (ha minden igaz), és rengetek skill változást kapunk, hogy fent tartsák az egyensúlyt a karakterek között.

  Megjegyzem elég érdekes dolog hogy WOW-hoz hasonlítgatod, tekintve, hogy ez jobb <img src= és nem csak a grafikáról beszélek, hanem a mozgás és harcrendszeren. Animációk kidolgozottságán. Az hogy a karakterek hasonlóak, wow kb ugyanennyire koppintott annó az előző mmorpg-kből, és ennyi erővel le kéne védetni a mágus kasztot, hogy máshol ne legyen <img src=