Zyxel NSA325: NAS és médiaszerver otthonra

A Zyxel könnyen kezelhető hálózati adattárolója az általános NAS szolgátlatások mellett médiaszerver funkciókat is kínál.

Zyxel NSA325: NAS és médiaszerver otthonra

Bevezető

Hálózati adattárolót már nagyon régen láttunk vendégül, így itt volt az ideje, hogy egy újabb modellt vegyünk alaposan szemügyre. Ezúttal a Zyxel egyik NAS konfigurációjára esett a választás, méghozzá az NSA325-ös modellre.

A médiaszerverként aposztrofált, kifejezetten, kifejezetten otthoni környezetbe szánt NAS számos kényelmi funkciót kínál. Képes például automatikus YouTube videó- és FlickR fotómegosztásra is, persze utóbbi funkciókkal érdemes körültekintően bánni, nehogy kellemetlen meglepetésben legyen részünk. Emellett még FTP-re is tud automatikusan feltölteni, ehhez csak az előre megadott mappába kell másolni a feltölteni kívánt tartalmakat, amit a NAS szoftvere figyel és a megadott beállításoknak megfelelően bizonyos idő elteltével fel is tölti a őket a kívánt helyre. A hálózati adattároló emellett a megszokott alap funkciókat is felvonultatja, sőt, a kinézetére sem panaszkodhatunk. Mivel médiaszerverről van szó, így az uPnP és a DLNA 1.5 támogatás sem hiányozhat a repertoárból, sőt, egyéb médiaszerver funkciók is rendelkezésre állnak, amelyekről a későbiekben lerántjuk a leplet.

Kezdjük az ismerkedést a már megszokott specifikációs listával. Íme:

Most, hogy már nagyjából képben vagyunk a termékkel kapcsolatban, ismerkedjünk meg vele, illetve tartozékaival közelebbről is!

A csomag tartalma, hardver

[bold]Csomagolás, hardver

[/bold]

A NAS egy tetszetős, egyszerű, ám de letisztult dizájnnal ellátott dobozban érkezik, amely a termékkel kapcsolatban minden szükséges információt megoszt a leendő tulajdonossal. A hátoldalon nem csak a legfontosabb tulajdonságok vannak felsorolva, de két ábrát is találunk, amelyek a NAS csatlakozóival ismertetnek meg minket.

A doboz belsejében a NAS mellett – amely gondosan becsomagolva foglal helyet – minden egyéb szükséges kelléket megtalálunk. Kapunk egy gyors üzembehelyezési útmutatót, valamint egy telepítő lemezt is – utóbbin a segédprogramok mellett a felhasználói kézikönyv digitális változata is jelen van, ami jól jön, ha valamelyik funkció beállításánál elakadnánk. Persze ilyesmire nem igazán kerülhet sor, mert a szoftver is letisztult, egyszerűen kezelhető, de ezt a következő oldalon majd meg is mutatjuk.

A dokumentumok és a telepítő lemez mellett a szükséges tartozékok is jelen vannak a kínálatban. A NAS-hoz kapunk egy külső tápadaptert a hozzá tartozó tápkábellel együtt, valamint egy Gigabites Ethernet kábelt. A sort a HDD beszereléséhez szükséges műanyag lapkák és a hozzájuk passzoló csavarok zárják. Érdekesség, hogy a tasakokban nem 4, hanem 5 csavar lapul, azaz kapunk 1-1 tartalékot is. Szimpatikus lépés, sajnos sokszor spórolnak a gyártók ilyen apróságokon is.

Most pedig vizsgáljuk meg magát a médiaszerverként is funkcionáló hálózati adattárolót. A NAS előlapján a bekapcsoló gomb alatt a különböző státusz LED-eket találjuk, de a sorban egy USB 3.0-s port is lapul, amihez jár egy „Quick Copy” gomb is. Ezen a porton keresztül rendkívül gyorsan tudunk biztonsági mentést készíteni USB 3.0-s adattárolónk tartalmáról, így az USB 3.0-s port alkalmazása miatt ki is osztjuk az első piros pontot. A port persze azokkal az eszközökkel is kompatibilis, amelyek régebbi USB szabványt használnak.

Az előlap a felsoroltakon kívül mást nem tartalmaz. Sajnos a tervezők az előlap esetében a zongoralakk fekete műanyag borítást találták a legmegfelelőbb választásnak, ami könnyedén karcolódik, így mi le sem vettük a jobb oldali részről a védőfóliát, hogy ne keletkezzen kár a teszttermékben.

A NAS hátoldalán, rács mögött találjuk a hőmérsékletvezérelt rendszerhűtő ventilátort, ami egy halk, de rendkívül hatékony példány. Mellette két USB 2.0-s port és egy Wake on Lan (WOL) funkciót is támogató Gigabites Ethernet port lapul. Az USB 2.0-s portokon keresztül egyrészt szünetmentes tápegységet, másrészt nyomtató(ka)t kapcsolhatunk a rendszerhez, hiszen mind UPS, mint pedig nyomtatószerver funkció rendelkezésre áll. A kompatibilis nyomtatók listáját itt, a lap alján találják az érdeklődők.

Persze szünetmentes tápegységeken és nyomtatókon kívül USB-s adattárolók  is csatlakozhatnak ezekhez a portokhoz. A bal alsó sarokban a tápadapter csatlakozóját, tőle jobbra pedig egy Kensington portot találunk. Utóbbival a NAS könnyedén a polchoz, az asztalhoz, illetve egyéb tárgyhoz láncolható, így megnehezíthetjük a tolvajok dolgát.

A NAS két oldalán és tetején semmi extrát sem találunk, az alján azonban gumilábak, illetve egy szellőző foglal helyet. Probléma, hogy a NAS oldallapjain, tetején és alján könnyedén megmaradnak az ujjlenyomatok, így a NAS tisztántartása kemény dió, de ideális esetben szerencsére nem fogdossuk sokat, csak amikor összerakjuk.

A NAS előlapjához még térjünk vissza egy kicsit. Az előlap egy mágneses rögzítő mechanizmussal záródik, azaz két apró mágnes tartja csukva az ajtót. Az előlap bal szélét megfogva könnyedén kinyitható a műanyag ajtó, amely mögött a 3,5 colos merevlemezeket fogadó bővítőhelyek lapulnak. Ide SATA csatolófelülettel ellátott merevlemezeket pakolhatunk, méghozzá 2 x 3 TB-os maximális adattároló kapacitással. A rendszer RAID 0, RAID 1 és JBOD támogatást egyaránt kínál, a belső merevlemezek esetében pedig EXT4-es fájlrendszert használ. A kompatibilis 3,5 colos formátumú, SATA 3 Gbps-os vagy SATA 6 Gbps-os csatolófelületet használó merevlemezek listája itt található. A rendszer a merevlemezeket bizonyos idő eltelte után készenléti állapotba küldi, így energiát spórol meg.

A merevlemezekre beszerelés előtt fel kell rakni a műanyag síneket, ezután könnyedén a helyükre tolhatjuk őket. Kiszerelésükhöz az előlap hátoldalára pattintott kis fogantyút használhatjuk: ezt a műanyag sín elejébe kell beakasztani, majd az adott HDD kihúzható, mint egy fiók. Ötletes megoldás, amivel már találkozhattunk korábban is. A fogantyú fülei persze nem tűnnek elég robosztusnak, így attól féltünk, hogy a HDD kihúzása közben letörnek, de erre szerencsére nem került sor.

A NAS háza egyébként egy 1,6 GHz-es magórajelen ketyegő processzort rejt, amelyhez 512 MB-nyi rendszermemória társul. Ezek alapján sebesség és rugalmasság tekintetében sok baj nem lehet a hálózati adattárolóval, már amennyiben a szoftver is hatékonyan végzi a dolgát. A következő oldalon ez utóbbira is fény derül.

Szoftver és tapasztalatok

[bold]

Szoftver[/bold]

A NAS-hoz igényes webes kezelőfelületet kapunk, amely egyrészt lehetőséget ad arra, hogy a NAS-on tárolt különböző tartalmakhoz hozáférjünk, másrészt elérhetővé teszi a rendszerrel kapcsolatos beállításokat is. A felhasználói kezelőfelület letisztult, könnyedén áttekinthető és modern, így öröm használni.

A rendszer beüzemeléséhez egy okos kis segédprogram lesz segítségünkre, amellyel könnyedén megtaláljuk helyi hálózatunkon az adott hálózati adattárolót. A szoftver segítségével az előzetes beállításokat is elvégezhetjük.

Természetesen, mielőtt használatba vennénk a NAS-t, érdemes megnézni, van-e frissebb szoftver hozzá, mint amivel mi kézhez kaptuk. Ebben az automatikus frissítés-ellenőrző szolgáltatás is segítségünkre van, de ha nem kívánjuk használni, akkor a Zyxel hivatalos oldalán keresztül is beszerezhetjük az új rendszerszoftvert.

A friss verziót mindig itt találjuk meg.

Általános és extra szolgáltatások

A NAS beállítása és a szolgáltatások beüzemelése gyerekjáték, így ezekre most nem térnénk ki, hiszen nem ez a cikk célja. Inkább az érdekességekre, valamint azokra a tulajdonságokra helyeznénk a hangsúlyt, amelyek miatt vonzó lehet az NSA325.

A dátumot és az időt időszerverek segítségével mindig naprakészen tarthatjuk, de a téli, illetve nyári időszámításra történő átállás is automatizálható. A NAS természetesen képes közvetlenül, PPPoE kapcsolaton keresztül is csatlakozni az internethez és a megosztások elrejtése is megoldható vele.

 

A különböző megosztások esetében egyébként jogok kiosztására is van lehetőség, így szabályozható, hogy mely felhasználók, illetve csoportok rendelkezzenek írási és olvasási, illetve csak olvasási jogosultsággal, valamint az is megadható, hogy mely felhasználók elől szeretnénk elrejteni az adott megosztást. Szabályozhatjuk azt is, hogy az adott megosztás weben keresztül is elérhető legyen-e. A felhasználók hozzáadásánál lehetőség van őket azonnal csoportba is sorolni, valamint kvótát is rendelhetünk hozzájuk, így szabályozható, hogy mekkora adattároló kapacitással gazdálkodhatnak.

A rendszer uPnP és média szerver beállításokat is kínál, sőt, a repertoárjában jelszóval ellátott és anoním módon egyaránt működtethető FTP szerver, valamint iTunes szerver is jelen van. A Broadcatching szolgáltatás jóvoltából RSS csatornákat figyeltethetünk, ami a különböző friss tartalmak automatikus letöltésére ad módot. Ekkor az admin/download mappába, az adott csatorna nevével ellátott alkönyvtárba kerülnek az újdonságok.

A NAS letöltőszervert is tartalmaz, így képes torrent fájlok kezelésére, de URL alapú letöltésekkel is megbirkózik. Meghatározhatjuk azt is, hogy a letöltőszerver mely időpontok között legyen aktív. A BitTorrent alapú letöltéseknél természetesen itt is lehetőség van a letöltési és feltöltési sebesség limitálására, valamint a seedelésre is. Tapasztalataink alapján összességében hibátlanul működött a letöltőszerver.

A NAS repertoárja az Applications menün belül új alkalmazások letöltésével és telepítésével tovább bővíthető, így például eMule támogatást, fotóalbum-szervert, SqueezeCentert, valamint PHP és MySQL szervert is varázsolhatunk rá.

Az általános beállítások mellett az alkalmazások között automatikus YouTube videó és FlickR fotó feltöltésre is lehetőség van. Itt csak meg kell adnunk felhasználói fiókunk hozzáférési adatait, majd ki kell jelölnünk egy mappát, amit a NAS figyel. Beállíthatjuk azt is, hogy mennyi idő teljen el az adott fájl mappába történő pakolása és feltölése között, így ha időközben meggondolnánk magunkat, még megakadályozhatjuk az adott fotó, illetve videó publikálását.

Ahogy azt az előző oldalon már említettük, a rendszer nyomtatószervert is tartalmaz, sőt, UPS szerverrel is rendelkezik - utóbbi a szünetmentes tápegységekkel való zökkenőmentes együttműködés miatt fontos. A NAS ezen kívül gyors adatmentést és gyors adatmásolást is biztosít, ehhez csak az előlapi USB 3.0-s porthoz kell csatlakoztatni az adott külső adattárolót, majd a Quick Copy gomb megnyomása után már végre is hajtja a feladatot a rendszer a korábban megadott paraméterek alapján.

Az adott PC adatainak biztonsági mentését a már jól ismert Memeo AutoBackup szoftverrel lehet elvégezni, de ezen kívül egyéb alkalmazások is használhatóak, ha rendelkezünk jól bevált adatmentő programmal. A Macesek számára jó hír, hogy a NAS-t használhatják az Apple TimeMachine névre keresztelt adatmentő szolgáltatásához is.

A NAS elérése okostelefonról, tábláról, helyi hálózaton keresztül

A Zyxel egy ingyenes, zMedia névre keresztelt kis alkalmazást kínál ahhoz, hogy a NAS-on tárolt fájljainkat helyi hálózatunkon belül okostelefonunkon, illetve tábla PC-nken keresztül is elérhessük (iOS, Android). Lehetőség van a fényképek és videók megtekintésére, valamint a zenék meghallgatására, sőt, a különböző szolgáltatások elindítását és leállítását is megoldhatjuk mobil eszközről. Emellett a NAS beállításaihoz is hozzáférünk, valamint a rendszer újraindítására és leállítására is van mód. Teljes körű megoldás, ami tesztünk alkalmával szintén hibátlanul működött.

A rendszer emellett DropBox támogatást is kínál, amelynek lényege, hogy mobil eszközeinkről különböző fájljainkat egyszerűen a NAS-ra varázsolhatjuk. Az így elküldött tartalmak az admin/Dropbox/FromDropbox/ mappába kerülnek.

Polkast támogatás - Fájljaink elérése távolról, interneten keresztül

A fájlokat interneten keresztül, távolról is elérhetjük, ehhez az adott táblára, illetve okostelefonra a Polkast alkalmazását kell telepítenünk. Mielőtt NAS-unkat elérhetnénk, regisztrálnunk kell egy felhasználói fiókot is, ezután már hozzá is férhetünk távoli fájljainkhoz. A Polkast szolgáltatása biztonságos peer-to-peer kapcsolatot hoz létre mobil eszközeink, valamint asztali számítógépeink és hálózati adattárolóink között, azaz egyfajta személyes felhőt kreál. A szolgáltatás igénybevételéhez szükséges alkalmazás Windows-ra, Mac OS X-re, Android-ra és iOS-re egyaránt elérhető. A Linux alapú konfigurációk közül csak a Zyxel NSA300-as sorozatú hálózati adattárolói támogatják a szolgáltatás használatát. Ahhoz, hogy a NAS a Polkast szolgáltatásán keresztül elérhető legyen, telepíteni kell rá a Polkast alkalmazást. Ennek menetéről a fenti videó ad bővebb tájékoztatást.

Zajszint

A beépített rendszerhűtő ventilátor összességében jól végezte a dolgát. A hűtés hatásfokával nem volt baj, a NAS terhelés alkalmával sem forrósodott fel, átlagos felhasználás közben pedig halkan működött, így a hűtésre nem lehet panasz. Amennyiben abban a szobában tartózkodik a NAS, amelyben éppen filmet szeretnénk nézni, akkor halkabb, csendes jeleneteknél azért felfigyelhetünk ventilátorának halk zajára, de a zaj mértéke egyáltalán nem zavaró, csak akkor tűnik fel, ha kifejezetten erre figyeljük. Ebben a tekintetben tehát semmi baj sincs a Zyxel NSA325-ös hálózati adattárolójával, illetve ahogy a gyártó hívja, médiaszerverével. Maga a rendszerhűtő ventilátor egyébként okosan, hőmérsékletvezérelt módon üzemel, azaz nem zajong, ha nem muszáj.

Hálózati sebességek

A NAS esetében többféle tesztet is lefuttattunk, hogy megtudjuk, vajon milyen írási, illetve olvasási sebességek biztosítására képes. A nálunk járt NSA325-ös modellbe két darab 1,5 TB-os Samsung merevlemez került, amelyek RAID 1 módban, azaz tükrözve működtek. A kötet létrehozása után persze meg kell várni, hogy a szinkronizációs feladat véget érjen - ez esetünkben picivel több, mint öt órát vett igénybe. Persze ezalatt is használható a NAS, de mi a pontos eredmények érdekében megvártuk míg véget ér a folyamat.

Kétféle módszerrel teszteltünk: első körben PC-ről, Gigabites Ethernet kapcsolaton és egy Gigabites Ethernet switchen keresztül másoltunk különböző tartalmakat a NAS-ra, majd a második körben ugyanezeket a tartalmakat visszamásoltuk PC-re és mértük, hogy az egyes folyamatok elvégzése mennyi időbe telik.

Fogyasztás

A NAS esetében szokás szerint azt is megvizsgáltuk, hogy a különböző állapotokban miként alakul a fogyasztás, hiszen ez fontos szempont egy olyan eszköznél, amely akár a nap 24 órájában, a hét minden napján üzemel. Havi, illetve inkább éves szinten már mindenképpen számítanak a megspórolt wattok.

A fenti fogyasztási értékek szimpatikusak egy kétlemezes NAS-tól, plusz ugye azt sem szabad elfelejteni, hogy a rendszer automatizált kikapcsolást és bekapcsolást is lehetővé tesz, így beállíthatjuk, hogy csak akkor üzemeljen a NAS, amikor valóban szükség van rá.

Végszó

A Zyxel NSA325-tel sebesség, fogyasztás, zajszint, szoftveres kezelőfelület, illetve szolgáltatások tekintetében elégedettek vagyunk, bár néhol azért fájtak a "hunglish" szövegek, azaz a félig angol, félig magyar szövegrészletek. Idővel ezek valószínűleg eltűnnek a szoftverből és tulajdonképpen a működést nem is befolyásolják, de akkor sem mehetünk el mellettük szó nélkül.

A Zyxel NSA325-ös hálózati adattárolója remekül elérhető helyi hálózatról és távolból is, hála a klönböző alkalmazásoknak. A NAS a mobil eszközökkel is képes együttműködni, és üde színfolt a repertoárjában az USB 3.0-s port jelenléte, ami a NAS-ok piacán egyelőre ritka mint a fehér holló. Az USB 3.0-s előlapi port jelentősen felgyorsítja az USB 3.0-s eszközök szinkronizációját, illetve a tartalmuk biztonsági mentését is, ami sokak számára lehet jó hír. Többek számára lehet azonban hasznosabb az a tény, hogy a rendszer WoL (Wake on Lan) támogatást is kínál.

A hálózati adattároló a könnyű kezelhetőség, a rengeteg hasznos szolgáltatás és a modern technológiák támogatása miatt mindenképpen kiérdemli az ajánlott vétel címet. A termék 45 ezer forint körüli árat lapott, ezért az összegért jó teljesítményt, hasznos szolgáltatásokat és könnyen kezelhető hálózati adattárolót kapunk, így a Zyxelnek mindenképpen van helye az egyébként erős mezőnyben.

Hivatalos honlap: Zyxel NSA-325

Webshop: Zyxel NSA-325

A tesztben szereplő Zyxel NSA325-ös hálózati adattárolót a Zyxel magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward