ZUK Z1 – Idejétmúlt, de költséghatékony izommobil

A Lenovo farvizén evező ZUK első okostelefonja a OnePlus One méltó riválisa lett, de az új generációs zászlóshajókhoz nem ér fel.

ZUK Z1 – Idejétmúlt, de költséghatékony izommobil

A ZUK valószínűleg még sokaknak ismeretlen márkanév a mobilpiacon, de mivel egy rendkívül kedvező áron kínált termékkel indítja a karrierjét, rövidesen végigsöpörhet a híre az interneten. Júniusban hallatott először magáról a cég, és most mutatkozott be az első kész mobilja. A brand tulajdonosa a Lenovo, ami meglehetősen erős pozíciót foglal el a toplistákon, így érdemes komolyan venni a készüléket.

Az egyszerűen csak Z1-ként elnevezett mobil teljesen hasonló konstrukciót követ, mint a OnePlus a One esetében. Ezzel önmagában semmi baj nem lenne, csak eléggé megkésett a termék, és szó szerint a OnePlus One ellenfelének tekinthető a képességei alapján, ami időközben már egy generációváltáson is átesett, és egyébként több mint egy éve kereskedelmi forgalomban van.

A ZUK Z1 esetében nem különösebben lehet jellegzetes dizájnról beszélni, az anyaghasználat viszont már más tészta. A keret fémből készült, a hátoldal pedig cserélhető, és akárcsak a Motorolák esetében, itt is lesznek eltérő anyagokat használó alternatívák, így például fa – alapból egyébként egy fényes polikarbonát héjat kapott, amire nem különösebben lehet büszke. A telefon kézbevételét követően a hatalmas előlapon az 5,5 hüvelykes megjelenítőre szegeződik majd a figyelem, ami Full HD felbontással dolgozik. A 401 PPI-s pixelsűrűséget felvonultató kijelző IPS technológiás panellel lett ellátva. Még az előlapon említést kell tenni a U-Touch menügombról, ami nem meglepő módon egy biometrikus szenzort, nevezetesen egy ujjlenyomat-olvasót foglal magában. Ez jól jöhet mindenhol, ahol egyébként jelszavakkal vagy egyéb módon azonosítaná magát a felhasználó. A Z1 két kamerával karöltve került reflektorfénybe. A főkamera a Sony sokat látott IMX 214-es szenzorára épül, ami 13 megapixeles felvételek megörökítését teszi lehetővé a felhasználók számára. Ez egy optikai képstabilizátorral is meg lett toldva, a mellette található LED-es villanó pedig kéttónusú, így nem csak elegendő fénnyel szolgál, hanem a környezeti viszonyoknak megfelelő színhőmérséklettel is, hogy az elkészült színvilág valósághű, életszerű maradjon. Természetesen akkor sem jön majd zavarba a mobil, ha esetleg egy-egy önarcképet kell megörökítenie, az előlapjára ugyanis már egy 8 MPixeles megoldás került.

A tervezők a Z1 esetében egy Qualcomm Snapdragon 801 besorolású lapkát vettek használatba. Ez a régi vágású központi chip még a 32 bites Krait 400 magokból állít csatasorba négyet, a grafikus feladatokat pedig a felpörgetett órajelű Adreno 330-ra bízza. Az MSM8994AC van benne egészen pontosan, ahol 2,45 GHz-en dolgozik a sebességfelelős kvartett. A rendszermemóriának csak igazán szélsőséges esetben lehet majd szűkében a masina, ugyanis nem kevesebb mint 3 GB került bele. A háttértár esetében sem jellemzi spórolás, ugyanis 64 GB-tal lett felvértezve, amiből csaknem 54 GB teljesen szabadon felhasználható bármilyen célra. Ez egészen sok, de bizony mindenkinek be is kell érnie ennyivel, bővítésre ugyanis nincs mód – legfeljebb online tárolókkal lehet rajta könnyíteni. A kapcsolati képességeit illetően kiemelendő a hatos kategóriájú 4G LTE hálózati modem, ami 300 Mbps-os letöltési sebességet is támogat. Ilyen téren nem részletezték a felszereltségét, így pontosan nem tudni, hogy milyen extrákkal szolgál az alapvető dolgokon (Wi-Fi, Bluetooth, A-GPS) felül. Ami még lényeges, és mindenképpen megemlítendő ezen a ponton: az eszköz két SIM kártya befogadására lett felkészítve, de az most nem derült ki, hogy ezeket miként kezeli.

A ZUK Z1 az Android 5.1 Lollipop rendszert futtatja, ami több átalakításnak is alá lett vetve, mire elnyerte a végső alakját. A cég a ZUI névre keresztelt felületet húzta rá, ami az átrajzolt megjelenés mellett még néhány hasznos újítással is szolgál. A szerkezet egyáltalán nem kecses, 155,7 x 77,3 x 8,9 milliméteres vonalak határolják körül, és 175 grammot mutat alatta a mérleg, de szerencsére ez egyáltalán nem indokolatlan. A hátlapja mögött található akkumulátor igazán nagy, 4100 mAh-s kapacitással szolgál, ami nagyszerű hír. Az üzemidő tekintetében biztosan átlagon felüli produkcióra lesz képes a ZUK Z1, amivel bizony még több érdeklődő figyelmét hívhatja fel magára. Az izmos telep újratöltése normál esetben eléggé időigényes volna, de az okostelefon kínál gyorstöltési eljárást is (5.3V és 2.5A), amivel hamar újult erőre kaphat az akku. A hivatalos álláspont szerint elegendő neki mindössze 5 perc a konnektoron, és ezt követően akár 2 órán át lehet róla folyamatosan telefonálni, ami elég szép teljesítmény.

A ZUK különböző kiegészítőkkel is készül, lesz például a telefonhoz előnézeti tok, mint amelyeket az LG használ a kör alakú ablakkal. Végül érdekesség, hogy már a C-típusú USB csatlakozó van rajta. Ez kezdetben még egy kicsit kellemetlen lehet, hiszen a kiegészítők használata csak átalakítóval lesz lehetséges, idővel viszont ez lesz az egyre elterjedtebb, és végül mindenhol át fogja venni a jelenleg használt Micro-USB 2.0 helyét.

No, de mennyi az annyi? Az egész készüléket leginkább az ára az, ami igazán izgalmassá teszi, a ZUK Z1 ajánlott fogyasztói ára 1800 jüan, ami átszámítva mintegy 255 eurónak felel meg. Azt egyelőre sajnos nem tudjuk megmondani, hogy pontosan mikor kerül a boltokba, de remélhetőleg nem kell már rá sokat várni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward