Zsugorodik a PC-s videóvezérlők piaca

A videokártyák piaca tovább zsugorodik, az AMD pozíciója pedig gyengült.

Zsugorodik a PC-s videóvezérlők piaca

A Jon Peddie Research munkatársai elkészítették a PC-s videóvezérlők szegmensének legfrissebb statisztikáit, amelyek arról rántják le a leplet, hogyan teljesített az x86-os videóvezérlő piac az elmúlt negyedév során. A statisztikák az asztali- és mobil videokártyákat, illetve videóvezérlőket éppúgy tartalmazzák, ahogy a beágyazott és ipari rendszerekben, illetve az x86-os táblákban és a Chromebookokban használatos videóvezérlőket is. A jelentésben nem szerepelnek az x86-os konzolok, az okostelefonok, illetve az x86-os szerverek és az ARM alapú táblák adatai sem.

2014 harmadik negyedévének adatai

Az év harmadik negyedéve rendszerint nagy növekedéssel zárul a második negyedévhez képest – ez a jelenség a szezonális hatásokkal magyarázható. A teljes PC piac esetében negyedéves szinten ezúttal 6,9%-os növekedés mutatkozott, ám éves szinten 2,6%-os csökkenés látható.

Éves szinten a videóvezérlők piaca is zsugorodott. A diszkrét GPU piac negyedéves szinten 6,6%-os növekedést produkált, ám éves szinten elég tekintélyes, 7,7%-os esésen van túl, azaz egyre kevesebb videokártyát adnak el. Az asztali videokártyák esetében negyedéves szinten 7,8%-os növekedés mutatkozott, ám éves szinten itt is csökkenés tapasztalható. Érdekes adat, hogy a PC-k 32%-a rendelkezik dedikált videokártyával, a maradék 68% pusztán a processzorba integrált IGP-re támaszkodik. Ez az arány az előző negyedéves adathoz képest stagnálást mutat.

Érdemes megnézni azt is, hogyan alakult a kép gyártók szerinti bontásban. Az AMD háza táján asztali APU fronton 10,5%-os növekedést, mobil APU fronton pedig 16%-os csökkenést mutatnak a számok. Az AMD asztali videokártyáiból 19%-kal kevesebb fogyott, a mobil videokártyákból azonban 10%-kal többet sikerült leszállítani, mint egy negyedévvel korábban. Összességében a PC-s videóvezérlő piacon 7 százalékkal csökkent a vállalat szállítási mutatója.

Az Nvidia asztali videokártyákból 24,3%-kal szállított le többet az elmúlt negyedév során, mobil videokártyák frontján pedig 3,5%-os növekedést könyvelhetett el. A vállalat összességében 12,9%-kal jobb szállítási mutatót ért el a videóvezérlők piacán, mint egy negyedévvel korábban.

Az Intel háza táján az asztali processzorokban lapuló videóvezérlőkből 0,3%-kal kevesebbet sikerült leszállítani, mobil fronton azonban 18,6%-os növekedés jelentkezett. Az Intel összességében 11,6%-kal javította videóvezérlői szállítási mutatóját.

Éves szinten az AMD 24%-kal, az Nvidia pedig 4%-kal alacsonyabb szállítási mutatót ért el, az Intel esetében pedig 19%-os növekedés mutatkozott. A többi piaci szereplőnél annyira pici a változás, hogy azt érdemben nem is lehet mérni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward