Zsebre vágható Chrome OS alapú PC ASUS műhelyéből

A vállalat mérnökei egy olcsó Chromebook alkatrészeit zsúfolták össze egy pendrive méretű házba, így megszületett az első zsebre vágható, Chrome OS-t futtató eszköz.

Zsebre vágható Chrome OS alapú PC ASUS műhelyéből

Az ASUS abszolút nem tekinthető újoncnak a Chrome OS-t futtató konfigurációk szegmensében, hisz több termékkel is képviselteti magát a piacon. A legújabb ezek közül egy pendrive méretű Cromebox.

Az adott monitor vagy televízió HDMI portjába illeszkedő apróság az Intel Compute Stick koncepcióját követi, viszont nem Windowst, hanem Chrome OS-t futtat, így leginkább webes feladatok elvégzésére és webes alkalmazások futtatására használható. A Chromebit CS10 alapjait tekintve nagyon hasonlít az ASUS legolcsóbb Chrome OS alapú noteszgépéhez, a Chromebook C201-es modellhez. Az apróság fedélzetén egy Rockchip RK3288-C típusú SoC egység lapul, amely négy darab ARM Cortex A17-es processzormaggal, valamint egy Mali T764-es videó vezérlővel rendelkezik. Ehhez a központi egységhez 2 GB-nyi LPDDR3L rendszermemória, valamint 16 GB-nyi eMMC alapú tárhely csatlakozik, viszont ezúttal nincs microSD memóriakártya-olvasó, így nem bővíthető az alap tárhely. A vezeték nélküli kommunikációról kétsávos 802.11 a/b/g/n/ac WiFi vezérlő, illetve Bluetooth 4.0-s vezérlő gondoskodik.

A felsorolt komponensek egy pici házban kaptak helyet, ami mindössze 123 milliméter hosszú, 31 milliméter széles és 17 milliméter magas, a komplett konfiguráció tömege pedig nem több 75 grammnál. A tápellátást külső, 18 wattos tápadapter biztosítja, a csatlakozók között pedig két USB 2.0-s port sorakozik – természetesen a HDMI csatlakozón felül, amellyel az eszköz közvetlenül az adott megjelenítőhöz kapcsolható.

Az ASUS Chromebit CS10 mától érhető el kereskedelmi forgalomban, listaára pedig 85 dollár. A Chromebit CS10 feketében és narancssárgában kerül az üzletek polcaira, idehaza azonban egyelőre sajnos nem lesz kapható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward