Zotac Zbox HD-AD01: a látszat néha csal

Kipróbáltuk a Zotac ZBox családjának HD-AD01-es típusjelzéssel ellátott tagját, amely egy igen-igen olcsó, AMD alapú félkész (barebone) rendszer.

Zotac Zbox HD-AD01: a látszat néha csal

Bevezető

A nemrégiben tesztelt ASRock HTPC mellett egy másik konfiguráció is vendégeskedett nálunk a napokban, ami nem más, mint egy barebone, azaz félkész számítógép. A termék a Zotac műhelyéből érkezett és a ZBox HD-AD01-es típusjelzést viseli. Az AMD Congo platformjára alapozó kis rendszer a specifikációi alapján igen vonzónak tűnik, de hogy valójában mire képes, az a cikk végén fog kiderülni. A Zotac és annak ZBox konfigurációi már idehaza sem ismeretlenek: a termékek nálunk is elérhetőek és olykor-olykor még híreink között is találkozhatnak velük az érdeklődők.

A tetszetős kis konfiguráció esetében - és az esetek többségében - a barebone kifejezés azt jelenti, hogy a rendszer tartalmaz alaplapot, processzort és tápegységet is, amelyek egy számítógépházban kapnak helyet, ám egyes hardver elemeket nekünk magunknak kell összeválogatnunk saját igényeink és pénztárcánk "teherbírása" alapján. A Zotac ZBox HD-AD01 operációs rendszer, merevlemez és memória nélkül érkezik, így ezeket külön kell beszereznünk. Hogy pontosan milyen lehetőségeink vannak, azt a következő oldalon, a termék részletes bemutatásánál fogjuk kifejteni. Mielőtt azonban belevágnánk a bemutatóba és a tesztelésbe, vessünk néhány pillantást a Zbox technikai paramétereire is.

A kis készülék specifikációk tekintetében nem tűnik különlegességnek, ám ha azt nézzük, hogy 50000 forint alatti végfelhasználói árral bír, akkor egyből máshogy fest az ábra. A paraméterek alapján a ZBox elvben tökéletesen alkalmas HTPC célokra, sőt, belépő szintű számítógép konfigurációként is könnyedén megállhatja a helyét. Hogy ez így van-e, arra hamarosan fény derül, de előbb nézzük meg, hogy milyen csomagolásban érkezik a kis Zbox, illetve pontosan milyen tartozékokat kapunk hozzá.

A bemutató a következő oldalon kezdődik. Lehet is lapozni! :)

Hardver

A Zotac pici konfigurációja egy tetszetős dobozban érkezett, amelynek a hátulján meglepő részletességgel olvashatunk a konfiguráció tulajdonságairól, pontosabban arról, hogy milyen csatlakozókat helyeztek el a mérnökök a terméken. A karton doboz kibontása után egy másik dobozzal találjuk szemben magunkat, amely fényes fekete festéssel és Zotac ZBOX felirattal bír. A fekete dobozkában maga a konfiguráció és a hozzá tartozó kiegészítők kaptak helyet, méghozzá példás rendben.

A kiegészítők között a gyors üzembehelyezési útmutatót és a felhasználói kézikönyvet találjuk, amelyek egy külön kis fekete borítékban lapulnak. Mellettük még egy telepítőlemez is található, amelynek használata alap esetben gondot okozhat, de hogy miért is, arra hamarosan választ adunk.

A kellékek között egy táp adaptert, egy tápkábelt, egy állványt, valamint a  VESA konzolhoz tartozó csavarokat találjuk. Egyéb kiegészítő nincs jelen a dobozban, pedig egy távirányító azért még jó lett volna, akkor is, ha emiatt pár ezressel drágább lenne a csomag. Térjünk is rá magára a ZBox-ra.

A rendszer műanyag házban foglal helyet, amely fényes fekete festéssel rendelkezik. A festést a szállítási sérülésektől a fedlapon és a készülék alján egy-egy öntapadós, átlátszó fólia védi, amit használat előtt természetesen el kell távolítani, ugyanis a fólia a szellőzőket is eltakarja, így könnyen megsüthetjük a rendszert, ha nem biztosítjuk a megfelelő szellőzést. A rendszer a VESA konzollal összeszerelve, illetve összepattintva érkezik, kettőjük között egy vékony kis szivacsszerű lap foglal helyet, amely ugyancsak a szállítási sérülésektől próbálja megvédeni a ZBox-ot. A konzol eléggé érzékeny az ujjlenyomatokra, de ez tulajdonképpen nem is probléma, hiszen az a szerepe, hogy lehetővé teszi a konfiguráció monitor hátuljára történő felszerelését, amennyiben az adott megjelenítő rendelkezik VESA támogatásokkal, vagyis VESA furatokkal, de segítségével akár falra is rögzíthetjük a terméket. A konzol egy könnyen használható rögzítő mechanizmussal tartja a helyén a ZBoxot, ezt a rögzítőt pedig egyszerűen, egy műanyag lap megnyomásával oldhatjuk ki.

A konfiguráció háza összességében igen-igen tetszetős: működés közben egy zöld, ledek által megvilágított karika díszeleg a ház egyik oldalán, amelynek fénye nem zavaró, de arra jó, hogy különleges megjelenést kölcsönözzön a terméknek. Ez a világítás nem kikapcsolható.

A ZBox előlapján egy USB 2.0-s portot, néhány aktivitást jelző ledet (Power, HDD, WiFi), valamint a szokásos audió csatlakozókat láthatjuk, de rajtuk kívül egy kártyaolvasó is jelen van a rendszerben, ami igen-igen jó hír, ugyanis a korábban tesztelt ASRock konfigurációból pont ez a kiegészítő hiányzott. A hátlapi kivezetések között négy darab USB 2.0-s portot, egy eSATA csatlakozót, valamint egy VGA és egy HDMI videó kimenetet helyeztek el. Utóbbinál már megszokhattuk, hogy a többcsatornás LPCM kimenetet nem támogatja, sajnos csak kétcsatornás módban működik. A sorban szerepel még a Gigabites Ethernet vezérlőhöz tartozó RJ45-ös port is, sőt, egy optikai audió kimenettel is rendelkezik a konfiguráció. A ház "alja", pontosabban egyik oldala egy kis konzolt is tartalmaz, amelybe a talp illeszkedik. A ház tetején van még egy további USB 2.0-s port is, amelyet egy gumilap takar el. Ezzel ki is veséztük a csatlakozókat.

Most foglalkozzunk a ház belsejével is egy kicsit, hiszen úgyis lesz vele némi dolgunk, mielőtt beüzemelnék a rendszert. Az már elsőre feltűnhetett, hogy optikai meghajtót nem tartalmaz a rendszer, ami komplikációkat jelent, amennyiben nem rendelkezünk USB 2.0-s külső optikai meghajtóval. E nélkül nem bírunk operációs rendszert sem telepíteni, azaz bírunk, de ez a helyzet egy átlagfelhasználó számára mindenképpen kihívást jelenthet. Az optikai meghajtó nélküli operációs rendszer telepítésre a következő oldalon még visszatérünk. Egyébként a driver lemez tartalmához is hozzáférhetünk, amennyiben a rajta tárolt fájlokat egy USB-s adattárolóra másoljuk egy másik konfiguráció segítségével. Amennyiben nincs másik konfigurációnk, akkor sincs baj, ugyanis az operációs rendszer telepítése után a gyártó weboldaláról leszedhetjük a szükséges drivereket, legalábbis Windows 7 és Windows Vista esetében mindenképpen. Windows XP-nél ez problémát okozhat, ott ugyanis a rendszer automatikusan nem ismeri fel sem a Gigabites Ethernet vezérlőt, sem pedig a WiFi adaptert.

Erre a problémára még visszatérünk, most viszont nézzük, hogy hogyan is néz ki a termék belseje. Az elrendezés teljesen rendben van, bár a déli hídon lévő hűtőborda elsőre kissé picinek tűnik. Hogy mennyire tud ez a hűtőborda helytállni mondjuk komolyabb rendszerterhelés esetén, zárt házban, az szintén ki fog derülni. Az Athlon Neo processzort és a Congo plazform északi hídját egy kisméretű ventilátorral ellátott hűtő próbálja megfelelő hőmérsékleten tartani, de a rendszer egyéb alkatrészeinek hűtése tulajdonképpen nem megoldott, ugyanis a házban nincs rendszerhűtő ventilátor, ami megmozgatná a pici légtérben található levegőt. A rendkívül kevés hely miatt ez utóbbin nem is csodálkozhatunk.

A 2,5 hüvelykes adattárolót egy jópofa megoldás fogadja, amely szerszámmentes szerelést biztosít. A meghajtót ferdén rá kell tolni a SATA adat- és tápcsatlakozót tartalmazó nyomtatott áramköri lapra, majd ezután be kell pattintani a helyére, így a műanyag rögzítő fülek stabilan megfogják. Memória foglalatból sajnos csak egyetlen egy áll rendelkezésre, ami DDR2-800 MHz-es So-DIMM modulokat tud fogadni. A gyártó arról sajnos nem ad információt, hogy a slotban pontosan mekkora a maximális kapacitással rendelkező memória modul, így mi egy 2 GB-os példánnyal próbálkoztunk, biztos, ami biztos. Mivel csak egyetlen memória foglalat áll rendelkezésre, így értelemszerűen csak egycsatornás módban futhat a memória alrendszer, ami 64-bites sávszélességet jelent. Ez elég karcsú, főleg egy olyan rendszerben, amelynek integrált videó vezérlője a rendszermemóriára támaszkodik.

A ház belsejével kapcsolatban egyéb megjegyzésünk nincs, talán csak annyi, hogy jópofa az a fekete rögzítő szalag, amely a processzorhűtő tápkábelét rögzíti a PCB-re. Egyébként a ház tetejének, pontosabban ez esetben az aljának a fedlapját két darab csavar tartja a helyén, amelyek kézzel könnyedén ki- és becsavarhatóak.

A rendszer tesztelése közben a 802.11 b/g/n típusú WiFi adapter esetében - amely nem rendelkezik külön külső antennával - azt tapasztaltuk, hogy az adatátviteli sebesség 802.11n hálózat alkalmazásával nem akar 8,9-9,5 MB/s fölé emelkedni, akármit is teszünk. Meglepő volt, tekintve, hogy az ASRock Core 100HT-BD esetében 16,5-18,5 MB/s közötti folyamatos adatátviteli sebességet mértünk ugyanebben a hálózati környezetben. Tény, hogy ez a rendszer gyengébb, de akkor is.

Ha már az ASRock Core 100HT-BD szóba került: azzal a konfigurációval ellentétben a Zotac ZBox tartalmaz gumilábakat, méghozzá nem is rosszakat. Egy pont ide. A ház összességében rendben van,de a hűtéssel kapcsolatban vannak félelmeink. Most vessünk pár pillantást a BIOS-ra. 

BIOS

A Zotac ZBox elég spártai BIOS-szal érkezik, azaz  szinte csak a legszükségesebb beállításokat tudjuk elvégezni benne, órajel-emelésre nincs lehetőségünk, csak a memóriánál, de ott meg pont nem érdekli a rendszert, hogy mit állítunk be. A BIOS menü szerkezetileg egyébként rendben van, ugyanis könnyű benne eligazodni és könnyedén megtalálhatjuk az éppen keresett beállításokat, ám mégsem vagyunk vele maradéktalanul elégedettek.

Hogy miért? Nos, a tuning képességek hiányát még talán gond nélkül meg tudnánk bocsátani, hiszen egy olcsó, főként belépő szintű asztali számítógépnek és egyszerű HTPC-nek szánt konfigurációról van szó, de amellett már nem tudunk elmenni szó nélkül, hogy a rendszer a memória órajellel kapcsolatos beállításokat egyszerűen ignorálja, azaz akármilyen órajelet adunk meg, mindenképpen 300 MHz-en járatja (effektív 600 MHz) az egyetlen So-DIMM modult. Azzal szintén megbarátkoztunk volna, hogy csak egy memória slot van az alaplapon, de hogy a 64-bites adatsínen keresztül kapcsolódó modult ne járathassuk 600 MHz feletti órajelen, az már valahogy sok. A memória órajel jelen helyzetben azért fontos, mert az IGP a rendszermemóriából táplálkozik, így igen fontos, hogy könnyedén és gyorsan hozzáférhessen a számára szükséges memória mennyiséghez. 

A memória órajellel kapcsolatos probléma mellett egyéb kellemetlenséggel nem találkoztunk, de csúnya is lett volna, ha további problémákat gördít elénk a rendszer. A BIOS-ban a fenti videó segítségével nézhetünk szét.

[bold]Operációs rendszer telepítése optikai meghajtó nélkül

[/bold]

Ha optikai meghajtó nélküli konfiguráció vásárlásán törjük a fejünket, nem árt jó előre felkészülni arra, hogy ODD hiányában az operációs rendszer telepítése nem egy egyszerű feladat, legalábbis akkor, ha még sosem csináltunk ilyet. Az interneten számos leírást találhatunk a témában, amelyek egyszerűen és gyorsan elmagyarázzák, hogy mit hogy csináljunk. A Windows 7 USB-ről történő telepítéséhez itt találunk egy jó leírást, ami Windows Vista-hoz is használható; ezt hívtuk segítségül mi is a teszt alkalmával. Amennyiben segédprogrammal szeretnénk megoldani a kérdést, akkor itt nézzünk szét. A WinToFlash alkalmazás Windows XP-hez is jó, kezelése pedig a leírások szerint egyszerű. Ez utóbbit mi még nem próbáltuk ki, de hamarosan megtesszük.

Amennyiben a fenti műveletsorral nem szeretnénk foglalkozni, illetve mindenképpen szükségünk van egy optikai meghajtóra, akkor válasszunk egy USB 2.0-s külső DVD-írót, amely tulajdonképpen úgy funkcionál, mint ha egy belső ODD-ről lenne szó. Régebben - jó pár éve - gondot jelenthetett, hogy sok-sok olyan alaplap volt forgalomban, amelyek nem voltak képesek USB-s eszközről bootolni, szerencsére ezzel a problémával az esetek döntő többségében ma már nem kell szembesülnünk, ha új konfigurációt választunk.

A driverek telepítése szintén gondot okozhat, amennyiben nincs optikai meghajtónk. Windows Vista és Windows 7 esetében már az operációs rendszer telepítése után rendelkezésre áll az internet kapcsolat, így a szükséges drivereket a gyártó hivatalos weboldaláról beszerezhetjük (tűzfalra, vírusirtóra figyeljünk!), ám Windows XP esetében érdemes egy másik konfiguráció segítségével előre letölteni a drivereket és rámásolni őket egy USB -s adathordozóra.

Most, hogy már operációs rendszer, driverek és szoftverek is vannak a rendszeren, neki is láthatunk a tesztelésnek.

Tesztek

A konfiguráción ugyanazokat a teszteket futtattuk le, mint amiket az ASRock Core 100HT-BD esetében is használtunk, viszont a két termék összehasonlított teljesítményét az alábbi diagramokon nem ábrázoljuk, ugyanis nem lenne fair, ha egy harmad annyiba kerülő, jelentősen gyengébb rendszer teljesítményét egy teljesítményre sokkal jobban kihegyezett HTPC-ével mérnénk össze. Természetesen, mivel tudjuk, hogy sokan kíváncsiak lennének az összehasonlításra, így az éppen aktuális diagramot mindig a szövegben linkeljük majd, így senki sem marad információk nélkül.

Az AIDA tesztek - ez az az alkalmazás, amely a nagysikerű Everest helyébe lép és kinézetben egy cseppet sem különbözik tőle, de tudásban már annál inkább - eredményei nem hoznak különösebb meglepetést. A rendkívül karcsú memória órajel és az egycsatornás mód rányomja bélyegét a teljesítményre, de ettől a konfiguráció még lehet jó HTPC célokra. A fent említett összehasonlító diagramot itt találják az érdeklődők. A 3DMark Vantage, WinRAR és CineBench R11.5 tesztek eredményeitől szintén nem ájulhatunk el, de az 1,5 GHz-es Athlon Neo processzortól, illetve az egycsatornás memóriatámogatástól nem is várhatunk sokat. A CineBench R11.5 OpenGL tesztjében azért csűnyán elveri a Zbox az ASRock konfigurációját, de attól, hogy egy csatát megnyer, még a végső győzelem nem az övé.

[bold]Játékok

[/bold]

A játékok esetében is tisztán látszik, hogy ez a konfiguráció nem a hardcore játékosokat veszi célba, így 3D-s teljesítménye is ennek megfelelően alakul, viszont az Intel HD Graphics szintjét azért hellyel-közzel hozza. A rendszer Far Cry 2 alatt és a Resident Evil DirectX 9-es változatában nagyjából úgy teljesít, mint az Intel HD Graphics IGP-vel ellátott Core i3-350M konfiguráció, persze helyenként még annak a teljesítményénél is gyengébb. Régi játékokkal végül is eljátszadozhatunk a konfiguráción erős felbontás- és minőségbeli kompromisszumok mellett, de összességében elmondható, hogy ezt a rendszert tényleg nem a játékok szerelmeseinek szánják. Az összehasonlítást ezúttal ide rejtettük.

A konfiguráció átlagos, mindennapi feladatok elvégzésére még így is tökéletesen alkalmas, ugyanis kis teljesítménye mellé kis fogyasztás is társul. Erről bővebben a következő oldalon írunk.

Fogyasztás és HDD kezelés

[bold]Fogyasztás

[/bold] 

A ZBox teljesítmény tekintetében egy szerény konfigurációnak minősül, ami a mindennapi feladatok ellátására még így is maradéktalanul alkalmas, ha nem várunk el tőle irreálisan extrém teljesítményt és nem kívánunk rajta a legújabb játékokkal sem játszani, azaz rendeltetésének megfelelően használjuk. Joggal gondolhatjuk, hogy az alacsony teljesítményhez akkor alacsony fogyasztás is társul és most nem is tévedünk: a rendszer nagyjából annyit fogyaszt, mint amennyit egy Intel Atom processzorral ellátott, PineView platformra épülő konfiguráció, ám annál mégis jobb teljesítményt kínál.

Ahogy az a fenti diagramon is látszik, az üresjárati fogyasztás 20W körül helyezkedik el, de alacsony terhelés alkalmával sem eszik többet a rendszer 30-35W-nál (például internetezés közben). Játékok alatt, ahogy az IGP is munkába lép, egy picit megnő a fogyasztás, de még így is 40W alatt marad, ami nem egy rossz eredmény.

[bold]Merevlemez-kezelés

[/bold]

A konfigurációba egy 320 GB-os Western Digital Scorpio Blue merevlemezt pakoltunk, amely 5400-as percenkénti fordulatszámmal üzemel, halkan dolgozik és keveset fogyaszt. A terméket eddig még más tesztben nem használtuk, így ezúttal összehasonlítási alappal nem szolgálhatunk. Az ASRock tesztben szereplő táblázatokat itt találjuk, ha mindenképpen szeretnénk összehasonlítani a ZBox SB750-es déli hídjának merevlemez-kezelési képességeit az ASRock Core 100HT-BD-ben található ICH10-es hídéval.

 

A HDTune és HDTach alkalmazások eredményei összességében teljesen átlagosak, semmilyen kirívó értéket nem találtunk, amit esetleg fel kéne róni a rendszernek. Külső merevlemezként egyébként egy USB 2.0-s egységet használtunk, amelyben egy 1 TB-os asztali Western Digital merevlemez foglalt helyet. Ez magyarázza azt, hogy az USB 2.0-s tesztben szereplő adattárolónak jobb az elérési ideje, mint a rendszerlemezé.

Hőmérséklet, zajszint és HD képességek

[bold]Hőmérséklet

[/bold]

És akkor jöjjön az a téma, amitől már a termék belsejének első megpillantása óta tartunk: a különböző alkatrészek hőmérsékletének alakulása. Az alábbi diagramok azt ábrázolják, hogy a 2,5 hüvelykes merevlemez, valamint az Athlon Neo processzor mennyire melegedett üresjáratban, illetve terhelés alkalmával.

A fenti eredmények abból kiindulva, hogy egy pici, rendszerhűtő nélküli házról van szó, amely igencsak zsúfolt, már ami a melegedő alkatrészek elhelyezkedését illeti, végülis nem mondhatóak rossznak. Az már nagyobb baj, hogy egy félórányi Prime 95 teszt alkalmával a processzor hőmérséklete 75 Celsius fokig, a merevlemezé pedig 50 celsius fokig emelkedett, nem is beszélve a déli hídról, amelynek hűtőbordája alatt 61 Celsius fokos hőmérsékletet mértünk. Ennek fényében mindenképpen törekedjünk rá, hogy semmi se zárja el a szellőzőket, illetve a konfiguráció olyan helyre kerüljön, ahol könnyedén át tudja járni a levegő.

Az érem másik oldalát is érdemes megnézni. A hasonlóan pici házban helyet kapó konfigurációk esetében a hatékony szellőzés megoldása nem egyszerű feladat, így természetes, hogy az egyes alkatrészek magasabb hőfokon üzemelnek, mint ha azok egy tágasabb, jó szellőzéssel ellátott házban lennének. A kétmagos Atom processzorokkal szerelt rendszerek esetében például szinte ugyanilyen értékeket tapasztaltunk korábban elvégzett tesztjeink alkalmával, ennek fényében pedig már egyáltalán nem nevezhetjük rossznak a hűtést, tekintve, hogy egy erősebb, az Atom processzoroknál jobban melegedő, és nagyobb teljesítményt is kínáló központi egységről van szó.

[bold]Zajszint

[/bold]

Ahogy az ASRock konfiguráció esetében, úgy a Zotac ZBox-nál is elvégeztünk néhány mérést.

A rendszer összességében csendesen üzemelt. Terhelés alkalmával a processzorhűtő ventilátora kissé elkezdett zajongani, de a zaj mértéke még így sem volt zavaró. Átlagos felhasználás alkalmával (netezés, filmnézés) halkan működik a kis ZBox, így egy rossz szavunk sem lehet rá. A termék üresjáratban csak kis mértékben, terhelés alkalmával azonban jelentősen halkabban üzemel, mint az ASRock Core 100HT-BD. Összehasonlítás itt.

[bold]HD videó lejátszással kapcsolatos képességek

[/bold]

Mivel a ZBox kis mérete, halk működése és alacsony fogyasztása miatt alkalmas HTPC célokra történő felhasználásra, így megnéztük, hogy mire megy a különböző videó formátumokkal, illetve a YouTube videó streamjeivel. Az egyes tesztek közben mért processzorterheléssel és fogyasztással kapcsolatos értékeket az alábbi táblázat tartalmazza.

A H.264-es videókkal egész jól elboldogult a rendszer: a 720p-s fájlokat ablakban és teljes képernyős módban is hibátlanul lejátszotta, viszont az 1080p-s videók esetében teljes képernyős módban már szaggatást tapasztaltunk és ez a szaggatás minden 1080p-s filmnél jelentkezett, bitrátától függetlenül. Ennyit számítana a 64-bites adatsín és a 600 MHz-es memória órajel? Nagyon úgy tűnik. A WMV fájlok lejátszása közben nem élt a hardveres gyorsítás, így itt rendkívül magasra ugrott a processzorterhelés és vele együtt a fogyasztás is. A YouTube videóknál ablakos módban sem a 720p-s, sem pedig az 1080p-s videók nem szaggattak, teljes képernyős módban viszont az 1080p-s fájloknál egy-egy "frame drop" elő-előjött, azaz nagyon ritkán, minimális akadást tapasztaltunk, ami valószínűleg szintén a memória-sávszélességre és az alacsony memória órajelre vezethető vissza.

Összességében elmondhatjuk, hogy a kis HTPC videó lejátszással kapcsolatos képességek tekintetében sajnos megbukott a teszten. Ha 1080p-s videókat egyáltalán nem akarunk nézni, akkor jó választás a ZBox, egyébként sajnos úgy néz ki, hogy el kell felejteni.

Végszó

A Zotac HD-AD01-et kétféleképpen is vizsgálhatjuk, mint HTPC-t, és mint miniPC-t. Hivatalosan az utóbbi kategóriába tartozik, de specifikációja alapján képes lehetne helytállni egy TV mellett is. Sajnos csak elméletben, mert ahogy az az elmúlt oldalak folyamán egyre világosabbá vált, pont ott vérzik el (1080p-s videók), ahol egy HTPC-nek villognia kéne.

Teljesítmény tekintetében nagyban rontotta a helyzetet, hogy a rendszer csak DDR2-600 MHz-es sebességgel tudta működtetni az egy szem So-DIMM memóriát, így az adatsín miatt fennálló karcsú memória sávszélesség az órajel miatt kapott még egy pofont, ami rá is nyomta bélyegét a teljesítményre. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy DDR2-800 MHz-es memória órajel alkalmazásával fényévekkel jobb teljesítményhez valószínűleg nem juthattunk volna, de arra mindenképpen elég lett volna a növekmény, hogy ne szaggassanak az 1080p-s filmek, illetve a játékok alkalmával picivel több FPS-t facsarhassunk ki a rendszerből, így éppen játszhatóvá téve az adott címet. Érthetetlen hiba, ami a legfrissebb BIOS-szal is megmaradt.

Fogyasztás, zajszint és melegedés tekintetében nem panaszkodhatunk a ZBox-ra. Az első kettő határozottan kellemes, míg a hőfokok elsőre elég magasnak tűnnek, de az Atomos gépek is hasonló értékeket produkálnak, ha ilyen kis helyre vannak bezsúfolva. Az egy plusz pont, hogy a gyártó az állvány mellett egy VESA rögzítő furatokat tartalmazó konzolt is mellékel a rendszerhez, amellyel monitor hátuljára vagy akár falra is szerelhetjük a ZBox-ot.

Összességében tehát a Zbox HD-AD01 karcsú teljesítménye miatt, mint HTPC elvérzik, pedig azt még nem is említettük, hogy a HDMI kimeneten keresztül a rendszer csak LPCM hangsáv továbbítására képes. Viszont ha fordítunk egyet a dolgon, és azt nézzük, hogy mint mini-PC mire képes, máris változik a helyzet. Árát tekintve versenyezhet az ION nélküli Atomos gépekkel, és azoknál mindenképpen erősebb multimédia terén. A memóriakártya-olvasó jelenléte pozitívum, ezt ugyanis az ASRock jóval drágább konfigurációjánál már hiányoltuk. Távirányítót ennél a konfigurációnál nem kapunk, de ha a 45000 forint körüli vételárat nézzük, akkor ezt a hiányosságot fel sem róhatjuk.

Ha mindenképpen a ZBox mellett tesszük le a voksunkat, akkor be kell szereznünk mellé egy 2,5 hüvelykes HDD-t vagy SSD-t, illetve egy So-DIMM memória modult, ezek ugyanis nem tartozékok, hiszen barebone, azaz félkész gépről van szó. A végösszeget az is növelheti, hogy a termék operációs rendszer nélkül érkezik.

Összefoglalva mint HTPC nem, de mint mini-PC helytáll a Zotac gépe. A 600MHz-es memóriakezelést nem tudjuk neki megbocsátani, így Ajánlott plecsnit nem kap, de ettől még érdemes elgondolkodni rajta ezen az áron, csak legyünk tisztában a korlátaival.

A Zbox-ot a Ramiris Kft-től kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward