Zotac GeForce GTX 660 Ti Extreme: tesztelve, tuningolva

Zotac GeForce GTX 660 Ti Extreme: tesztelve, tuningolva

Sajnos a lentebb látható videokártya szörnyeteget globálisan nem, többnyire csak Kínában lehet majd megvásárolni, azaz a felhasználók többségének be kell érnie a Zotac GeForce GTX 660 Ti AMP! Edition névre keresztelt modelljével, amely ugyan rendkívül gyors, de a GeForce GTX 660 Ti Extreme kiadáshoz képest szerényebb tulajdonságokkal rendelkezik.

A GeForce GTX 660 Ti Extreme ugyanazt a nyomtatott áramköri lapot alkalmazza, mint ami a GeForce GTX 670 Extreme és a GeForce GTX 680 Extreme modell esetében is rendelkezésre állt. Az újdonság hűtőjének borítása persze dizájn tekintetében eltér a GeForce GTX 670 Extreme modellétől. 

A PCB-n most is 13 fázisú tápellátást kínáló VRM áramkör lapul, amely egy hattűs és egy nyolctűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot. A komponensek hűtéséről egy kétventilátoros, kétslotos megoldás gondoskodik, amely két darab 92 milliméteres átmérőjű légkeverővel, öt darab, egyenként 8 milliméteres átmérőjű hőcsővel, valamint számos alumínium hűtőbordával rendelkezik. A videokártya még OC+ modul támogatással is bír.

A GeForce GTX 660 Ti érkezéséről egyik korábbi hírünkben már részletesebben is beszámoltunk, így az akkoriban említett adatokat most nem ismételnénk meg, helyettük inkább a legfrissebb fejleményre koncentrálnánk.

Az EXPreview munkatársai alaposan letesztelték a GeForce GTX 660 Ti Extreme modellt és arra a megállapításra jutottak, hogy nagyjából akkora teljesítményt kínál, mint a GeForce GTX 670. Az újdonság a referencia GeForce GTX 660 Ti modelleknél átlagosan 12%-kal gyorsabb. Mégsem ez, hanem a remek tuningpotenciál a legnagyobb előnye a Zotac újdonságának.

A tuning során sem a GPU-t, sem a memóriachipeket nem kímélték: a GPU 1401 MHz-es, a memóriachipek pedig 1902 MHz-es valós, azaz 7608 MHz-es effektív órajelen ketyegtek. Utóbbi 182,6 GB/s-os memória-sávszélességet jelent. A tuningolt, léghűtést alkalmazó GeForce GTX 660 Ti Extreme elég stabil volt ahhoz, hogy gond nélkül lefuttassa a 3DMark 11-et, méghozzá Performance Preset alkalmazása mellett: a végeredmény P9323 pont lett.

Arról persze továbbra sem érkezett hír, hogy a termék pontosan milyen ajánlott végfelhasználói áron kerül forgalomba, de ez európai szemmel nézve sajnos valószínűleg úgyis mindegy, mert kevés az esély, hogy hozzánk is eljut a kártya.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward