Zotac alaplapok passzív hűtéssel, ION-nal

Zotac alaplapok passzív hűtéssel, ION-nal

A Zotac új mini-ITX formátumú alaplapokat mutatott be, amelyek ezúttal nem az AMD Brazos platformja köré épülnek, hanem az Nvidia második generációs ION platformjára és az Intel PineView sorozatú Atom processzoraira támaszkodnak. Az új alaplapok esetében közös tulajdonság, hogy mindannyian egy GT218-as típusú GPU-val rendelkeznek, amelyhez 512 MB-nyi DDR3-as fedélzeti memória társul. Tulajdonképpen ez a páros alkotja az Nvidia második generációs ION platformját, amelyhez jelen esetben egy kétmagos, 1,8 GHz-es magórajelen ketyegő Intel Atom D525-ös processzor tartozik.

A friss alaplapok összesen hárman vannak (Zotac ION-ITX R, ION-ITX S és ION-ITX T) és természetesen van köztük némi különbség.

Vegyük sorra ezek közül a legnagyobbakat. Az ION-ITX S és ION-ITX T sorozatú modellek esetében két darab DDR3-as So-DIMM memóriafoglalat áll rendelkezésre, amelyek DDR3-800 MHz-es memóriamodulokat fogadnak, maximum 4 GB-nyi teljes kapacitásban. Az ION-ITX R esetében már normál DIMM memóriafoglalatokat alkalmazott a gyártó, amelyek már nem DDR3-as, hanem csak DDR2-800 MHz-es modulok fogadására képesek, méghozzá szintén 4 GB-nyi mennyiségben (2 x 2 GB). A következő különbség bővítőhelyek tekintetében mutatkozik meg. Az ION-ITX R és ION-ITX S modellek egyetlen PCI Express x1-es slotot tartalmaznak, míg az ION-ITX T esetében egy PCI Express x4-es slot áll rendelkezésre.

Az ION-ITX S és ION-ITX T alaplapok két-két darab USB 3.0-s portot is tartalmaznak az összesen hat darab USB 2.0-s csatlakozó mellett, ezzel szemben az ION-ITX R alaplapon csak 8 darab USB 2.0-s portot találunk, USB 3.0-sat egyet sem. Az R és az S sorozat tagjai hagyományos ATX tápcsatlakozót alkalmaznak, ezzel szemben az ION-ITX T alaplap egy beépített DC-DC tápegységgel és egy 90W-os tápadapterrel érkezik. Ahhoz, hogy a leírtakat könnyebb legyen értelmezni, mellékelünk egy táblázatot is, amely fentebb tekinthető meg.

A különbségek után nézzük, hogy a passzív hűtéssel ellátott alaplapok milyen közös tulajdonságokkal rendelkeznek. Az új mini-ITX alaplapok egy Dual-link DVI és egy HDMi videó kimenetet tartalmaznak, valamint egy hatcsatornás HD audió vezérlővel is rendelkeznek és külön segédprogram segítségével akár Blu-ray 3D filmek megtekintésére is használhatjuk őket, persze csak akkor, ha rendelkezünk 3D ready  (120 Hz-es képfrissítési ráta mellett dolgozó) megjelenítővel.  A hatcsatornás HD audió vezérlőhöz a 3,5 mm-es analóg jack audió hangkimenetek mellett optikai és koaxiális audió kimenetek is rendelkezésre állnak az alaplap hátlapi kivezetései között. A termékek két darab SATA 3 Gbps-os portot, egy Gigabites Ethernet vezérlőt és egy mini-PCI Express slotban elhelyezett 802.11 b/g/n típusú WiFI adaptert szintén tartalmaznak.

A Zotac három új mini-ITX formátumú alaplapja hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ám hogy az egyes modellek pontosan mennyibe fognak kerülni, az egyelőre rejtély, ugyanis ezt a témakört nem részletezte a vállalat hivatalos közleménye.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward