Zeiss CEO: Mindig limitált lesz a mobilos kamerák képessége

Dr. Michael Kaschke hisz abban, hogy sokat fognak még fejlődni a mobilok kamerái, de a profi szintet nem üthetik meg.

Zeiss CEO: Mindig limitált lesz a mobilos kamerák képessége

Az okostelefonok egyre jobb megjelenítőkkel és gyorsabb rendszerchipekkel kerülnek a boltokba, de a kamerák terén van a legnagyobb fejlődés napjainkban, ez tagadhatatlan. És bár sokszor lehet olyan kijelentéseket hallani, hogy már egy-egy eszköz valamilyen képességében DSLR szinten van, ezzel nem mindenki ért egyet.

Dr. Michael Kaschke, a Zeiss vezérigazgatója a napokban az Indian Express számára adott interjút, amiben részletesen kitért arra, hogy mit gondol az okostelefonos fotózásról. A szakember véleménye szerint a kompakt kézi eszközök sosem lesznek képesek levetkőzni minden korlátozó tényezőt, és ezért nem vehetik fel a lépést a professzionális készülékekkel. Legyen bármilyen jó egy normál mobiltelefonnak a képalkotó modulja, az nem szállhat ringbe egy cserélhető objektíves digitális kamerával.

Kaschke tisztában van azzal, hogy milyen elképesztő mértékű fejlődésen mentek keresztül az okostelefonok a kamerák tekintetében, de nem látja annak a lehetőségét, hogy a kompakt méretben valaha is meg lehetne oldani azt, amit egy professzionális fényképező vázában el tudnak érni a szakember. Hamarosan már a 100 megapixelt is el fogják érni a mobilos szenzorok, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy mekkora a szenzor fizikai mérete. És a Zeiss csoport vezetője szerint a vékony telefonokba sose kerülhetnek akkora szenzorok, mint egy rendes fényképezőbe vagy profi kamerába. Most a legnagyobb mobilos szenzorok 1/1,7 hüvelykesek, egy átlagos, 1/2,5 colos egységtől pedig már egy olcsóbb DSLR is 15-ször több fény befogadására képes. És ez jelentősen meghatározza a képminőséget. A zaj például jellemzően nem kerüli el a mobilos fényképeket.

Galéria megnyitása
Dr. Michael Kaschke

A szakember meglátása szerint az okostelefonok által használt szoftveres trükkök jók, és rendkívül hasznosak. Sok esetben tudják jelentősen ledolgozni ezeknek az algoritmusoknak köszönhetően a mobilos kamerák a hátrányukat a profi eszközökkel szemben, de Dr. Michael Kaschke véleménye szerint a ma használt eljárások még korai stádiumban vannak. A jövőben sokkal jobb fejlesztésekkel is számolni lehet majd a szoftveres oldalon. Azonban ezek sem jelenthetnek majd megoldást mindenre, a korlátozott helyből fakadóan mindig lesznek hátrányai a mobilokba integrált kameráknak.

Arról is beszélt a Zeiss első embere, hogy az optikák minőségét tekintve is kényes a mobilok helyzete. Bár a Zeiss is szállít lencserendszereket a mobiloknak, ezek sosem lehetnek olyanok, mint a professzionális eszközökben található szofisztikált megoldások. És a zoomolás is nagyon nehezen megoldható egy okostelefonnal. Az új csúcsgépekben már felbukkant a prizmás optikák első generációja, de látni kell azt, hogy még ilyen elrendezéssel sem tudnak az okostelefonok olyan zoomátfogásról gondoskodni, mint egy teleoptikát használó DSLR. Ráadásul a fixált kialakítás miatt nincsenek átmenetek a zoomban, mindössze szoftveres alapon.

Dr. Michael Kaschke véleménye szerint a kamerák szaporítása sem jelent megoldást a minőségi problémákra. Persze ezeknek köszönhetően több helyzetben lehet elfogadható minőségű képet készíteni, de az alapvető gondok ugyanúgy megvannak. Arról pedig már nem is tesz említést Kaschke, hogy a társkamerák általában nem tudják ugyanazt a minőségi szintet hozni, amit a szimpla főkamera nyújt, pedig még az is messze elmarad attól, amire egy DSLR képes lehet. És éppen ezért a Zeiss számára nem kérdéses, hogy a továbbiakban is szükség van a professzionális optikák fejlesztésére a fényképészek számára. A vállalat elhivatott az iránt, hogy kivételes minőségű termékeket biztosítson a profi fotósok számára.

Galéria megnyitása

A Zeiss egyébként a HMD Globallal együtt működve a Nokia 9 PureView számára szállít optikát, és büszkén hangoztatta Dr. Michael Kaschke, hogy jelenleg a legjobb lencsékkel ez a felsőkategóriás okostelefon rendelkezik. És talán ebben tényleg a Nokia 9 PureView a legjobb, de az egészen biztos, hogy nem ez az okostelefon viszi a prímet jelenleg, ha összességében az okostelefonos fényképezésről van szó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap