Zambezi és Llano megjelenési időpontok, egyéb infók

Az AMD Llano APU egységeit rendkívüli várakozás övezi, így a termékek nagy figyelmet kapnak, de ez nem is csoda, hisz a specifikációikról szóló előzetes hírek alapján ütőképes központi egységekről van szó. Az AMD legfőbb célja, hogy a Llano APU egységek segítségével konkurenciát állíthasson az Intel Sandy Bridge processzorainak, ami a korábbi gyorstesztek alapján bizony jó eséllyel sikerülhet is.

Zambezi és Llano megjelenési időpontok, egyéb infók

Az AMD háza tájáról érdekes hírek érkeztek, amelyek egyrészt az A sorozatú Llano APU egységek és az FX sorozatú Zambezi processzorok, valamint a hozzájuk tartozó lapkakészletek várható megjelenésével kapcsolatban szolgálnak néhány friss információval, másrészt újabb részleteket árulnak el a Llano APU egységekről.

LLano és Zambezi megjelenési időpontok

A lentebb látható kis diát az AMD eredetileg csak és kizárólag partnerei számára készítette, de ahogy az lenni szokott, az értékes információ kiszivárgott, így segítségével most fontos részleteket tudhatunk meg a Llano és a Zambezi rajtjával kapcsolatban.

Az események június elsején, a Computex alkalmával veszik kezdetüket. Ekkor a gyártó lerántja a leplet 9-es sorozatú lapkakészleteiről, valamint bemutatja a Llano APU egységekhez tartozó lapkakészleteket, a Sabine névre keresztelt notebook platformot és a VISION 2011-es termékcsaládot. Ezek után június 7-én az E3 körül bemutatkozik az AMD Socket AM3+ platformja, valamint a hat és nyolcmagos FX sorozatú Zambezi processzorokról is lehull a lepel.

Június 12-én - a június elsejei bejelentést követően - elérhetővé válnak a Llano APU egységek és a hozzájuk tartozó Sabine platform, persze egyelőre csak Ázsiában. Ebben az időszakban az AMD Fusion Developer Summit is megrendezésre kerül, amelynek keretein belül a Fusion architektúrával kapcsolatos lehetőségekről esik szó, és ahol az AMD a fejlesztőkkel folytatott kommunikáció segítségével próbál majd minél több szakembert megnyerni annak érdekében, hogy a Fusion architektúrát minél több alkalmazás használhassa ki. A rendezvény alkalmával valószínűleg új, a Fusion technológiára alapozó alkalmazások is megjelenhetnek.

A következő fontos dátum június 14-e lesz. Ekkor az AMD 2011 Client Launch Event alkalmával végre hivatalosan is hódító útjukra indulnak az AMD FX sorozatú processzorai, és az A sorozatú APU egységei is. Ekkor a Sabine és a Lynx platform is elérhetővé válik világszerte, a VISION 2011-es termékcsaláddal együtt.

Friss információmorzsák a Llano APU egységekről

A gyártó a legfontosabb szerepet a Radeon HD 6550-es videó vezérlővel ellátott egységeknek szánja, ugyanis ezek lesznek azok az APU-k, amelyek földbe döngölhetik a Sandy Bridge processzorokat, legalábbis GPU teljesítményben. A Llano APU egységek felépítés tekintetében különböznek majd a Sandy Bridge processzoroktól, ugyanis az újdonságoknál nem pusztán arról lesz szó, hogy a processzormagok, az északi híd, a memóriavezérlő és az integrált videó vezérlő egy lapkán kap helyet, hanem arról, hogy a GPU több szinten is kapcsolódik majd az APU egység egyes alkotóelemeihez, így például lehetőség nyílik arra is, hogy a GPU könnyedén besegítsen az x86-os processzormagoknak.

A fent említett GPU, azaz a Radeon HD 6550-es egység a "felsőkategóriás" Llano APU egységekben kap helyet, azaz a Fusion A8-3350-es és Fusion A8-3550P APU egységekben találkozhatunk vele. A DirectX 11-es támogatással érkező, 400 stream processzort tartalmazó GPU 594 MHz-es magórajelen fog üzemelni. A GPU a működéshez szükséges fedélzeti memóriát a rendszermemóriából foglalja le magának, de a hírek szerint az AMD olyan megoldáson is dolgozik, amelynek keretén belül az egyes integrált videó vezérlőknél használatos SidePort memóriához hasonlóan saját dedikált memóriát kap majd az APU GPU-ja.

A Radeon HD 6550 esetében a hírek szerint lehetőség lesz arra is, hogy a Llano APU integrált videó vezérlője egy Turks alapú Radeon HD 6570-es vagy Radeon HD 6670-es videokártyával együttműködjön. Ez az együttműködés ugyanolyan lesz, mint a korábbi videó vezérlők és a belépő szintű videokártyák között létrehozható Hybrid CrossfireX megoldás. Amennyiben a processzor videó vezérlője mellé egy Radeon HD 6570-es vagy Radeon HD 6670-es videokártyát pakolunk, úgy az így létrejövő CrossfireX rendszer Radeon HD 6690-es azonosítóval fog rendelkezni.

Aki esetleg lemaradt volna korábbi hírünkről, amely a Llano APU család várható specifikációiról számol be, itt bepótolhatja a lemaradását.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward