Z68-as ASRock alaplap PCI Express 3.0-s támogatással

Az MSI már a Computex alkalmával bemutatta különleges Z68-as alaplapját, amely PCI Epxress 3.0-s támogatást kínál, ám a termék hivatalosan eddig még nem mutatkozott be a nagyközönség előtt. Az ASRock illetékesei úgy gondolták, hogy ők azért biztos, ami biztos alapon bemutatják saját megoldásukat a témában, amely Fatal1ty Z68 Professional Gen3 névre hallgat és a piacon elsőként kínál PCI Express 3.0-s támogatást. Az új termék az Intel LGA-1155-ös tokozással ellátott Sandy Bridge processzorait fogadja, de a későbbiekben az Ivy Bridge processzorok támogatása is megoldott lesz.

Z68-as ASRock alaplap PCI Express 3.0-s támogatással

Az MSI már a Computex alkalmával bemutatta különleges Z68-as alaplapját, amely PCI Epxress 3.0-s támogatást kínál, ám a termék hivatalosan eddig még nem mutatkozott be a nagyközönség előtt. Az ASRock illetékesei úgy gondolták, hogy ők azért biztos, ami biztos alapon bemutatják saját megoldásukat a témában, amely Fatal1ty Z68 Professional Gen3 névre hallgat és a piacon elsőként kínál PCI Express 3.0-s támogatást. Az új termék az Intel LGA-1155-ös tokozással ellátott Sandy Bridge processzorait fogadja, de a későbbiekben az Ivy Bridge processzorok támogatása is megoldott lesz (innen az új szabvány támogatása).

A PCI Epxress 3.0-s szabvány legnagyobb előnye, hogy elődjénél kétszer nagyobb sávszélességet kínál: ennél a szabványnál már 1 GB/s-os sávszélesség áll rendelkezésre sávonként, míg a PCI Express 2.0 szabványú megoldások csak 500 MB/s-os sávszélességet kínálnak, természetesen sávonként. Mivel az Intel Z68-as lapkakészlete hivatalosan nem rendelkezik PCI Epxress 3.0-s támogatással, így az ASRock mérnökeinek egy külső chipet kellett alkalmazniuk annak érdekében, hogy a PCI Express 3.0-s szabványban rejlő lehetőségeket ki lehessen aknázni. A szóban forgó chip a PLX PEX8608 nevet viseli. Hivatalosan majd csak az LGA-2011-es processzorfoglalatot alkalmazó X79-es, illetve a hetes sorozatú LGA-1155-ös alaplapok esetében lesz elérhető a PCI Express 3.0-s támogatás. A források ugyan nem térnek ki rá, de a PCI Express 3.0-s támogatás kiaknázásához biztos Ivy Bridge processzorra is szükség lesz, amely PCI Express 3.0-s PCIe hubot tartalmaz.

A Fatal1ty Z68 Professional Gen3 összesen két darab PCI Express 3.0 x16-os slotot kínál, amelyekhez egy PCI Express 2.0 x16-os slot is tartozik, így könnyedén építhetünk háromkártyás CrossfireX vagy SLI multi-GPU rendszert. A két PCI Express 3.0 x16-os slot kétkártyás módban x8-as sávszélességet kínál, a PCI Express 2.0 x16-os slot pedig a Z68-as PCH-hoz csatlakozik, így csak x4-es sávszélességgel gazdálkodhat.

A PCI Express 3.0-s támogatás egyelőre a megfelelő processzor hiányában túl sokat nem ér, ráadásul nincs olyan videokártya, vagy SSD kártya, amely képes lenne profitálni a dupla sávszélességből.

A bővítőhelyek között a felsoroltak mellett találunk még két PCI és két PCI Express 2.0 x1-es slotot is. A Z68-as lapkakészlet jóvoltából az Intel Smart Response technológiája, valamint a LucidLogix Virtu technológiája egyaránt rendelkezésre áll majd.

Az új alaplap 18 fázisú digitális tápellátással bír és összesen négy darab DDR3-as memóriafoglalatot tartalmaz, amelyekben akár DDR3-2133 MHz-es memória modulok is helyet kaphatnak. SATA portokból összesen tíz áll majd rendelkezésre (hat darab 6 Gbps-os és négy darab 3 Gbps-os), USB 3.0-s csatlakozókból pedig négyet kapunk (kettőt tüskesor formájában, kettőt a hátlapon). Az újdonság két Gigabites Ethernet porttal, két eSATA 3 Gbps-os porttal, valamint 7.1 csatornás HD audió vezérlővel kerül a boltok polcaira. A terméken egy debug LED kijelző is helyet kapott, hogy a rendszer indulásakor esetlegesen fellépő hibák okainak felderítése könnyebb legyen. A gyártó egy Fatal1ty USB Mouse Port névre keresztelt csatlakozót is elhelyezett a hátlapi portok között, amelynél állítható a polling rate értéke (125 Hz-től egészen 1000 Hz-ig). Ez utóbbi kiegészítőnek főleg a játékosok fognak örülni.

Mivel a Z68-as lapkakészlet tartalmaz FDI linket is, így az adott Sandy Bridge processzorba épített IGP használatára is van mód. Ennek érdekében a hátlapi csatlakozók között egy D-Sub és HDMI 1.4a típusú videó kimenetet helyeztek el a mérnökök.

Az ASRock Fatal1ty Z68-Professional Gen3 hamarosan megjelenik kereskedelmi forgalomban, de hogy a termék pontosan mennyibe fog kerülni az egyelőre rejtély.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward