Z68-as alaplap az ASUS-tól és a Gigabyte-tól

A Gigabyte Z68X-UD7 B3-as alaplapjáról már érkeztek hírek, ám most a gyártó egy másik Z68-as lapkakészlet köré épülő termékéről, a Z68X-UD3P B3-as modellről is napvilágot látott néhány információ. A korábban bemutatott alaplappal ellentétben jelenlegi hírünk főszereplője jóval szerényebb tulajdonságokkal rendelkezik, de még így is vonzó lehet mindazok számára, akik májusban szeretnének komplett Sandy Bridge alapú konfigurációt építeni.

Z68-as alaplap az ASUS-tól és a Gigabyte-tól

A Z68-as lapkakészlettel és a köré épülő alaplapokkal kapcsolatban egyre több információ lát napvilágot: a Gigabyte felsőkategóriás Z68-as alaplapját már megcsodálhattuk, sőt, nemrég arra is fény derült, hogy az MSI Z68-as alaplapkínálatának néhány tagja mellé jár majd a Virtu szoftver. Most két újabb Z68-as alaplapról érkeztek hírek, amelyek közül az egyik az ASUS, a másik pedig a Gigabyte műhelyéből származik.

ASUS P8Z68-V Pro

Az ASUS felső-középkategóriás, LGA-1155-ös tokozású Sandy Bridge processzorokat fogadó Z68-as alaplapja a P8Z68-V Pro nevet viseli. Az újdonság tulajdonképpen a P8P67 tulajdonságait ötvözi majd a P8H67 által kínált videó kimenetekkel. Az alaplap 14 fázisú Digi+ VRM áramkörrel áll majd az adott processzor rendelkezésére és természetesen tuning szolgáltatások tekintetében sem lesz majd oka szégyenkezésre. Az UEFI BIOS-szal érkező alaplap a Z68-as lapkakészletnek köszönhetően rendelkezik FDI linkkel, ami segít a processzorba épített Intel HD Graphics videó vezérlőben rejlő lehetőségek kiaknázásában.

Az alaplap Lucid Virtu minősítéssel is rendelkezik, így amennyiben a rendszerbe videokártyá(ka)t helyezünk, lehetőség nyílik arra is, hogy terheléstől függően vagy az Intel HD Graphics vezérlőre, vagy pedig a videokártyára támaszkodjon a rendszer, ezáltal energiát spórolhatunk meg. Természetesen a Virtu arra is lehetőséget ad, hogy a Sandy Bridge processzor által kínált QuickSync technológiát is igénybe vegyük, ami hardveres videó kódolást kínál. Az említett tulajdonságok kiaknázásához az adott monitort az alaplap egyik videó kimenetére kell csatlakoztatni.

A bővítőhelyek között két PCI Express 2.0 x16-os slotot találunk, amelyek kétkártyás módban x8-os sávszélesség mellett üzemelnek. Rajtuk kívül egy harmadik PCI Express 2.0 x16-os bővíőthely is rendelkezésre áll, de ez már csak x4-es sávszélességgel bír. A sort két PCI Express x1-es és két PCI slot zárja.

SATA 6 Gbps-os csatlakozókból négyet kapunk: kettőt az Intel Z68-as PCH, míg további kettőt egy külső Marvell vezérlő biztosít. SATA 3 Gbps-os portból négy áll rendelkezésre, plusz a hátlapi csatlakozók között még egy eSATA 3 Gbps-os portot is találunk. A videó kimenetek között egy dual-link DVI, egy D-Sub és egy HDMI 1.4a csatlakozó foglal helyet. Természetesen az alaplap USB 2.0-s portokkal is rendelkezik és még négy darab USB 3.0-s csatlakozót is kínál (kettő hátlapi, kettő kivezetés). A termék nyolccsatornás HD audió vezérlővel szintén rendelkezik, amelyhez egy optikai audió kimenet is tartozik. A kínálatban találunk még Bluetooth vezérlőt, Gigabites Ethernet vezérlőt és FireWire portot is, igaz, utóbbi tüskesor formájában van jelen az alaplapon.

A P8P67 tuning képességeit öröklő P8Z68-V Pro május elején kerülhet az üzletek polcaira a többi Z68-as alaplappal együtt.

[bold]

Lencsevégen a Gigabyte Z68X-UD3P B3 is[/bold]

A Gigabyte Z68X-UD7 B3-as alaplapjáról  már érkeztek hírek, ám most a gyártó egy másik Z68-as lapkakészlet köré épülő termékéről, a Z68X-UD3P B3-as modellről is napvilágot látott néhány információ. A korábban bemutatott alaplappal ellentétben jelenlegi hírünk főszereplője jóval szerényebb tulajdonságokkal rendelkezik, de még így is vonzó lehet mindazok számára, akik májusban szeretnének komplett Sandy Bridge alapú konfigurációt építeni.

A Z68X-UD7 B3 esetében már hangot adtunk csodálkozásunknak azzal kapcsolatban, hogy az alaplapon nincsenek videó kimenetek, pedig a Z68-as lapkakészlet egyik előnye az FDI link, ami lehetővé teszi a processzorba integrált videó vezérlő kiaknázását csak úgy, mint a H67-es alaplapoknál. A gyártó második Z68-as alaplapjáról is hiányoznak a videó kimenetek. Ez a tény megerősíti azokat az értesüléseket, amelyek szerint a Gigabyte P67-es alaplapok helyett a jövőben csak Z68-as megoldásokat szeretne kínálni, kezdve az alsóbb kategóriás megoldásoktól, egészen a felsőkategóriás alaplapokig.

A pletykák hitelességéről hamarosan meggyőződhetünk, ugyanis május elején hivatalosan is bemutatkozik a Z68-as lapkakészlet, de addig is a híresztelések helyett foglalkozzunk inkább a Z68X-UD3P B3-mal. Az új alaplap esetében BIOS tekintetében már grafikus felhasználói kezelőfelületről nem esik szó, viszont a hibrid-EFI BIOS ezen az alaplapon is helyet kap, ami lehetővé teszi, hogy 3TB-nál nagyobb adattároló kapacitással rendelkező merevlemezekről is könnyedén bootolhasson a rendszer. Az alaplap - ahogy azt pár sorral feljebb már említettük - nem aknázza ki az FDI linkben rejlő lehetőséget, azaz nem tartalmaz videó kimeneteket, de multi-GPU rendszer építésére alkalmas. Az alaplap 14 fázisú tápellátást kínál a processzor számára. Természetesen a VRM áramkör hűtéséről is gondoskodtak a mérnökök a stabil működés és a tuningolhatóság érdekében.

A bővítőhelyek között két PCI Express 2.0 x16-os slotot találunk, amelyek kétkártyás módban egyformán x8-as sávszélesség mellett üzemelnek. Az alaplap tökéletesen alkalmas nem csak kétutas SLI, hanem kétkártyás CrossfireX konfiguráció építésére is. SATA 6 Gbps-os portból négyet kapunk, amelyek közül kettőt a P67-es PCH (Platform Controller HUB), kettőt pedig egy külső Marvell vezérlő biztosít. Az alaplap ezen kívül tartalmaz még négy darab SATA 3 Gbps-os portot, négy darab USB 3.0-s portot (kettő hátlapi, kettő kivezetés), néhány USB 2.0-s portot, FireWire csatlakozót és egy Gigabites Ethernet vezérlőt is.

A nyolccsatornás HD audió vezérlővel érkező újdonság várhatóan szintén május elején, a Z68-as lapkakészlet hivatalos rajtjával egy időben kerül a boltok polcaira.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward