Z170-es alaplapok az ASUS műhelyéből

Az ASUS kínálatában tizenkétféle új alaplap közül választhatunk, ha asztali Skylake processzorral szerelt rendszerben gondolkodunk.

Z170-es alaplapok az ASUS műhelyéből

Az ASRock után az ASUS termékpalettáját is megvizsgáljuk egy picit közelebbről. A vállalat három darab RoG sorozatú, kifejezetten játékosoknak szánt deszkával rukkolt elő. Ezek a deszkák remek felszereltséggel érkeznek, jó minőségű audió vezérlőt kaptak és még a szokásos RoG-exkluzív szolgáltatásokat is bevethetik a gamerek nagy-nagy örömére.

Maximus VIII Hero és Maximus VIII Ranger

Maximus VIII Gene és Z170 Pro Gaming

Z170-Deluxe és Z170AR

Aki a gamer funkciók helyett inkább maximális felszereltségre vágyik, vessen egy pillantást a Z170-Deluxe modellre, amely egyebek mellett összesen 6 darab USB 3.1-es portot is tartalmaz, de egyéb tekintetben sem lehet panasz a felszereltségére. A szóban forgó alaplap még 1300 Mbps-os maximális kombinált vezeték nélküli sávszélességet kínáló 802.11ac WiFi vezérlőt és egy Bluetooth 4.0-s vezérlőt is kapott – ezek Mini PCIe formátumú bővítőkártyán lapulnak.

Az újdonságok között néhány microATX formátumú alaplap is található, de Mini-ITX formátumú példányt egyelőre nem mutatott be a gyártó – persze ami késik, nem múlik! A kínálatban szereplő alaplapok pontos paramétereit a fenti és a lenti táblázatok összegzik.

Fontos kiemelni két dolgot. Noha a kínálatban szereplő alaplapok többségénél DDR4-es memóriatámogatással találkozhatunk, azért van két olyan modell is, amelyek a régi jó öreg DDR3-as memóriamodulokat fogadják – ezek a termékek D3-as jelölést kaptak, csak úgy, ahogy az ASRock-nál. További fontos dolog, hogy egyes alaplapokon a hátlapi kivezetések között jelen van egy USB 3.1 Type-C portnak kinéző csatlakozó, ám a látszat esetenként csal: három olyan modell is van, amelyeknél ez a port a Z170-es PCH-hoz kapcsolódik, azaz 10 Gbps-os helyett csak 5 Gbps-os sávszélességet kínál, vagyis USB 3.0-s portként funkcionál.

Z170 A és Z170 K

Z170 P és Z170 P D3

Z170M-Plus és Z170M-E D3

Jó hír lehet régebbi konfigurációról váltók számára, hogy egyes alaplapokon még jelen van a kicsit koros PCI csatolófelület – sőt, van, ahol ebből rögtön kettőt is kapunk – így nem feltétlenül kell megválni régi bővítőkártyáinktól, ugyanis a fizikai kompatibilitás biztosított, a bővítőkártya kis szerencsével működni fog – a szoftveres kompatibilitás, azaz a driver beszerzése viszont már más kérdés. Esetenként a COM kivezetés és az LPT kivezetés is jól jöhet, igaz, utóbbi csak egyetlen modellre került fel.

A 12 alaplapot tömörítő felhozatal összességében változatos és igényes lett, így szinte minden felhasználói réteg megtalálhatja a számára, és pénztárcája számára leginkább megfelelő választást.

Az új alaplapokkal kapcsolatban további információt itt találnak az érdeklődők, a jelenleg kapható Z170-es ASUS alaplapok aktuális kiskereskedelmi árai pedig itt tekinthetőek meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward