Xenon Phi alapú szuperszámítógép hatalmas teljesítménnyel

A Knights Corner alapú sokmagos általános gyorsító egy komoly szuperszámítógépben kapott helyet.

Xenon Phi alapú szuperszámítógép hatalmas teljesítménnyel

A Xeon Phi egy általános célú sokmagos gyorsítókártya, amely a Larrabee projekt leszármazottja. A termékről Knights Corner név alatt korábban már többször is olvashattunk, mígnem elkészült a végleges kiadás, amely immár Xeon Phi márkanév alatt indul hódító útjára.

A Dell, az Intel és a Texas Advanced Computing Center együttes erőit bevetve már épül az első olyan szuperszámítógép-fürt, amelyben Xeon Phi alapú általános célú gyorsítókártyák teljesítenek szolgálatot – ez a konfiguráció a Stampede nevet viseli. Amennyiben a konfigurációt jelenlegi állapotában hódító útjára indítanák, úgy a szuperszámítógép-fürtök Top 500-as listáján a harmadik helyet szerezné meg a maga 10 PetaFLOP/s-os számítási teljesítményével. Az új szuperszámítógép-fürt azonban nem most, hanem majd csak 2013 január 7-én áll csatasorba.

Maga a Xeon Phi egyébként 64 darab x86-os processzormaggal rendelkezik. Az egyes processzormagokhoz 512 bites vektor egység is tartozik, amely 8 dupla pontosságú SIMD művelet elvégzésére képes. A Xeon Phi a jelenlegi információk szerint 2 GHz-es magórajelen ketyeg, ami 1 TFLOP/s-os FP64-es számítási teljesítményt jelent (2 GHz x 64 CPU mag x 8 FLOP/s/mag). Összehasonlításképpen egy négymagos Haswell APU 4 GHz-es magórajelen nagyjából ennek a számítási teljesítménynek a negyedét fogja tudni 2013 tavaszán, amikor a Haswell APU-k végre elrajtolnak.

Az AMD és az Nvidia grafikus processzorai szintén hasonló számítási teljesítmény kínálnak, ám a Xeon Phi programozása sokkal egyszerűbb, mind a CUDA és az OpenCL alapú programozás. A Xeon Phi esetében ugyanazokat a fejlesztőeszközöket használhatják a fejlesztők, amiket a Xeon processzorok esetében már megszoktak: az OpenMP-t, az Intel Threading Building Blocks-szát, az MPI-t és a Math Kernek Libraryt (MKL).

Persze a Xenon Phi nem csak az ultradrága szuperszámítógép-fürtükben kaphat helyet. A Supermicro Superserver 2027GR-TRF típusjelzéssel már készített egy olyan megoldást, amely négy darab Xeon Phi gyorsítókártyára épül és két darab redundáns 1800W-os Platinum tápegységet alkalmaz. A szerverben a Xeon Phi gyorsítókártyákon kívül két Xeon E5-ös processzor és 16 darab memóriafoglalat is jelen van – utóbbiakban akár 256 GB-nyi rendszermemória is helyet kaphat. A jelek szerint egyetlen Xeon Phi gyorsítókártya nagyjából 300 wattot fogyaszthat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward