X79-es alaplapokat hív vissza a Gigabyte

Az elmúlt hét folyamán egy tajvani tuning mester egy viszonylag mérsékelt tuning alkalmával sikeresen elfüstölte Gigabyte X79-UD3-as alaplapját: a tápellátó áramkör nem bírta a megnövekedett terhelést és az egyik MOSFET túlmelegedett, majd elfüstölt. Az esetről videó is készült, amelynél hozzászólók részvétüket fejezték ki a sajnálatos esemény miatt. Ez így eddig egy teljesen átlagos „balesetnek” minősül, nincs benne semmi extra. Igen ám, de azóta több hasonló eset is történt, ami már több, mint gyanús.

X79-es alaplapokat hív vissza a Gigabyte

Az elmúlt hét folyamán egy tajvani tuningmester egy viszonylag mérsékelt tuning alkalmával sikeresen elfüstölte Gigabyte X79-UD3-as alaplapját: a tápellátó áramkör nem bírta a megnövekedett terhelést és az egyik MOSFET túlmelegedett, majd elfüstölt. Az esetről videó is készült, amelynél hozzászólók részvétüket fejezték ki a sajnálatos esemény miatt. Ez így eddig egy teljesen átlagos „balesetnek” minősül, nincs benne semmi extra. Igen ám, de azóta több hasonló eset is történt, ami már több, mint gyanús.

Több olyan eset is történt, amikor enyhe, illetve közepes feszültségemelés hatására „megsült” a VRM áramkör, azaz egy-egy MOSFET nem bírta a megnövekedett áramfelvételt, majd füstjelenség kíséretében befejezte földi pályafutását. A hibajelenség – sajnos – eléggé elterjedt: az LGA-2011-es processzorfoglalattal ellátott Gigabyte alaplapok közül nem csak a GA-X79-UD3-as modellt, hanem a GA-X79-UD5-ös és a G1.Assassin 2-es példányt is érinti.

Látszólag a hibát egy érdekes koktél alkotja, legalábbis a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint: egyrészt BIOS hiba, másrészt rosszminőségű PWM komponensek miatt adja fel a küzdelmet a VRM áramkör. A Gigabyte mérnökei már készítettek egy-egy BIOS frissítést a fentebb említett alaplapokhoz. Az új BIOS megakadályozza ugyan, hogy a gyenge minőségű alkatrészekből összeállított PWM áramkör meghibásodjon, de ez rá is nyomja a bélyegét az adott alaplap tuning képességeire. Az új BIOS annyit tesz, hogy visszaveszi a processzor magfeszültségét/órajelét, ha extrémebb terhelésre kerül sor, így a VRM áramkör nem megy tönkre a megnövekedett áramfelvétel következtében. Ez persze csak azoknak jelenthet átmeneti megoldást, akik komolyabb tuning nélkül is elvannak. A cég a hibás alaplapokat természetesen ingyen kicseréli, ahogy rendelkezésre állnak a hibátlan példányok – addig az említett BIOS frissítést biztos, ami biztos alapon érdemes beszerezni a fent említett alaplapok tulajdonosainak.

A Gigabyte általános visszahívási akciót hirdetett a GA-X79-UD3, GA-X79-UD5 és G1.Assassin 2-es alaplapok esetében – erről egyelőre csak kínai nyelvű tájékoztatót találunk a gyártó hivatalos weboldalán. Az egyelőre nem tudható, hogy a cserepéldányok pontosan mikortól állnak rendelkezésre. Ahogy további információ is érkezik a témával kapcsolatban, azonnal jelentkezünk a részletekkel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward