X79-es alaplapok az ASRock-tól is

Most az ASRock X79-es alaplap kínálatát vesszük szemügyre egy picit közelebbről. Az X79-es lapkakészlettel, illetve LGA-2011-es processzorfoglalattal érkező termékek között ötféle modellt találunk, amelyek eltérő felhasználói igényekre készültek, így mindenki megtalálhatja köztük a számára és pénztárcája számára legmegfelelőbb választást.

X79-es alaplapok az ASRock-tól is

Most az ASRock X79-es alaplap kínálatát vesszük szemügyre egy picit közelebbről. Az X79-es lapkakészlettel, illetve LGA-2011-es processzorfoglalattal érkező termékek között ötféle modellt találunk, amelyek eltérő felhasználói igényekre készültek, így mindenki megtalálhatja köztük a számára és pénztárcája számára legmegfelelőbb választást.

Ahogy a riválisok alaplapjai, úgy az ASRock deszkái is PCI Express 3.0-s x16-os slotokkal érkeznek, valamint multi-GPU támogatást is kínálnak. Tápellátás tekintetében az 5+1 fázisú megoldástól egészen a 16+2 fázisú tápellátással gazdálkodó csúcsmodellig terjed a kínálat, de felszereltség tekintetében is hasonló mértékű különbségek mutatkoznak az egyes modellek között. Az Extreme4-es modellig bezárólag minden alaplap 4 darab DDR3-as memóriafoglalatot tartalmaz, az Extreme7 ezzel szemben már hatot, míg az Extreme9 – amely egyébként a zászlóshajó szerepét is betölti – már 8 darab DDR3-as memóriafoglalattal érkezik.

A gyártó külön kiemeli, hogy X79-es alaplapjai tuningra születtek, így rendkívül jó tuningpotenciált kínálnak. Maguk az alaplapok egyébként minden esetben aktív hűtést használnak az X79-es PCH esetében, a stabil tápellátásról és a jó tuningpotenciálról pedig a Digi Power technológia gondoskodik. További hasznos eljárás az XFast RAM technológia, amely segít annak a memóriaterületnek a hatékony kihasználásában, amit a 32-bites Windows operációs rendszerek esetében nem érünk el. Az XFast RAM ezzel együtt a korábban meglátogatott weboldalak betöltődését is gyorsítja, sőt, a különböző alkalmazások indítását is felgyorsítja, így az adott szoftver akár ötször gyorsabban indulhat, mint normál esetben, a technológia alkalmazása nélkül. Az XFast RAM technológiával csökkenthető az SSD, illetve a HDD meghajtók felé érkező kérések száma, így a kisebb terhelésnek köszönhetően növelhető azok élettartama. Maga az XFast RAM alkalmazás az ASRock Extreme Tuning Utility (AXTU) része.

Az ASRock X79-es alaplapjai Realtek ALC898-as típusú nyolccsatornás HD audió vezérlőt használnak, ám a Gigabites Ethernet vezérlő szerepét már nem Realtek termék, hanem egy, a BroadCom által készített vezérlő tölti be (BCM57781). FireWire portok az Extreme3-as modelltől eltekintve minden új alaplapon vannak, a többi specifikációval kapcsolatban pedig az alábbi táblázatból szerezhetjük be a számunkra szükséges információkat.

Visszatérve az X79 Extreme 9-es modellre: ez az alaplap nem csak a memória slotok száma miatt különleges. A termékhez jár egy GameBlaster névre keresztelt kis bővítőkártya, amelyen egyrészt egy Creative SoundCore3D sorozatú nyolccsatornás HD audió vezérlő lapul, másrészt egy Broadcom BCM57781-es GbE vezérlőt is találunk rajta, így ennél az alaplapnál rögtön két darab GbE vezérlővel is gazdálkodhatunk. További különlegesség, hogy ezen az alaplapon egy Marvell SE9220-as vezérlő is jelen van, amely hardveres RAID támogatást nyújt, de ezzel együtt HyperDuo Plus támogatást is kínál, ami SSD meghajtóból és merevlemezből álló hibrid adattároló rendszerek építésekor jön jól. A HyperDuo Plus tulajdonképpen egy SSD alapú gyorsítótárazó eljárás, amely ötvözi a merevlemezek és az SSD meghajtók előnyeit. Plusz extra, hogy az Extreme9-hez egy 3,5 colos külső bővítőhelybe illeszkedő, két darab USB 3.0-s portot kínáló kivezetés is jár, csak úgy, mint Extreme7-es társához.

Az új alaplapok már elérhetőek kereskedelmi forgalomban. Aki még több információra kíváncsi az egyes modellekkel kapcsolatban, az alábbi hivatkozások segítségével könnyedén beszerezheti azt.

[list type="unordered"]

[*]X79 Extreme3

[*]X79 Extreme4

[*]X79 Extreme4-M

[*]X79 Extreme7

[*]X79 Extreme9

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward