X58-as különlegességek bemutatója

A Gigabyte X58-as csúcslapját és az ASUS egyik felsőkategóriás X58-as alaplapját láttuk vendégül.

X58-as különlegességek bemutatója

Bevezető

X58-as alaplapokat már teszteltünk korábban és arra a megállapításra jutottunk, hogy a termékek között teljesítmény tekintetében szinte alig-alig van különbség, néhol még hibahatáron belüli differencia kimutatására sincs mód. Ezeknél a deszkáknál az alapvető különbséget a felszereltség jelenti: vannak olyan modellek, amelyek szerény repertoárral büszkélkednek, de olyanok is, amelyek majd' 130000 forintért cserébe a maximumot nyújtják. Ma két különleges alaplapot mutatunk be: az egyik a jelenleg kapható legdrágább X58-as a Gigabyte-tól, ami a legextrémebb igények kielégítésére született, a másik az Asus felsőkategóriás X58-a, "szerényebb" tulajdonságokkal, de fele akkora árcédulával. Mielőtt belevágnánk, nézzük meg, hogy papíron első blikkre mit kínálnak a versenyzők:

Az első ami szembetűnhet, az a Gigabyte lap PCI-E x16-os bővítőhelyeinek a száma. Biztosíthatunk mindenkit, nem írtuk el, tényleg ennyi van rajta, hirtelen mi sem tudjuk mire tudnánk használni egyszerre mind a hetet. Mivel az X58 nem rendelkezik ennyi PCI-E sávval, ezért a szükséges pluszt két NF200-as lapka szolgáltatja, biztosítván, hogy mind a négy VGA-nak szánt foglalat 16 sávot kapjon a maximális hatékonyság érdekében. Az Asus lap csak a chipsetre hagyatkozik, de így is képes teljes sávszélességet biztosítani két kártya számára, és egész jól kezelni hármat.

Mivel egyik lap sem az átlagfelhasználókra lett méretezve, ezért a fenti táblázat kiegészítéseként feljegyeztük milyen tág határok között lehet a legfontosabb feszültségeket állítgatni, ha esetleg lenne némi folyékony nitrogén a sarokban.

Tesztkonfiguráció

Processzor: Intel Core i7-920 (2,66 GHz, HT bekapcsolva, Turbo Boost bekapcsolva)

Alaplap(ok):

- ASUS P6X58D-E

- Gigabyte GA-X58A-UD9

Memória: 3 x 2 GB-nyi Kingmax DDR3-1600 MHz (CL9-9-9-28 CR1)

Videokártya: Gigabyte GeForce GTX 460 1G

Tápegység: Thermaltake 600W (TR2)

Adattároló: Corsair M64 SSD (64GB)

Operációs rendszer: Windows 7 Home Professional x64 (minden frissítéssel)

Gigabyte GA-X58A-UD9

Kezdjük a bemutatót a Gigabyte extrém lapjával, ami a cég alaplap-portfóliójának abszolút csúcsragadozója. A 700 dolláros deszka idehaza 120000 forint körüli ajánlott végfelhasználói áron kapható, azaz tulajdonképpen annyiba kerül, mint egy komplett konfiguráció, monitor nélkül. Ez az alaplap például azoknak való, akiknek mindenből a legjobb kell és meg is tehetik, hogy eszerint a logika szerint járjanak el, ha számítógép-bővítésre vagy vásárlásra kerül sor. A másik célközönség mi más lenne mint az extrém tuningosok, nem is véletlen, hogy a közelmúltban rekordokat döntögettek az UD9-cel.

Az alaplap szolgáltatások tekintetében ránézésre abszolút tökéletes, azaz mindent tartalmaz, ami egy csúcskategóriás játékgéphez kell, sőt, talán már sok is ahhoz. Természetesen a tuninggal sincs gond, bár apró hiányosságok azért akadnak, de ezekre még később visszatérünk, most nézzük mi rejtőzik a dobozban.

 

Felbontván a csomagolást a szokásos dolgokkal fogunk először találkozni: telepítőlemez, felhasználói kézikönyv és néhány egyéb papír, amik számunkra nem lesznek fontosak. A Smart 6 rendszer leírása még érdekes lehet, de mivel nagyon egyszerű a használata, ezért jó eséllyel csak az alaplap kicsomagolásakor lapozunk majd bele a kis füzetecskébe és utána soha többet. A kellékek között a szükséges SATA kábeleket, valamint az SLI- és CrossfireX hidakat találjuk. A dobozban van még egy SATA kivezetés is, amely a házon kívülre további két SATA adat portot biztosít, azaz tulajdonképpen eSATA funkciót kínál és ennek használatához minden kábelt tartalmaz is Ezeken kívül egy külön csomagban IDE adatkábelt és négy darab SATA adatkábelt is találunk a szokásos hátlapi kivezetésekhez tartozó takarólemez mellett. Az alaplap beszereléséhez szükséges műanyag távtartók is helyet kaptak a csomagban.

A dobozban van még egy különös hűtőborda is, amit egy PCI bővítőhelyre szerelhetünk be, és az északi híd kiegészítő hűtéseként használhatjuk extrémebb tuning esetén. A szerkezetet a mellékelt csavarok segítségével az északi híd hűtőblokkjára lehet csavarozni, és még hővezető pasztát is kapunk annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a hőátadás a két felület között. A plusz borda alkalmazása átlagban 4 fokkal tette hűvösebbé az északi hidat, míg a déli hídnál 1-2 fokos különbséget mértünk, de mi nem tettük ki az alaplapot a legnagyobb tortúrának, az extrém tuningnak, ott jobban is kijöhet a különbség.

Maga az alaplap már ránézésre is komolyan felszerelt: kőkemény hűtőrendszert tartalmaz, amelyet az északi hídon elhelyezett blokknak köszönhetően akár folyadékhűtő rendszerbe is bekapcsolhatunk, így tulajdonképpen az északi- és déli hidak mellett a VRM áramkörök hűtése is megoldható folyadék alapon, mivel az északi híd és a VRM hűtő hőcsöves kapcsolatban vannak egymással.

Az alaplap felépítése teljesen rendben van, a teszt alkalmával különösebb problémával nem találkoztunk, ami megnehezíteni a szerelést. A termék az XL-ATX formátum és a rengeteg PCI Express x16-os slot miatt speciális, nagy ház alkalmazását kívánja meg, főleg, ha az alaplap felhasználásával négyutas multi-GPU konfigurációt kívánunk építeni. A gyártó külön felhívja a figyelmet arra, hogy az alaplap zökkenőmentes alkalmazásához a fenti esetben kilenc vagy annál több PCI bővítőhellyel rendelkező számítógépházat kell választanunk, sőt, ha négyutas multi-GPU konfigurációban gondolkodunk, akkor 10 darab PCI slotot tartalmazó PC ház kell (hogy a legalsó slot alatt még legyen hely). Ahogy az a fenti képen is látható, az alaplap 24 fázisú tápellátásához (két darab 12 fázisú tápáramkör) két darab nyolctűs tápcsatlakozót kell alkalmazni, de ezen kívül további két MOLEX tápcsatlakozó hely is van a deszkán: egy az északi híd mellett, egy pedig az alaplap alján, a PCI Express x16-os slotok alatt, 90 fokkal elfordítva.

Az alaplap bővítőhelyek tekintetében meglehetősen egyhangú, ha lehet ilyet mondani rá: összesen hét darab PCI Express 2.0 x16-os slot van rajta, amelyeket két darab Nvidia nForce NF200-as hídchip lát el megfelelő mennyiségű PCI-E sávval. A slotok közül négy darab teljes x16-os (PCIEX16_1/PCIEX16_2/PCIEX16_3/PCIEX16_4), míg a másik három x8-os sávszélesség mellett üzemel (PCIEX8_1/PCIEX8_2/PCIEX8_3). Gyakorlatilag egyéb bővítőhelyet ne is keressünk az alaplapon, ugyanis PCI Express x16-os slotokon kívül nem kapunk mást. A termék LGA-1366-os tokozású Core i7-9xx sorozatú processzorok fogadására képes és már gyárilag, BIOS frissítés nélkül is megbirkózik az Intel hatmagos csúcsragadozójával, a Core i7-980X Extreme Edition modellel.  Ha már a BIOS-nál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy az alaplap Dual BIOS technológiával érkezik, azaz két darab 16 megabites flash adattárolót tartalmaz (BIOS-ROM), amelyek a BIOS egy-egy példányát tartalmazzák: ha bármelyik megsérül, akkor a másik alapján visszaállítható az eredeti BIOS állapot. A processzor egy különleges, 24 fázisból álló tápáramkörre támaszkodhat, amelyről a következő oldalon részletesebben is elmondjuk, hogy mi az, amit feltétlenül érdemes tudni, hiszen nem egy mindennapi megoldásról van szó. Az adott központi egység egyébként hat darab DDR3-as memóriafoglalattal van kapcsolatban, amelyekbe DDR3-2200 MHz-es modulokat is helyezhetünk, szám szerint összesen hatot (6x4GB).

Az alaplapon az ICH10R déli híd jóvoltából van hat darab SATA 3Gbps-os port, amelyek RAID 0, 1, 5 és 10 támogatással rendelkeznek. Ezeket egészíti ki még két SATA 3 Gbps-os port, amiket egy IDE porttal karöltve a Gigabyte SATA 2-es chipje kezel. A plusz portok RAID 0, 1 és JBOD támogatással érkeznek. A Gigabyte-nál úgy gondolhatták, hogy SATA-ból sohasem elég, mert az eddigieken felül egy Marvell 9128-as chipnek hála két darab SATA 6 Gbps-os portot is kapunk, amelyek szintén RAID 0 és RAID 1 támogatással büszkélkednek. A két eSATA portról egy egy JMicron JMB362-es vezérlő gondoskodik, és ezek ráadásul Power-over-eSATA típusú portok, azaz egy USB 2.0-s csatlakozót is magukban foglalnak, amiről az eSATA adattároló a működéséhez szükséges energiát szerezheti be. USB 2.0-s portból a hátlapi kivezetések között az említett eSATA portokkal együtt összesen 8 darab található, az alaplapon elhelyezett kivezetések (tüskesorok) segítségével azonban további négy USB 2.0-s portra tehetünk szert, amelyeket például a PC ház előlapi USB 2.0-s portjainak táplálásához használhatunk. A NEC népszerű USB 3.0-s vezérlőjének köszönhetően két USB 3.0-s port is rendelkezésre áll, amelyek segítségével a gyors adatátvitel mellett a nagyobb áramerősségnek köszönhetően gyorsabban tölthetjük fel különböző hordozható USB-s eszközeinket, de erről a következő oldalon még szolgálunk majd néhány hasznos információval.  A végére már csak a FireWire portok maradtak, amelyeket a Texas Instruments TSB43AB23-as vezérlője biztosít, szám szerint egészen pontosan hármat. Az említésre méltó dolgok között találunk még két darab Gigabites Ethernet vezérlőt is a Realtek RTL8111E chipek személyében, az audió vezérlő szerepét pedig egy nyolccsatornás, Dolby Home Theather támogatással is ellátott ALC889-es megoldás tölti be. Az audió vezérlő a szokásos 3,5 mm-es jack audió csatlakozók mellett optikai és koaxiális audió kimeneteket is kínál.

Mivel felsőkategóriás alaplapról van szó, így a bekapcsoló- és reset gombok, valamint a CMOS Clear gomb mikrokapcsolók formájában szerencsére jelen vannak, sőt, még egy kétszer hétszegmenses Debug LED kijelző is helyet kapott a rendszerben annak érdekében, hogy a konfiguráció indulásakor jelentkező esetleges hibák okát azonnal meg tudjuk állapítani.

Az alaplapon több ledet is találunk, amelyek közül néhány az északi híd, a déli híd, a processzor és a memória modulok feszültségemelésének szintjéről tájékoztatnak (OV-Alert LED), míg egy további led (Visible Overclocking Reminder) a processzor órajel-emelésének mértékét jelzi (alacsony/magas). A fentieken kívül további két ledcsoportot is találunk, amelyek az alaplap és a processzor hőmérsékletének szintjéről árulkodnak. Ezek a szolgáltatások hasznosak, de tuning alkalmával a profik nem ezekre támaszkodnak, a lelkes amatőrök pedig, akik megvehetnek egy ilyen alaplapot, az esetek többségében sosem nézik majd a házba szerelt alaplap ledjeit. Akit mégis érdekel, az itt, az alaplap kézikönyvéből kimásolt kép segítségével megnézheti, hogy az említett ledek pontosan hol is vannak.

Gigabyte GA-X58A-UD9 - Extrák

A Gigabyte alaplapjához jár sok hasznos kiegészítő szoftver, amelyeket az alaplaphoz mellékelt telepítőlemezen találunk. A szoftverek legfrissebb verziói a gyártó hivatalos weboldalán is fellelhetőek és érdemes is őket inkább onnan beszerezni, ugyanis akkor garantáltan a legújabb és legstabilabb alkalmazásokat használhatjuk. A fontosabb szoftverekről az alábbi pár sorban említést teszünk, de fontos megjegyezni, hogy ezeknek az alkalmazásoknak jó része egyéb Gigabyte alaplaphoz is elérhető, nem az UD9 extrája.

CloudOC

Kezdésnek a CloudOC viszont tipikusan olyan alkalmazás, ami ehhez a csúcslaphoz jár. A szoftver lehetővé teszi, hogy a rendszer különböző paramétereit Bluetooth támogatással ellátott okostelefonunkról vagy a hálózatba kapcsolt bármelyik számítógépünkről/telefonunkról tuningoljuk úgy, hogy ehhez az alkalmazás webes felületét vesszük igénybe

A szoftver ötletes, jelszó megadása után engedélyezi csak a belépést a menübe és ahhoz képest, hogy webes alapokon nyugszik és távoli rendszer tuningot tesz lehetővé, egész meggyőző. Az alaplap Bluetooth támogatással nem rendelkezik, így ha Bluetooth-on keresztül szeretnénk tuningolni és így villogni a haverok előtt, akkor mindenek előtt egy párezer forintos Bluetooth adapter beszerzésére lesz szükség.

AutoGreen technológia, Bluetooth alapon

Ha már a Bluetooth támogatásnál tartunk, akkor feltétlenül meg kell említenünk az AutoGreen funkciót, amelynek segítségével automatikusan energiatakarékos működésre vált a rendszer, ha Bluetooth képes telefonunkkal együtt elhagyjuk a helységet. Ehhez a módhoz is szükség van egy külső, USB-s Bluetooth adapter alkalmazására.

Gigabyte Dynamic Energy Saver (DES), tápellátás, tuning

A következő hasznos segédprogram a DES, vagyis a Dynamic Energy Saver, amely a Gigabyte jelenleg forgalomban lévő alaplapjainak nagy többségéhez elérhető. A szoftver annyit tesz, hogy energiatakarékos működésre ösztönzi a rendszert, azaz a terhelés függvényében kapcsolgatja a tápfázisokat, így pedig energiát spórolhatunk meg. Az energiatakarékos működés szintjét magunk állíthatjuk be igényeinknek megfelelően. Ami ennél az alaplapnél extra szolgáltatás lehet az az, hogy a szoftver alján látunk egy Dual Power nevű gombot. Ez a lehetőség a dupla tápellátás ki- illetve bekapcsolását teszi lehetővé és itt rögtön el is érkeztünk az alaplap egyik legfontosabb különlegességéhez.

Az alaplap Dual Switch Power technológiával érkezik, azaz két darab 12 fázisú tápáramkört tartalmaz, amelyek szükség esetén egyszerre is aktívak lehetnek, de alap esetben, azaz a processzor és a rendszer tuningolása nélkül egyszerre csak egy működik. Amíg az egyik 12 fázisú VRM áramkör működik, addig a másik pihen, így a tápáramkör alkatrészei sokkal tovább bírják a megpróbáltatásokat, ugyanis az elhasználódás mértéke jóval alacsonyabb, mint ha folyamatosan egyetlen tápáramkört használnánk. Nagy előnye a megoldásnak az is, hogy ha az adott tápáramkörben akármelyik MOSFET meghibásodik, akkor a rendszer azt a tápáramkört automatikusan letiltja és az alaplap a másik tápáramkör segítségével működhet tovább. Amennyiben erre olyan alaplapnál kerül sor, amely csak egyetlen tápáramkört tartalmaz, akkor az az alaplap onnantól használhatatlanná válik. A Gigabyte szerint ez a Dual Switch Power megoldás egyik legfontosabb előnye, valamint az, hogy a 24 tápfázis együttes alkalmazásával 1500W feletti teljesítményt is biztosíthat a rendszer a processzor számára. Az egyes tápáramkörökhöz egy-egy nyolctűs tápcsatlakozó tartozik, ahogy azt az alaplap bemutatásánál már láthattuk.

Az alaplap hardveres alapon biztosít lehetőséget a feszültségek módosítására (Hardware OverVoltage Control IC), amely a korábbi GPIO alapú megoldásokkal ellentétben még nagyobb szabadságot ad a feszültségek módosításakor, ezzel együtt valósidejű, lineáris feszültség állításra is alkalmas, méghozzá rendkívül pontosan, finom lépésközökkel (20 mV).

[bold]EasyTune 6

[/bold]Az EasyTune 6 szoftver a rendszer különböző paramétereinek finomhangolásában segít. Ez a szoftver is elérhető a legtöbb Gigabyte alaplaphoz, sőt, a HotKey OC szoftverrel karöltve különböző billentyűzetkombinációk lenyomásával oldhatjuk meg, hogy az éppen aktuális alkalmazásnak megfelelően tuningolja a szoftver a rendszert. Hasznos kis alkalmazás.

A szoftver a tuning szolgáltatások mellett biztonsági funkciókat is kínál, azaz beállíthatjuk, hogy a ventilátorok fordulatszáma a hőmérséklet függvényében miként történjen, illetve azt is, hogy a rendszer riasszon minket, ha egy feszültség az előre megadott tartomány alá esik vagy fölé emelkedik. A riasztást a hőmérsékletek esetében is beállíthatjuk.

Smart6

A Smart6-os szoftvercsomag egy komplett megoldás, amellyel mentést készíthetünk fontos fájljainkról (Smart Recovery), gyorsíthatjuk a rendszer indulását (QuickBoot), tuningolhatjuk a processzort (QuickBoost) és akár a különböző, rendszerműködéssel kapcsolatos események rögzítésére is van mód. Akár az is megszabható, hogy a gépet mikor és mennyi időre lehet bekapcsolni. Ennek például az IT-ben jártas szülők fognak örülni, igaz, gyerekük annyira nem.

BIOS Videó

 

 

 

ASUS P6X58D-E

Tesztünk második szereplője az ASUS műhelyéből érkezett és a Gigabyte megoldásánál jóval szerényebb árcédulával rendelkezik. Ez persze mint a bevezetőben látszott a technikai paramétereken is meglátszik némileg, de mindjárt sorravesszük, hogy mekkora a különbség. Az ASUS megoldása tetszetős csomagolásban foglal helyet, amely minden információt tartalmaz az alaplapról, amit csak tudni kell.

A gyártó a szokásos felhasználói kézikönyv mellett egy telepítőlemezt és egy, az alaplap hátlapi csatlakozóihoz tartozó takarólemezt mellékel. A másik oldalon összesen hat darab SATA adatkábelt találunk, de a termékhez járnak a multi-GPU rendszerekhez szükséges SLI és CrossfireX hidak is, így tulajdonképpen teljes is a kör. A jobb alsó sarokban látható kis csatlakozók a ház kábeleinek bekötését próbálják egyszerűbbé tenni: a kábeleket először a feliratozott csatlakozókba kell beapplikálni, utána az egész szettet rácsatlakoztathatjuk az alaplapra, ami a megszokott módszerrel ellentétben sokkal kényelmesebb és gyorsabb szerelést tesz lehetővé

A kellékek sorát ezzel tulajdonképpen le is zárhatjuk: az alaplaphoz minden szükséges tartozékot megkapunk, viszont a repertoár itt jóval szerényebb, mint a Gigabyte csúcslapjánál, de még így sem lehet egy rossz szavunk sem. Az ASUS alaplapja felépítés tekintetében jól sikerült: semmi sem akadályozza a processzorhűtő vagy a tápcsatlakozók szerelését, ami plusz pont. Tulajdonképpen minden könnyedén hozzáférhető és tökéletesen áttekinthető.

Az alaplap ebben az esetben is LGA-1366-os processzorok fogadását teszi lehetővé és az Intel hatmagos Core i7-980X modelljével is elboldogul. A rendszer hat darab DDR3-as memóriafoglalatot tartalmaz, amelyekbe összesen 24 GB-nyi DDR3-2000 MHz-es modult pakolhatunk. A rendszer három darab PCI Expres x16-os slottal büszkélkedik, amelyek x16, x8, x8 vagy x16, x16, x1 módban képesek működni. Az alaplap CrossfireX és SLI konfigurációk építésére egyaránt alkalmas, ezekhez a hídakat is megkapjuk. A további bővítőhelyek között egy PCI Express x1-es és két darab hagyományos PCI slot bújik meg. SATA 3 Gbps-os portból az ICH10R déli hídnak köszönhetően hatot kapunk (RAID 0,1,5 és10 támogatás), de a Marvell vezérlőjének hála még két darab SATA 6 Gbps-os csatlakozót is kínál a rendszer. eSATA portokat ne keressünk, azok ugyanis nem találhatóak az alaplapon, USB 3.0-s portokkal viszont felszerelték a terméket: szokás szerint két darab ilyen csatlakozót kapunk, amelyek vezérléséről a NEC már jól ismert USB 3.0-s chipje gondoskodik. USB 2.0-s portokból összesen 8 darab áll rendelkezésre.

A rendszerben a déli híd hűtéséről egy passzív hűtőborda gondoskodik, míg az északi hídat és a VRM részleget egy hőcsőnek hála együtt hűtik bordák.. A hűtés hatásfoka teljesen jó, ám ebben az esetben is érdemes jól szellőző házba szerelni a terméket, ugyanis a nyári nagy meleg alkalmával a passzív hűtés nehezebben tud helytállni, ha rosszul szellőzik a ház, ami szélsőséges esetben (igen, most is az erős tuningra gondolunk) instabil működéshez is vezethet.

Az alaplap tápellátásért felelős áramköre minőségi alkatrészek felhasználásával készült, így a gyártó szerint a termék sokáig képes megbízhatóan és stabilan működni. Az ASUS 16+2 fázisú tápellátással vértezte fel alaplapját, ami így tökéletesen alkalmas komolyabb tuningra is.

A bekapcsoló- reset és CMOS Clear gombok mikrokapcsolók formájában ezen az alaplapon is jelen vannak, sőt,

még egy MEMOK mikrokapcsolót is találunk a memória modulok mellett, amely több ASUS alaplapon is megtalálható. Ezzel még a következő oldalon foglalkozunk majd, most fejezzük be a csatlakozók felsorolását: a rendszer egy Gigabites Ethernet porttal gazdálkodhat, amit a Marvell 88E8056-os chipje vezérel. Audióból ugyanazt kapjuk, az ASUS is a Realtek ALC889-re tette a voksát, a kimenetei közé pedig bekerült az optikai és a koax is.

A hátlapon találjuk a kihaló félben lévő PS/2-es portokat (sok alaplapon már csak egy van), az USB 3.0-s csatlakozókat, az audió vezérlő kivezetéseit, valamint az USB 2.0-s portokat (feketék), egy FireWire csatlakozót és a Gigabites Ethernet vezérlő RJ45-ös portját. A PS/2-es csatlakozók melletti kis mikrokapcsoló a CMOS Clear gomb, amely annak érdekében, hogy ház oldalának levétele nélkül is könnyedén elérhető legyen, szokás szerint a hátlapi kivezetések közé került. 

ASUS P6X58D-E - Extrák

ASUS TurboV

Az ASUS TurboV szoftver a Gigabyte EasyTune 6-os megoldásához hasonlóan szintén a rendszer tuningjában segédkezik és ebben az esetben is lehetőség van különböző profilok létrehozására, így igényeinknek és az éppen futtatott alkalmazásnak megfelelően mindig beállíthatjuk, hogy milyen feszültség-, illetve órajel értékeken üzemeljen a rendszer. Ez a szoftver számos ASUS alaplaphoz elérhető, tehát nem ezen termék kiváltsága, de mindenképpen érdekesség.

ASUS PC-Probe

Az ASUS PC-Probe szintén jár a legtöbb ASUS alaplaphoz és abban segít, hogy a rendszer különböző alkotóelemeinek hőmérsékletét ellenőrizhessük, valamint nyomon követhessük a feszültségek és a ventilátorok fordulatszámainak alakulását is. Okos kis szoftver és mindenképpen hasznos.

ASUS Ai Suite

Az AI Suite a rendszerrel kapcsolatos legfontosabb információkról tájékoztat, ahogy az a fenti képen látható, sőt, módot ad arra is, hogy a rendszer különböző ventilátorainak fordulatszámait precízen beállíthassuk, így az adott légkeverő optimális fordulatszám és zajszint mellett végzi a hűtéssel kapcsolatos teendőket.

 

A bemutatott szoftverek segítségével hatékonyan menedzselhetjük a rendszert. Minden alaplapnál érdemes megnézni, hogy a gyártó pontosan milyen szoftvereket mellékel hozzá, hiszen lehet, hogy valami olyanra bukkanunk, ami számunkra hasznos. A legfrissebb változatért azonban érdemes elmenni a gyártó honlapjára.

MemOK

A MemOK névre keresztelt technológiát a memória modulok mellett elhelyezett kis mikrokapcsoló segítségével vehetjük igénybe. A technológia lényege abban rejlik, hogy ha az adott rendszer az adott memóriával nem képes elindulni, akkor a mikrokapcsoló egyszeri megnyomásával más értékeket rendel az alaplap a modulhoz, amelyekkel jó eséllyel már indulni fog a termék. Ez az eljárás sok bosszúságtól kímélhet meg minket.

EPU

Energiatakarékossággal kapcsolatos funkciót az ASUS alaplapja is kínál, ám ez itt nem DES, hanem EPU néven fut. Alacsony rendszerterhelésnél mindenképpen érdemes élni a technológia adta előnyökkel, némi energiát spórolhatunk így meg.

[bold]ASUS Express Gate

[/bold]

A gyártó ennél az alaplapnál is biztosítja ExpressGate névre keresztelt operációs rendszerét, amely tulajdonképpen nem más, mint egy instant, Linux alapú megoldás, amelynek segítségével a fő operációs rendszer elindítása nélkül pár másodperces indulási fázist követően azonnal elolvashatjuk legfrissebb leveleinket, illetve megnézhetjük kedvenc weboldalainkat is. A szoftver egy ideje már számos ASUS alaplaphoz elérhető.

[bold]BIOS videó

[/bold]

 

 

Némi teszt

Tesztünk két versenyzőjénél nem is annyira a teljesítményen, hanem inkább az általuk kínált kellékek során, illetve a szolgáltatásokon és a specifikációkon van a hangsúly, ugyanis már régebben is beigazolódott, hogy mióta a memória vezérlő a processzorban van, csak nagyon marginális különbségek vannak teljesítményben.

Annak érdekében, hogy mégse maradjon ki a szokásos teszt, lefuttattunk néhány tesztprogramokat a rendszereken, amelyek eredményei az alábbi táblázatból olvashatóak ki. Tökéletesen látszik, hogy a versenyzők között szinte alig-alig vannak különbségek, ahol viszont van, ott annak mértéke még mindig hibahatáron belülinek tekinthető.

A szintetikus és "real world" tesztek mellett néhány játékot is lefuttattunk, így ha valakit érdekel, hogy a GeForce GTX 460-as videokártya a cikk elején említett rendszerben mire képes az vessen egy pillantást az alábbi kis diagram csoportra. Vagy nézze meg korábbi cikkünket, ahol ennél részletesebb információkat találhat a GeForce GTX 460 teljesítményével kapcsolatban.

A rendszeren videokártyával kapcsolatos teszteket is lefuttattunk, ám ezek a fentiekhez hasonló módon szinte ugyanolyan eredményeket mutattak a két rendszer esetében.

Hőmérséklet, fogyasztás

Fogyasztás

A tesztek és az alaplapok bemutatása után nézzük, hogy az egyes terhelési fázisokban pontosan mekkora fogyasztás mellett üzemeltek a rendszerek, amelyek az alaplap kivételével minden esetben ugyanazokat a hardver elemeket tartalmazták. A méréseket többször is elvégeztük, majd az így kapott átlagot diagramba foglaltuk, ez látható az alábbi képen. Az eredmények a monitor fogyasztását természetesen ezútal sem tartalmazzák.

Üresjáratban és az energiatakarékos módok bekapcsolásakor 8W körüli fogyasztáskülönbséget mértünk az ASUS alaplapjának javára, de ez a specifikációk ismeretében nem is csoda. A Cinebench terhelés alkalmával, amikor a processzort és a memória alrendszert izzasztja a szoftver, a két alaplap közötti fogyasztáskülönbség 12,5W-ra ugrott, természetesen ismét az ASUS deszkája fogyasztotta a kevesebb áramot. A játék teszt már a GeForce GTX 460-as videokártyát is munkára fogta és ez szépen meglátszik a kapott eredményeken is, ugyanis itt már 300 watt körüli eredményekről beszélhetünk. A rendszerek közötti különbség itt már 20W-ra ugrott, azaz ennyivel többet fogyasztott a Gigabyte csúcslapja, mint az ASUS megoldása. A különbségek főleg a két nForce chipnek köszönhetőek.

Hőmérsékletek

Az alaplapok esetében a különböző terhelési fázisok alkalmával megmértük a hűtőbordák hőmérsékletét, majd az így kapott eredményeket szokás szerint diagramba foglaltuk.

A déli hidak meglepő módon egyforma hőmérséklet mellett üzemeltek mindkét alaplapnál, igaz, az ASUS megoldása üresjáratban 2 Celsius fokkal hűvösebb volt, mint a Gigabyte-é. Ez azért lehet, mert az ASUS esetében a déli híd és az északi híd, illetve az egyéb egységek hűtőbordái között nem volt kapcsolat, míg a Gigabyte megoldásánál a felsoroltak mindegyikét hőcső kapcsolat össze egymással, azaz egyik a másikat esetenként melegíthette (viszont a forróbb chipeknek így nagyobb a hűtési felülete). A Gigabyte termékénél a mérések alkalmával a kiegészítő hűtőbordát első körben nem tettük fel, így a fent látható eredmények születtek. Ahogy a kiegészítő megoldást az északi hídra csavaroztuk, az északi híd hőmérséklete átlagban 4-5 Celsius fokkal, a déli hídé pedig 1-2 Celsius fokkal csökkent, tehát a rendszer hatékony.

Tuning

Tuning tekintetében mindkét alaplapnál lazán elértük a 200 MHz feletti BCLK értéket (ASUS: 205 MHz, Gigabyte 211 MHz), ám keményebb tuningra sajnos nem volt módunk, mivel gyári processzorhűtő állt rendelkezésre, ami igen-igen behatárolja a lehetőségeket. Lehetőségeink szerint erre a témakörre még megpróbálunk visszatérni a nem is oly távoli jövőben.

Végszó

Az elmúlt pár oldalon bemutatott ASUS és Gigabyte alaplapok között nyers teljesítmény tekintetében nem sok különbséget láthattunk, de extra szolgáltatások, illetve tartozékok és specifikációk tekintetében a két alaplap nagyon különbözik egymástól. Az ASUS P6X58D-E egy felsőkategóriás X58-as alaplap, ami mindent tud, amire a felhasználók tetemes része csak vágyhat. Könnyen használható SLI és CrossFire rendszerek építésére, ahol két kártya erejéig a maximális sávszélességet tudja biztosítani. Ráadásul szolgáltatások tekintetében sem kell szégyenkeznia az ASUS lapjának: tény, hogy a Gigabyte megoldása tartalmaz néhány extrát, de azt elég nagy hiányosságnak találjuk, hogy a BIOS-ban csak az ASUS termékénél van mód OC profilok létrehozására, illetve tárolására. Jó, tény, hogy Windows alatt erre mindkét alaplap biztosít lehetőséget, azaz különböző tuning profilok segítségével dinamikusan módosíthatjuk a rendszer paramétereit és így növelhetjük vagy csökkenthetjük a rendelkezésre álló teljesítményt, de azért az egy kicsit furcsa, hogy egy 65000 forintos alaplap tud olyan extrát nyújtani, amit egy közel kétszer annyiba kerülő deszkáról hiányzik. Persze legtöbben már mindent az operációs rendszerük alól szeretnek intézni, de ettől függetlenül úgy gondoljuk ez hasznos plusz lehet.

A Gigabyte alaplapja UD9-ese ezt a kis hibát leszámítva egy extrém alaplap extrém áron, ami az abszolút maximalisták számára készült, és szinte sikít egy folyékony nitrogénes palackért. Pont ezért nem valószínű, hogy túl sok kerül majd belőle a felhasználókhoz, ez a lap inkább presztízs a Gigabyte-nak, már megdöntöttek vele pár rekordot és valószínűleg még hallunk felőle a közeljövőben. Úgy gondoljunk ajánlanunk nem kell, elvégre a felhasználók egy ezreléke akik ilyenre vágynak már rég fejből fújják az összes eredményt amit elértek vele és riválisával az Asus Rampage III Extreme-mel, ami hasonló pluszokat kínál. Az extrém tuningos képességeken kívül az alaplap legnagyobb extrái közé tartozik a négy PCI-E x16-os slot, ami teljes sávszélességen üzemel, a duplázott tápfázisok és a nagy hűtőborda.

Tuningtesztet nem végeztünk, mert a jelenlegi felszerelésünkkel a Gigabyte lapjából nem tudtuk volna kihozni, és az ellenfele sem a P6X58D-E, hanem a feljebb említett Rampage III Extreme.

A Gigabyte GA-X58A-UD9-es alaplapja sajnos jelenleg nem szerepel webáruházunk kínálatában (ritkaság MO-n) és az ellenlábasából sincs sok (de kapható), az ASUS P6X58D-E modelljét pedig itt találják az érdeklődők.

A tesztben szereplő GeForce GTX 460-as videokártyát és a Gigabyte GA-X58A-UD9-es alaplapot a Gigabyte magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, az ASUS P6X58D-E alaplapot pedig az ASUS magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre. A tesztprocesszort az Intel magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, míg a tápegységet és a memória csomag a Cédrus Számítástechnikai Kft. biztosította a teszthez. Ezúton is köszönet értük![italic][bold]

[/bold][/italic]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward